Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Λίγο πάνω από 5 ευρώ το κεφάλι θα λάβουν οι αιγοπροβατοτρόφοι από το έκτακτο επίδομα των de minimis

Λίγο πάνω από 5 ευρώ το κεφάλι θα λάβουν οι αιγοπροβατοτρόφοι από το έκτακτο επίδομα των de minimis


Ψίχουλα της τάξης των 5-6 ευρώ ανά κεφάλι ζώων θα καταλήξουν, όπως όλα δείχνουν, στις τσέπες των αιγοπροβατοτρόφων από το πολυαναμενόμενο πακέτο των 41 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζεται να μοιράσει η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ στους παραγωγούς. Εκτός αυτού μάλιστα η διαφαινόμενη εξαίρεση των πεδινών κτηνοτρόφων από το πακέτο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες γκρίνιες στις τάξεις τους, αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στον ΑγροΤύπο, η μείωση των τιμών έχει χτυπήσει όλο τον κλάδο και δεν χρειάζονται διαχωρισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να λάβουν ενίσχυση από το εν λόγω πακέτο θα έχουν, με βάση και τα όσα έχουν ειπωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, των μειονεκτικών και των νησιωτικών περιοχών. Εξάλλου όπως δήλωσε την Τετάρτη, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, «η ενίσχυση θα δοθεί ανά κεφάλι ζώου».

Δεδομένου ότι το ζωικό κεφάλαιο που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ φτάνει τα 13 εκατ. αιγοπρόβατα κατά προσέγγιση, αν υποθέσουμε ότι τα 5 εκατ. κεφάλια αντιστοιχούν στους πεδινούς κτηνοτρόφους, τότε, προκύπτει χοντρικά ως ενίσχυση για τα υπόλοιπα 8 εκατ. ζώα, ένα ποσό της τάξης των 5,1 ευρώ. Σημειωτέον ότι με βάση την περιβόητη... τεχνική λύση υπάρχουν πεδινοί κτηνοτρόφοι με έκταση σε άλλο νόμο και ακόμα σε ημιορεινή περιοχή, οπότε αν η ενίσχυση δοθεί με το κεφάλι, τότε μένουν και εκείνοι εκτός.

Μια πιο δίκαιη λύση στην λογική της ανάπτυξης και όχι της επιδοματικής πολιτικής, σημειώνουν αρκετοί κτηνοτρόφοι μιλώντας στον ΑγροΤύπο, θα ήταν η ενίσχυση αυτή να μη δοθεί στον αριθμό των ζώων, που διαθέτει ο παραγωγός, αλλά με βάση τα τιμολόγια παράδοσης γάλακτος, αφού τα de minimis αυτά «βγήκαν» για τους κτηνοτρόφους που έχουν απώλειες από την τιμή του γάλακτος, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα τα πάρουν και παραγωγοί που δεν παρέδωσαν.... σταγόνα γάλα. Από την άλλη, αν επιλέγονταν αυτή η λύση, θα έμενε κόσμος εκτός, δεδομένης της... αταξίας που επικρατεί σητν αγορά όσον αφορά τα τιμολόγια, το πότε αυτά κόβονται, το πότε αποπληρώνονται οι παραγωγοί κ.ο.κ., αλλά το ποσό της ενίσχυσης θα συνέβαλε πιο ουσιαστικά στην βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,671875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version