Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ακτινίδια: Αυξημένη ιταλική παραγωγή και αποθέματα από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου φέρνουν χαμηλές ροές εξαγωγών

Ακτινίδια: Αυξημένη ιταλική παραγωγή και αποθέματα από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου φέρνουν χαμηλές ροές εξαγωγών


Με μειωμένες ροές γίνονται αυτή την εποχή οι εξαγωγές ακτινιδίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι 24/10/2018 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 10.296 τόνους, από τους οποίος με προορισμό την Ιταλία 3.116 τόνοι (έναντι 20.841 και 10.920 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι).

Αυτό οφείλεται στο ότι φέτος η ιταλική παραγωγή είναι αυξημένη (18%) σε σχέση με πέρσι (κατά περίπου 60-70 χιλιάδες τόνους). Επίσης αυτή την εποχή υπάρχουν αυξημένα αποθέματα ακτινιδίων από το νότιο ημισφαίριο (Νέα Ζηλανδία, Χιλή κ.α.). Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή την εποχή αυξημένη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο ότι ζήτηση για εξαγωγές αναμένεται να αυξηθεί μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Οπότε η αποθήκευση σε ψυκτικούς θαλάμους αποτελεί την λύση για το εμπόριο ακτινιδίων.

Σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας κ. ∆ηµήτρης Μανώσης, τόνισε ότι «θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο που ακολουθούμε όλα τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή την εξαγωγή από το χωράφι.

Οι εξαγωγές στο ακτινίδιο γίνονται μέχρι τον Μάιο και δεν καταλαβαίνω ποιος ο λόγος να βιαζόμαστε να εξάγουμε το προϊόν. Εμείς αυτή την εποχή δεν κάνουμε εξαγωγές, αφού υπάρχουν ακόμη αποθέματα από τις χώρες του νότιου ημισφαίριου. Επίσης αυξημένη σε σχέση με πέρσι είναι και η ιταλική παραγωγή.

Η φετινή παραγωγή ακτινιδίων εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένη κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρσι. Ζημιές είχαμε κυρίως στην περιοχή της Άρτας λόγω καιρικών συνθηκών.

Η κατανάλωση στην Ευρώπη έχει φτάσει στο ανώτερο όριο. Επίσης η κατανάλωση της χώρας μας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Πάντως οι περσινές τιμές είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν».

Από την πλευρά του σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβάλας «Η Ένωση», κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, «μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η συγκομιδή. Η παραγωγή στην περιοχή κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 5%. Συνολικά στο νομό μας καλλιεργούνται σήμερα περίπου στα 11.000 στρέμματα με ακτινίδια, ενώ οι εκτάσεις αυξάνονται όσον περνούν τα χρόνια με γρήγορο ρυθμό. Οι εξαγωγές γίνονται με κανονικούς ρυθμούς».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version