Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Φόρμουλα για να αποζημιώσει τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου αναζητεί το ΥπΑΑΤ, θα υπάρξει πρόνοια και για τη λήψη της συνδεδεμένης

Φόρμουλα για να αποζημιώσει τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου αναζητεί το ΥπΑΑΤ, θα υπάρξει πρόνοια και για τη λήψη της συνδεδεμένης


Διαβεβαιώσεις προς τους φορείς του νομού Έβρου, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών, είτε μέσω των κρατικών ταμείων, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέσχε στην διάρκεια σχετικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, στο ΥπΑΑΤ, ο υπουργός, κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Από τη συζήτηση προέκυψε, ότι δεν θα γίνει εξατομικευμένη πραγματογνωμοσύνη στα βαμβακοχώραφα που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση, αλλά θα γίνει δειγματοληπτική εξέταση στις καλλιέργειες ανά Τοπική Κοινότητα. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η τιμή του πλαφόν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας, με τον όρο, ότι οι αγρότες θα παραδώσουν την όποια παραγωγή τους.

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς «η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι πολύ δύσκολη φέτος. Υπολογίζω ότι από τα 345.000 στρέμματα με βαμβάκι στον Έβρο, τα 242.000 στρέμματα έχουν υποστεί ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Το υπουργείο έδειξε πρόθεση να βοηθήσει, ωστόσο πρέπει να πω ότι γενικά κρατάμε μικρό καλάθι έως ότου δούμε απτές ενέργειες προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε».

Ο κ. Αραχωβίτης ήταν ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ύστερα από την παρατεταμένη ανομβρία της άνοιξης που είχε ως επακόλουθο την προσβολή των καλλιεργειών από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, μια κατάσταση που πρώτος είχε αναδείξει με σχετικά ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών των νομών Έβρου και Ροδόπης, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω απώλειας εισοδημάτων. Έχει ήδη συγκεντρωθεί τεκμηριωμένο υλικό και έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική καλλιέργεια και στο εισόδημα των παραγωγών.

Συζητείται εκτενώς η ανάγκη ενός επικαιροποιημένου συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας στη Θράκη.

Σημειωτέον ότι έπειτα από σχετική ερώτηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιου, ο κ. Αραχωβίτης δεσμεύτηκε, ότι η απόφαση για τις αποζημιώσεις θα ληφθεί πριν την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2019.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, κ. Μαυρίδης ζήτησε από τον υπουργό να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός «κοινωνικού επιδόματος» στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που επλήγησαν κατα το μεγαλύτερο βαθμό καθώς οι απώλειες εισοδήματος στον νομό υπολογίζονται ότι θα αγγίξουν τα 15.000.000 ευρώ ενώ σε άλλο αίτημα του, με αφορμή τη σχετική διαβούλευση, ζήτησε από τον Υπουργό να εξεταστούν από μηδενική βάση οι μειονεκτικές περιοχές όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση.

Το παρόν στην σύσκεψη έδωσε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Φάνης Κουρεμπές, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση του Οργανισμού, στα πλαίσια της αναπροσαρμογής του κανονισμού λειτουργίας του, να θεσπίσει μία προαιρετική εισφορά που θα καλύπτει αντίστοιχες ειδικές ζημίες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα προκύψει αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες που θα καθορίζουν το ύψος της.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρεμπές ενημέρωσε τους παριστάμενους, ότι ο οργανισμός έχει διαθέσει τους εκτιμητές του για την πραγματογνωμοσύνη των ζημιών που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, συνεργάτης του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Μέτιος, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Πέτροβιτς, κ. Βενετίδης και κ. Τσαλικίδης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουφλίου, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Έβρου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version