Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Πτώση κατανάλωσης οίνου δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση παράνομης διακίνησης λόγω ΕΦΚ λέει η ΚΕΟΣΟΕ

Πτώση κατανάλωσης οίνου δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση παράνομης διακίνησης λόγω ΕΦΚ λέει η ΚΕΟΣΟΕ


Σύμφωνα με το ισοζύγιο οίνου το οποίο απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών προς την Commission με τα οριστικά πλέον στοιχεία της αμπελοοινικής περιόδου 2017-2018 και την επεξεργασία των δεδομένων από την ΚΕΟΣΟΕ, περαιτέρω πτώση καταγράφει η κατανάλωση οίνου στη χώρα μας κατά 2,86% τηn περίοδο 2017-2018 έναντι της περιόδου 2016-2017, ενώ η πτώση είναι σημαντική τα δυο τελευταία έτη και αγγίζει το 11%.

Η πτώση είναι μεγαλύτερη (-17%) εάν η κατανάλωση 2017-2018 (2.143.000 HL) συγκριθεί με το μέσο όρο 5ετίας (2.582.000 HL).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, «οι ποσότητες που διακινούνται παράνομα δεν «μπαίνουν» στα στοιχεία. Φαίνεται να έχουμε κάθετη πτώση στην κατανάλωση τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι η παράνομη διακίνηση λόγω του ΕΦΚ στο κρασί που δείχνει μειωμένη παραγωγή και κατανάλωση. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους καταναλωτές οι οποίοι στρέφονται στο χύμα και φτηνό κρασί».

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, το γεγονός της μείωσης της κατανάλωσης οίνου αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι από το 2015 και μετά έγινε μια προσαρμογή του ελληνικού όγκου οινοπαραγωγής από το ΥπΑΑΤ προς τα κάτω, αφετέρου από το γεγονός ότι από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, αυξήθηκε η παραοικονομία στην αγορά οίνου, με αποτέλεσμα πολλές ποσότητες οίνου να μην δηλώνονται στην παραγωγή αλλά και στα αποθέματα, μεγέθη που είναι καθοριστικά για την στατιστική εξαγωγή του μεγέθους της κατανάλωσης.

Είναι βέβαιο ότι η πραγματική κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, αφού οι «μαύρες» ποσότητες που διακινούνται και δεν δηλώνονται, καταναλώνονται και αυξάνουν το πραγματικό μέγεθος της κατανάλωσης.

Δείτε πίνακα με την κατανάλωση στην χώρα μας από το 1995

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 2,265625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version