Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φέτος η Λέσβος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Χωρίς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φέτος η Λέσβος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών


Χρονιά δίχως προηγούμενο είναι η εφετινή για τη Λέσβο, καθώς εκτός από κάποιες ελάχιστες ποσότητες που ίσως παρήχθησαν στα νότια τμήματά της, το νησί δεν έχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για την ομολογουμένως δύσκολη αυτή κατάσταση, μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, κ. Στρατής Σλουμάτης.

Στο νησί της Λέσβου υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 11.000.000 ελαιόδεντρα, τα οποία και καταλαμβάνουν περίπου 450.000 στρέμματα γης. Βασική ποικιλία των δέντρων αυτών είναι η Αδραμυτιανή. Η ποικιλία αυτή προέρχεται από τη Μικρά Ασία, τα τουρκικά παράλια στην ανατολική μεριά του Αιγαίου Πελάγους, και το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Στρατής Σλουμάτης, διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης, που ιδρύθηκε το 1925 και είναι σήμερα ο μόνος συνεταιριστικός πυλώνας, που τυποποιεί ελαιόλαδο στο νησί, «η κατάσταση φέτος είναι δραματική, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ξηρασίας. Τα φαινόμενα αυτά, έφεραν έξαρση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη ψεκασμών, κατέστρεψαν ή υποβάθμισαν εντελώς τον εναπομείναντα, στα δέντρα, ελαιόκαρπο. Ως εκ τούτου, τα ελαιόλαδα που παράγονται φέτος στο νησί μας έχουν οξύτητες άνω του 0,9 και συνεπώς δεν υπάρχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ίσως κάποιες ελάχιστες ποσότητες να υπάρχουν στα νότια τμήματα του νησιού».

Τη δύσκολη αυτή κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου, μας επιβεβαίωσε και ο κ. Γιάννης Φλωρίδης, από την Γεωτεχνική Αιγαίου, ο οποίος μας τόνισε την ανάγκη να δοθούν ενισχύσεις στους παραγωγούς, καθώς, όπως μας είπε η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη τα δόντια της και μειώνει την παραγωγή.

Η ταυτότητα του Συνεταιρισμού και οι τιμές στο νησί

Σημειωτέον ότι ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης ιδρύθηκε το 1925 και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως σήμερα προσφέρει με επιτυχία ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Έχει 410 μέλη-παραγωγούς, εκ των οποίων, οι 250 είναι ελαιοπαραγωγοί και 80 κτηνοτρόφοι.

Ο Συνεταιρισμός τυποποιεί ελαιόλαδο εδώ και πολλά χρόνια, το διαθέτει δε σε αγορές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Θεσσαλονίκη) και της Ηπείρου (Γιάννενα), μέσω μικρών αλυσίδων λιανεμπορίου. Επίσης, το εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στις αγορές της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Δανίας και της Αγγλίας.

Φέτος ο Συνεταιρισμός Στύψης αγοράζει ελαιόλαδο από τους παραγωγούς σε τιμές από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές αυτές παίζουν και γενικά στο νησί, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις.

Σε σχέση πάντως με την ελαιοκαλλιέργεια στο νησί με τη μεγάλη παράδοση στο ελαιόλαδο, ο διαχειριστής του ΑΣ μας επεσήμανε ότι «νέα δέντρα δεν φυτεύονται και ανασύσταση δεν γίνεται, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών προσέχει και τα έχει φροντισμένα».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version