Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Χάνεται η παραγωγή ελιάς λόγω ανομβρίας, καταγγέλλουν τους υπεύθυνους των ΤΟΕΒ οι αγρότες

Χάνεται η παραγωγή ελιάς λόγω ανομβρίας, καταγγέλλουν τους υπεύθυνους των ΤΟΕΒ οι αγρότες


Ό, τι άφησαν όρθιο από τις επιτραπέζιες ελιές (Καλαμών, Κονσερβολιά) ο δάκος, τα χαλάζια και οι ανεμοθύλλες του τελευταίου διαστήματος απειλεί τώρα η νέα ξηρασία, που ενέσκηψε σε περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος. Μεγαλύτερο θέμα έχουν, όπως είναι φυσικό οι ξηρικοί ελαιώνες και λιγότερο οι ποτιστικοί.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το νομό Αιτωλοακαρνανίας για παράδειγμα, ένα κατά τα άλλα νομό, «πνιγμένο» στους υδάτινους όγκους, αναφέρουν ότι σε μερικές περιοχές οι αγρότες... προσεύχονται να βρέξει τις επόμενες ημέρες, για να μη χαθεί η παραγωγή, αφού ο καρπός της Καλαμών άρχισε να ζαρώνει.

Πρόβλημα υπάρχει στην παραχελωίτιδα, στο Μεσολόγγι, ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων αρχίζουν και ανοίγουν τα δίκτυα. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις το άνοιγμα των δικτύων για ένα μόλις 24ωρο, φαίνεται πως δεν επαρκεί στους αγρότες, οι οποίοι έρχονται σε διαμάχη μεταξύ τους, για το ποιός θα πρωτο-ποτίσει το κτήμα του.

Παραγωγοί ελιάς μιλώντας στον ΑγροΤύπο κατήγγειλαν τους υπεύθυνους στον ΤΟΕΒ Κατοχής, οι οποίοι επικαλούνται λόγους... οικονομίας. Οι αγρότες από την άλλη έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους και απαιτούν να υδροδοτηθούν για να ποτίσουν επαρκώς τα κτήματά τους, καθώς η σοδειά σε λίγο μαζεύεται. Όπως μάλιστα λένε θα πάνε σε μηνύσεις, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Πρόβλημα υπάρχει και στις όμορες περιοχές της Ηπείρου. Για παράδειγμα στην Άρτα, ο κ. Φίλιππος Μπέης, παραγωγός και έμπορος από την εν λόγω περιοχή, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή της Άρτας αποτελεί την φετινή εξαίρεση για την ποικιλία της Κονσερβολιάς, αφού έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή χωρίς προβλήματα από τις δακοπροσβολές. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγάλο ποσοστό (πάνω από 90%) των ελαιώνων είναι ξηρικοί και επειδή δεν έχει βρέξει τις τελευταίες ημέρες οι ελιές είναι σε άσχημη κατάσταση. Αν δεν βρέξει ούτε την επόμενη εβδομάδα τότε αναμένεται να είναι εμπορεύσιμη μόλις το 30% της παραγωγής».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version