Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Προχωρά η σύσταση της Διεπαγγελματικής Κάνναβης, οι στόχοι της οργάνωσης

Προχωρά η σύσταση της Διεπαγγελματικής Κάνναβης, οι στόχοι της οργάνωσης


Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στις τάξεις των παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης και των μεταποιητών για την σύσταση ενός Φορέα Επαγγελματιών της Κάνναβης, κάτι σαν Διεπαγγελματική δηλαδή, η οποία φιλοδοξει να παίξει –μόλις συσταθεί- το ρόλο του επίσημου συνομιλητή της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων.

«Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή είναι κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εμείς, ως παραγωγοί βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και μεταποιητές ή έμποροι των προϊόντων αυτής. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει η νομοθεσία για το τρόφιμο με κάνναβη, ώστε να μην σύρονται κάθε λίγο και λιγάκι στις αρμόδιες Αρχές και χωρίς λόγο, παραγωγοί και επαγγελματίες, που ζούμε πλέον από την κάνναβη», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αργύρης Μουντζούρης, εκ των πρώτων παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και ιδιοκτήτης του kannabishop, ενός από τα παλιότερα καταστήματα με είδη κάνναβης.

Επ’ ευκαιρία της συνομιλίας μας, ο κ. Μουντζούρης αναφέρθηκε και στην αντίθεσή του στο θέμα της απαγόρευσης της καλλιέργειας σε γλάστρες, πρόβλεψη που ενετέχθη στο σχέδιο τροποποίησης της ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης. «Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρουν επί της ουσίας την καλλιέργεια σε θερμοκήπια και ευνοούνται οι εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων. Καλύτερα θα ήταν να παράγονται εδώ προϊόντα με CBD (π.χ. έλαιο)», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μουντζούρη «μεταξύ των σκοπών της Οργάνωσης που πάει να συσταθεί είναι και η παραγωγή ντόπιων σπόρων ποικιλιών κάνναβης, οι οποίες θα είναι και προσαρμοσμένες απόλυτα στα δεδομένα της χώρας μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπό σύσταση Πανελλήνιου Φορέα Επαγγελματιών της Κάνναβης έχει ως εξης:

Μετά την νομιμοποίηση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην χώρα μας τον Απρίλιο του 2016, παρατηρείται μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι πλέον δεκάδες και προσφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην χώρα.
Καθώς προβλέπεται η «οικονομία της κάνναβης» να αυξηθεί ραγδαία τα αμέσως επόμενα χρόνια παγκοσμίως, η απρόσκοπτη ανάπτυξή της και στην χώρα μας μόνο οφέλη μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία.

Θυμίζουμε τις εκατοντάδες δυνατότητες αξιοποίησης που έχει ως τρόφιμο, συμπλήρωμα διατροφής, καλλυντικό, δομικό υλικό, κλωστικό, εδαφο-βελτιωτικό, βιοπλαστικό, κ.ά.
Όμως, βασικά θέματα που αφορούν στην παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του τομέα της βιομηχανικής κάνναβης να είμαστε στον «αέρα». Επιπρόσθετα, η ανεπαρκής ενημέρωση των διωκτικών αρχών έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε συλλήψεις παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών, με αιτιολογία “την κατοχή και εμπορία ναρκωτικών” (!), παρότι τα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου “περί εξαρτησιογόνων ουσιών” (N. 4139/2013, άρθρο 1, παρ. 1 και 2).

Τονίζεται ότι οι ενέργειες αυτές δεν δυσφημίζουν μόνον τους επαγγελματίες και τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης, αλλά λειτουργούν και αποτρεπτικά στην προσέλκυση πολλών σχετικών επενδύσεων.

Τον τελευταίο χρόνο, πολλοί επαγγελματίες είχαν εκφράσει την ανάγκη σύστασης ενός επίσημου φορέα των επαγγελματιών της κάνναβης προκειμένου να υπάρξει θεσμική εκπροσώπησή μας στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Καθώς οι επιμέρους κλάδοι της κάνναβης άπτονται συχνά των αρμοδιοτήτων πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και Αρχών με συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, η επιλογή σύστασης ενός ενιαίου φορέα, που να καλύπτει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, ήταν μονόδρομος.

Την Κυριακή, 2/12/18, πραγματοποιήσαμε την 2η συνάντησή μας όπου δρομολογήθηκε πλέον η δημιουργία ενός Πανελλήνιου ενιαίου επαγγελματικού φορέα Κάνναβης, του οποίου η μορφή και η επωνυμία θα αποφασιστεί σύντομα.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ήδη περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι επιχειρήσεων βιομηχανικής κάνναβης από τους κλάδους της παραγωγής, της μεταποίησης, της πώλησης και των υπηρεσιών.

Έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και πολύχρονη σχετική επαγγελματική εμπειρία, θέλουμε με τις προτάσεις μας να υποστηρίξουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές ώστε να επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ή ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Προς διευκόλυνση όλων και έως ότου ρυθμιστούν τα θέματα που μας αφορούν, θα προβούμε σε ενέργειες αυτορρύθμισης, ορίζοντας άμεσα βασικούς κανόνες διάθεσης προϊόντων από βιομηχανική κάνναβη στην ελληνική αγορά.

Είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών και αρχών προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή και διάθεση προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης.

Η 3η συνάντησή μας θα γίνει την Κυριακή, 9/12/2018, 11 π.μ. στην Αθήνα (Παγκράτι).

Όλοι οι επαγγελματίες του τομέα της κάνναβης είναι ευπρόσδεκτοι.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,609375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version