Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πολυχρονάκης για ακτινίδια: Απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση αλλά διαφωνούμε με την εξαίρεση που γίνεται τη φετινή περίοδο

Πολυχρονάκης για ακτινίδια: Απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση αλλά διαφωνούμε με την εξαίρεση που γίνεται τη φετινή περίοδο


«Η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων μπορεί να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά οι διατάξεις της κατ εξαίρεση δεν θα ισχύσουν για φέτος, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas.

Όπως επισημαίνει «παρά τις επισημάνσεις για επισταμένη παρακολούθηση της εφαρμογής της ισχύουσας Νομοθεσίας από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, εξακολουθεί να παρατηρείται πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση ακτινιδίων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους .

Εξεδόθη επί τέλους η Υπουργική Απόφαση, για την διακίνηση και τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων που δυστυχώς, ενώ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις της κατ εξαίρεση δεν θα ισχύσουν για φέτος, νομιμοποιώντας για μια ακόμη χρονιά την διακίνηση ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό προϊόντων, εντός μέσων μεταφοράς και όχι συσκευασίας, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους.

Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για αφελληνισμό τους (ιταλοποίησης κ.λ.π.) και την δυνατότητα διακίνησής τους από Έλληνες, Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς εμπόρους, που δεν έχουν διαπιστευτεί φορολογικά στην χώρα μας. Η μη εκμετάλλευση της ευκαιρίας διεύρυνσης των μεριδίων για τα ελληνικά προϊόντα στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, φοβούμαστε ότι θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική τους πορεία»

Ερωτήματα
Εδώ πρέπει να αναφερθούμε ακόμη σε κάποια ερώτημα που μας δημιουργεί η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ (στις 10 Οκτωβρίου). Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: Με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας, συστήνεται και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ νέα ψηφιακή υπηρεσία για τις «Δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση / συσκευασία».

Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι και οι παραγωγοί που οδηγούν το προϊόν τους προς τυποποίηση θα πρέπει - ήδη από τις 10 Οκτωβρίου - να δηλώνουν στη βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ τις ποσότητες ακτινιδίων. Το κάνουν; Μέχρι τη δημοσίευση του ΦΕΚ της συγκεκριμένης απόφασης πρέπει να το κάνουν; Έχουν ενημερωθεί να το κάνουν; Και αν δεν το κάνουν κινδυνεύουν με πρόστιμα; Ερωτήματα που περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ να μας απαντήσει.

Θυμίζουμε η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Η απόφαση έρχεται μετά το πέρας της γόνιμης διαβούλευσης που έληξε πρόσφατα, με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων των παραγωγών.

Πρώτον, με την απόφαση εξειδικεύονται οι ποιοτικές προδιαγραφές για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας, με έμφαση στις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμασης των ακτινιδίων.

Η διακίνηση και εμπορία στην εγχώρια αγορά μετά την τυποποίηση/συσκευασία, η αποστολή σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή η εξαγωγή σε Τρίτες Χώρες γίνεται υποχρεωτικά από συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο. Κατ’ εξαίρεση όμως για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι 31 Μαρτίου 2019 επιτρέπεται η διακίνηση σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 20 κιλών.

Με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας, συστήνεται και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ νέα ψηφιακή υπηρεσία για τις «Δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία».

Η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για την ποικιλία Hayward σε όλη την χώρα ορίζεται η 15η Οκτωβρίου, με εξαίρεση το 2018, για το οποίο ισχύει η 10η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η περίοδος εμπορίας της ποικιλίας Hayward για την εγχώρια αγορά ξεκινά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προβλέπονται διοικητικά μέτρα και διοικητικές κυρώσεις, με βάση το νόμο 4235/2014».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version