Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, βελτιώσεις και στις μεταβιβάσεις για όσους οφείλουν ΕΝΦΙΑ

Διευκολύνεται η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, βελτιώσεις και στις μεταβιβάσεις για όσους οφείλουν ΕΝΦΙΑ


Ταχύτερες διαδικασίες επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (π.χ. αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις) ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς) ή νομικών προσώπων και οντοτήτων μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς ανά δικαιούχο και φορολογία υποθέσεις ελέγχου φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων», που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, στο σχέδιο υπάρχει μια ακόμα ευνοϊκή διάταξη για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, αλλά και τους υπόλοιπους φορολογούμενους, που οφείλουν ΕΝΦΙΑ και θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ενός ακινήτου τους (π.χ. ενός αγροτεμαχίου).

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του του Υπουργείου Οικονομικών «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών» έγινε δεκτό την περασμένη Πέμπτη, κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου.

Αναφορικά με τους αγρότες υπάρχουν δυο ευνοϊκές διατάξεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 36 έχουμε επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Με τη διάταξη αυτή επιταχύνεται η διαδικασία της επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς ανά δικαιούχο και ανά φορολογία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος με υποθέσεις ελέγχου, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η επιστροφή διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμού φόρου. Τέλος, σε μεταγενέστερο χρόνο θα μπορεί να διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος των επιστροφών αυτών.

Με τη διάταξη αυτή οι επιχειρήσεις αποκτούν επιπρόσθετη ρευστότητα, μειώνεται ο όγκος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η οικονομική δραστηριότητα εν γένει.

Διασφαλίζεται όμως ταυτόχρονα και το δικαίωμα των φορολογικών αρχών να διεξάγουν επίσης δειγματοληπτικά σε μεταγενέστερο χρόνο ελέγχους, διαφυλάττοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Διευκολύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, με το άρθρο 37 τροποποιείται το άρθρο 54Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας όπου με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο φορολογούμενος που είχε οφειλές από φόρους ακίνητης περιουσίας ΦΑΠ ή ΕΝΦΙΑ μπορούσε να μεταβιβάσει ένα ακίνητο εφόσον, πρώτον, εξοφλούσε τον φόρο που αντιστοιχούσε στο συγκεκριμένο ακίνητο ή, δεύτερον, με παρακράτηση του συμβολαιογράφου από το τίμημα του φόρου του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση για την εκτέλεση του συμβολαίου ήταν η αποπληρωμή των υπολοίπων φόρων ακινήτων.

Με την ρύθμιση που πέρασε στο νομοσχέδιο αυτό, δίνεται πλέον η δυνατότητα στον φορολογούμενο να παρακρατείται το τίμημα του συγκεκριμένου φόρου των ακινήτων από τον συμβολαιογράφο κατά τη σύνταξη του συμβολαίου. Μιλάμε για τον φόρο που αντιστοιχεί σε ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,609375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version