Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σήμα κινδύνου από Ένωση Πηλίου για την ελαιοπαραγωγή, χάνονται αγορές λόγω έλλειψης σε Αμφίσσης και Καλαμών

Σήμα κινδύνου από Ένωση Πηλίου για την ελαιοπαραγωγή, χάνονται αγορές λόγω έλλειψης σε Αμφίσσης και Καλαμών


Σήμα κινδύνου για την ελαιοπαραγωγή μιας μεγάλης σε έκταση και πληθυσμό αγροτών, περιοχής, εκπέμπει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βόρειων Σποράδων, κ. Γιάννης Διανελλάκης. Όπως μας εξήγησε ο κ. Διανελλάκης «παρότι πέρσι ήταν καλή παραγωγικά η χρονιά για τις ελιές Αμφίσσης, τις Καλαμών, τις Χαλκιδικής, αλλά και τις λαδοελιές, που καλλιεργούνται στην περιοχή ευθύνης της οργάνωσης, φέτος τα πράγματα είναι δραματικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανθοφορία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο στις συγκεκριμένες ποικιλίες, αλλά το πολύ δροσερό καλοκαίρι για τα δεδομένα της εποχής αύξησε κατακόρυφα τους δακοπληθυσμούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες, αν και κάναμε τους απαραίτητους ψεκασμούς και ως εργολάβοι δακοκτονίας, αλλά και μεμονωμένα οι αγρότες. Οι βροχές δε, που έπεσαν τον Σεπτέμβριο επέτειναν το πρόβλημα και έφεραν και μύκητες, καθώς είχαν δημιουργηθεί οπές στους καρπούς, με αποτέλεσμα, η καταστροφή να είναι ολοκληρωτική».

Ο Συνεταιρισμός Πηλίου που διαθέτει μεγάλες υποδομές σε εγκαταστάσεις, ικανές να υποδεχθούν ακόμη και 2.500 τόνους επιτραπέζιας ελιάς το χρόνο, προσανατολιζεται, τώρα, όπως μας είπε ο πρόεδρος, σε αγορές επιτραπέζιας ελιάς από άλλες περιοχές της χώρας. «Έχουμε απευθυνθεί σε άλλες περιοχές, όπως η Μακεδονία, αλλά οι επιτραπέζιες ελιές είναι δυσεύρετες φέτος».

«Αν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, θα χάσουμε συμβόλαια και συμφωνίες σε χώρες του εξωτερικού, σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Δεν μιλάμε για ζημιά, αλλά για απόλυτη καταστροφή», τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Διανελλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στην Καλαμών, ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τον Οκτώβριο μια τιμή 1,70 ευρώ στα 200 τεμάχια, ωστόσο δεν υπάρχουν ποσότητες προς αγορά. Μάλιστα ως προς τις τιμές ο πρόεδρος λέει πως «θα κινηθούν σαφώς ανοδικά».

Ο Συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, ήρθε σε επαφή με όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους δήμους της περιοχής, ο ΕΛΓΑ έκανε αυτοψία και διαπίστωσε το πρόβλημα στο νομό Μαγνησίας από τη δακοπροσβολή, όμως το αίτιο αυτό δεν είναι αποζημιώσιμο.

Ο κ. Διανελλάκης ανέφερε επίσης ότι «πηγαίνοντας στην Αργαλαστή ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Φάνης Κουρεμπές, είχε δεσμευτεί ότι τουλάχιστον για μειονεκτικές ορεινές περιοχές, ξερικές με μονοκαλλιέργεια, θα αυξηθούν τα αίτια αποζημίωσης της ελαιοπαραγωγής, αλλά δυστυχώς, δεν άλλαξε κάτι».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων, σε συνεργασία με άλλους Συνεταιρισμούς ξεκίνησαν «εκστρατεία» ενημέρωσης της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ είχαν συνάντηση με τις υφυπουργούς και τους βουλευτές.

Παράλληλα, απέστειλαν επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας συνάντηση, «ώστε να βρεθεί μια διαδικασία των ελαιοπαραγωγών που είχαν παραγωγή, έγινε δακοκτονία και καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή τους».

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version