Ακόμα μια εγκύκλιο με διευκρινήσεις σχετικά με την διαδικασία της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί, μεταξύ αυτών και οι αγρότες, στον ΕΦΚΑ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Η εγκύκλιος που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Τάσος Πετρόπουλος περιγράφει με σχετικά παραδείγματα αναλυτικά την διαδικασία που ακολουθείται, σε περίπτωση νέας εκκαθάρισης και τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι.
Υπενθυμίζεται, ότι ανά διάστηματα γίνονται εκκαθαρίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων που δηλώνει ο αγρότης στην Εφορία. Συνεπώς, όταν οι εκκαθαρίσεις λαμβάνουν υπόψη τα πιο «φρέσκα» δηλωθέντα εισοδήματα, προκύπτουν είτε ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες (χρεωστικά), είτε ποσά που πρέπει να λάβουν πίσω (αυτό γίνεται όταν μειώνονται τα εισοδήματά τους).
Σε κάθε περίπτωση πάντως και επειδή η διαδικασία είναι πολύπλοκη, καλό είναι οι αγρότες και ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να συμβουλεύονται τους ανθρώπους που τους κρατούν τα λογιστικά τους, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, δηλαδή να οφείλουν στον ΕΦΚΑ, χωρίς να το γνωρίζουν.