Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καλοκαιρία και εισαγωγές κρατούν χαμηλά τις τιμές παραγωγού στο καλαμπόκι

Καλοκαιρία και εισαγωγές κρατούν χαμηλά τις τιμές παραγωγού στο καλαμπόκι


Πιέσεις δέχεται σε αυτή την φάση το εγχώριο καλαμπόκι, κυρίως ως αποτέλεσμα των αθρόων εισαγωγών και της καλοκαιρίας, η οποία με κάποια μικρά διαστήματα λόγω κακοκαιρίας, δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βόσκουν τα ζώα τους στο ύπαιθρο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να πιέζονται και αρκετές Ενώσεις, να μη μπορούν να διαθέσουν στην αγορά το προϊόν, καθώς αν το κάνουν θα «μπουν μέσα», γιατί αγόρασαν σε υψηλές τιμές από τον παραγωγό στο ξεκίνημα.

Συνεπώς, αν υπάρχει μια περίπτωση για αύξηση τιμών, αυτή θα είναι με το νέο έτος και με το δεδομένο, ότι θα υπάρξει κακοκαιρία και θα αυξηθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφή, οι οποίοι όμως σε κάθε περίπτωση έχουν προβλήματα ρευστότητας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, κ. Κώστας Βαρβαρέσος «είναι δύσκολη η χρονιά για το καλαμπόκι. Φέτος συγκεντρώσαμε περί τους 15.000 τόνους, από τους περίπου 40.000 τόνους, που παρήγαγε ο νομός Ηλείας, συνολικά. Από τους 15.000 τόνους που μαζέψαμε, έχουμε τους μισούς αποθηκευμένους. Είναι δύσκολη η διάθεση τώρα και ειδικά για εμάς που δώσαμε στον παραγωγό μια τιμή στα 20 λεπτά το κιλό. Είναι δύσκολη γιατί το εισαγόμενο καλαμπόκι Βουλγαρίας έρχεται στην Ηλεία με 18 και 19 λεπτά το κιλό. Πάντως γενικά στην Ηλεία έχει μειωθεί πολύ η καλλιέργεια».

Σύμφωνα με τον κ. Δήμο Μπέτσικα, διευθυντή του εργοστασίου παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών και πρώτων υλών της Ένωσης Αγρινίου «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στις τιμές παραγωγού. Έτσι, αγοράζουμε και τώρα καλαμπόκι από τον παραγωγό προς 19 λεπτά το κιλό. Ωστόσο πρέπει να πω, ότι έχουμε ακόμα αποθέματα από φετινό προϊόν».

Στην ίδια περιοχή, μένοντας, όπως μας είπε ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας, από τον Συνεταιρισμό Δοκιμίου, οι τιμές που αγοράζει η οργάνωση είναι 19,5 λεπτά, ενώ ο κτηνοτρόφος αγοράζει το προϊόν 20,5 λεπτά το κιλό.

Χειρότερη όσον αφορά στις τιμές παραγωγού στο καλαμποκι είναι η κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, λόγω κυρίως του γεγονότος, ότι η Βουλγαρία, από όπου γίνονται εισαγωγές καλαμποκιού, είναι... δίπλα.

Ως προς αυτό, όπως μας εξήγησε ο Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα του νομού Σερρών «καλαμπόκια πλέον δεν υπάρχουν στην αποθήκη για την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών. Ωστόσο, το κακό είναι ότι οι τιμές, λόγω των εισαγωγών, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 16 λεπτών, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπαίνει μέσα».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,59375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version