Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Μειωμένη σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή καπνού φέτος, τιμές τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα περιμένουν οι αγρότες

Μειωμένη σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή καπνού φέτος, τιμές τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα περιμένουν οι αγρότες


Έως τα τέλη του Οκτωβρίου το αργότερο αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες που αγοράζουν καπνά από τους παραγωγούς τις τελικές τιμές. Από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προκύπτει, ότι αγρότες και καπνικοί συνεταιρισμοί αναμένουν, τιμές τουλάχιστον στα ίδια με πέρσι επίπεδα, καθώς τα κόστη ήταν ιδιαίτερα αυξημένα φέτος και οι ανάγκες των παραγωγών μεγάλες. Όσον αφορά στη συγκομιδή, αυτές τις ημέρες μαζεύονται τα τελευταία χέρια, η δε παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε όλες τις παραγωγικές περιοχές.

Πιερία

Ο Διονύσης Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Πιερίας μας δήλωσε πως «στην περιοχή μας καλλιεργούμε μόνο τα καπνά Ανατολικού τύπου Κατερίνης. Φέτος σε σχέση με πέρσι, εκτιμώ, ότι καλλιεργούνται λιγότερα στρέμματα, σε ένα ποσοστό της τάξης του 10-20%. Αυτές τις ημέρες μαζεύονται τα τελευταία χέρια. Από άποψη καλλιεργητική, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή μας. Όσον αφορά τις τιμές, πρέπει να πω ότι πέρσι κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 4,30 με 4,40 ευρώ το κιλό, επίπεδα που εκτιμώ πως θα κυμανθούν και τη φετινή χρονιά. Η τιμή θα βγει τις επόμενες ημέρες. Ζήτηση υπάρχει και φέτος πάντως, αλλά οι ποσότητες που παρήχθησαν τελικά θα αποδειχθούν λιγότερες, σε ποσοστό 30-40%, σε σύγκριση με πέρσι. Εξ όσων γνωρίζω πάντως μειωμένες θα είναι οι παραγόμενες ποσότητες και σε Ξάνθη, Κομοτηνή».

Σέρρες

Η Ζωή Βλάχου, γεωπόνος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς» μας δήλωσε ότι «αυτή την περίοδο γίνονται τα τελευταία μαζέματα στην περιοχή μας. Τιμές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και εκτιμώ, ότι θα είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα των 5 ευρώ το κιλό ίσως και λίγο παραπάνω. Δεδομένου, ότι το 2014 για παράδειγμα η αντίστοιχη τιμή ήταν 3,5 – 4 ευρώ ανά κιλό, θεωρώ ότι οι τιμές που ακούγονται στην αγορά για φέτος, μάλλον είναι ικανοποιητικές, αν και ο καπνός, όπως γνωρίζετε έχει πολλά κόστη ως καλλιέργεια και ανάγκες (εργατικά κλπ)».

Ροδόπη

Ο Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης μας ανέφερε από την πλευρά του ότι «η φετινή χρονιά στο νομό μας, όπου και καλλιεργούνται συνολικά 56.000 στρέμματα (όπως και πέρσι) είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών. Λόγω ξηρασίας και ιώσεων, υπολογίζω πως ο όγκος παραγωγής είναι μειωμένος, από πέρσι, τουλάχιστον κατά 50%-60%, αφού οι ζημιές είναι μεγάλες. Πέρσι οι μέσες τιμές ήταν στα 5 – 5,30 ευρώ το κιλό. Εμείς ζητήσαμε από τις εταιρείες να είναι τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα. Σε σχέση με τις αναμενόμενες αποζημιώσεις, μαθαίνω, ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,234375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version