Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ψήνονται αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών για την ξηρασία μέσω ΠΣΕΑ, αλλαγές στο εργόσημο των εποχιακών και στο Νόμο των Συνεταιρισμών

Ψήνονται αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών για την ξηρασία μέσω ΠΣΕΑ, αλλαγές στο εργόσημο των εποχιακών και στο Νόμο των Συνεταιρισμών


Το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας της μη καρπόδεσης ελαιοδέντρων λόγω των καιρικών συνθηκών, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του υπουργού, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, του ειδικού συμβούλου του γεωπόνου κ. Ευάγγελου Γατσέλη, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κ. Σωκράτη Βαρδάκη, του δημάρχου Βιάννου, κ. Παύλου Μπαριτάκη και εκπροσώπων των Συνεταιρισμών Βιάννου, Εμπάρου, Συκολόγου, κ.κ. Μανόλη Κλαδάκη, Γιώργου Περογιαννάκη και Μανόλη Αλεξανδράκη, αντίστοιχα. Παράλληλα, έγινε συζήτηση για το Νόμο των Συνεταιρισμών και το εργόσημο.

Οι Κρητικοί αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας της μη καρπόδεσης λόγω των καιρικών συνθηκών (ξηρασία και ανομβρία) που επικράτησαν κατά την περίοδο την ανθοφορίας των ελαιόδεντρων.

Η εκτίμηση όλων είναι ότι η παραγωγή της φετινής περιόδου θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με πέρυσι.

«Μόνο στο δήμο Βιάννου η παραγωγή θα είναι σίγουρα μειωμένη σε ποσοστό 80%. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα σχινοκαρπίας, λόγω και της ανομβρίας», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εμπάρου, κ. Γιώργος Περογιαννάκης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχει ήδη διαβιβαστεί στην Ε.Ε. το αίτημα των αποζημιώσεων της χαμένης παραγωγής με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ με τη σειρά του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

Νόμος Συνεταιρισμών

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών οργανώσεων, όσον αφορά στην λειτουργία Συνεταιρισμών σε σχέση με ιδιώτες, αναφέρθηκαν στον «αθέμιτο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες των Συνεταιρισμών και ιδιαίτερα τα ελαιουργεία, λόγω μη έκδοσης των απαραίτητων παραστατικών από τα ιδιωτικά».

Επίσης, συζήτηση έγινε σχετικά με τον κίνδυνο της αδήλωτης εργασίας για το προσωπικό που απασχολείται στις δραστηριότητες των ιδιωτών σε σχέση με τους Συνεταιρισμούς στους οποίους αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια.

Ακόμα, έθεσαν στο τραπέζι την δυνατότητα πληρωμής εποχιακών εργατών, ώστε να μπορούν να υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ Αγροτών μέσω εργοσήμου, με παρακράτηση 10% δηλαδή και όχι μέσω ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ με σύμβαση κ.λπ.). Μάλιστα , οι πληροφορίες επί τούτου, αναφέρουν ότι τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), εξετάζουν σοβαρά να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών σημείωσαν ότι όσο πιο γρήγορα και εύκολα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους Συνεταιρισμούς, τόσο βελτιώνεται η ρευστότητα αυτών.

«Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Αραχωβίτη, να γίνουν αλλαγές στο Νόμο, ώστε να μη χρειάζεται ο εκάστοτε πρόεδρος, να υπογράφει και να παίρνει την ευθύνη πάνω του, ότι κάθε παραγωγός – μέλος της οργάνωσης παραδίδει το 80% της σοδειάς του στις οργανώσεις, όπως προβλέπεται από το Νόμο».
Αναφέρθηκαν ακόμα στην ανάγκη χρηματοδότησης των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και της αλλαγής του τρόπου δακοκτονίας.

Αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Ένα εξίσου πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά στις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τα καινούρια δεδομένα.
Επί του θέματος ο Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε ότι αναμένονται οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων προκειμένου να προχωρήσει η οποιαδήποτε τροποποίηση του κανονισμού.

Ο κ. Βαρδάκης ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του και τον κάλεσε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η οικονομική ασφυξία, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, δεδομένης της μειωμένης καρπόδεσης ελαιόκαρπου, αλλά και προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που ετέθησαν προς όφελος των Συνεταιρισμών.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,765625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version