Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού για να μην έρθουν ασθένειες στην χώρα μας, ράμπο γεωπόνους στα σύνορα θέλει να βάλει το ΥπΑΑΤ

Έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού για να μην έρθουν ασθένειες στην χώρα μας, ράμπο γεωπόνους στα σύνορα θέλει να βάλει το ΥπΑΑΤ


Η ανάγκη να υπάρξουν έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού για να μην έρθουν στην χώρα μας ασθένειες που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας (ΕΦΕ), η οποία διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέματα που αφορούν τον κλάδο, την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Το ΥπΑΑΤ ετοιμάζεται να προλάβει 54 γεωπόνους – ράμπο για να ελέγχουν στα σύνορα τις εισαγωγές φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού από ασθένειες (βακτήριο Xylella fastidiosa κ.α.). Τα φορτηγά με φυτά και πολλαπλασιαστικό υλικό που έρχονται στην χώρα μας θα πηγαίνουν από τα σημεία εισόδου σε ειδικά φυτώρια όπου και θα παραλαμβάνονται δείγματα τα οποία θα στέλνονται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για ελέγχους. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχε ο κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΦΥ), από τον κ. Αραχωβίτη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο ΥπΑΑΤ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΦΕ κ. Σωτήρης Σαλής, στην εισαγωγική ομιλία του ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για μετάδοση ασθενειών ελαχιστοποιούνται όταν το νομικό πλαίσιο γίνει σεβαστό από τους φυτωριούχους.

«Για αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους φυτωριούχους ότι υπάρχουν κανόνες στο επάγγελμα», πρόσθεσε.

Η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, ανέφερε ότι «ζητάμε από τους φυτωριούχους τις απόψεις και τις προτάσεις σας. Η ισχυροποίηση των επιχειρήσεων σας θα βοηθήσει τους παραγωγούς.

Θεωρούμε ότι ως ΕΛΓΟ μπορούμε να συνδράμουμε και να προσφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε συνεργασία και τώρα για την εκπόνηση ενός σχεδίου και επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά στην παραγωγή, θα πρέπει όμως να παρθούν και κάποιες πολιτικές αποφάσεις», ανέφερε εκ μέρους του ΕΛΓΟ, η Γεωργία Ουζουνίδου.

«Η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και στη συνέχεια οι ορθές γεωργικές πρακτικές, εξασφαλίζουν στον παραγωγό τελικό προϊόν υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με προστιθέμενη αξία, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από τους εμπόρους. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει τους αγρότες από την χρήση πολλαπλασιαστικού υλικού», τόνισε από την πλευρά του ο Σωτήριος Κοσμάς, γεωπόνος και προϊστάμενος του τμήματος Πολλαπλασιαστικού Υλικού Δενδρωδών και Αμπέλου του ΥπΑΑΤ.

Στον Φυτοϋγειονομικό έλεγχο πολλαπλασιαστικού υλικού, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Αραμπατζής, γεωπόνος και προϊστάμενο του τμήματος φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα του αλλά και στα μέτρα πρόληψης της εισαγωγής και εξάπλωσης του Xylella fastidiosa στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε και στον νέο κανονισμό για την φυτοϋγεία και τους νέους κανονισμούς για τους επίσημους ελέγχους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή από 14 Δεκεμβρίου 2019. Εκεί προβλέπεται πως όλα τα φυτά προς φύτευση για να διακινηθούν στην ΕΕ θα χρειάζονται Φυτοϋγειονομικά Διαβατήρια, ενώ πιστοποιητικό φυτοϋγείας θα χρειάζονται όλα τα φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα προκείμενου να εισέλθουν στην ΕΕ. «Το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει τα Φυτοϋγειονομικά Διαβατήρια να τα εκδίδουν εξουσιοδοτημένοι γεωπόνοι υπό την εποπτεία των αρμόδιων κρατικών αρχών».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,039063 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version