Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Έρχεται ρύθμιση για τις τιμές στο βαμβάκι υπέρ των παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Έρχεται ρύθμιση για τις τιμές στο βαμβάκι υπέρ των παραγωγών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Παρεμβάσεις αναφορικά με την απαράδεκτη τακτική των ανοικτών τιμών στο βαμβάκι προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, με σχετικές του δηλώσεις την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στον Τύρναβο με τον δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση και φορείς της αγροτικής παραγωγής. Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης υποστήριξε μάλιστα ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία «η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά». Η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναμένεται να ισχύει από την επόμενη κιόλας χρονιά. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε θα δοθούν de minimis και στους παραγωγούς αχλαδιών.

Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην επίλυση -όπως είπε- του ζητήματος που είχε δημιουργηθεί με το τσίπουρο, ενώ σημείωσε ότι ήδη έχει γίνει μία συνάντηση με το συν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο που θα διέπει το τσίπουρο για την νέα χρονιά.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινάει νομοθετικό έργο για αρκετά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, τονίζοντας ότι αρκετά από τα αιτήματα τα οποία έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις βαίνουν προς τη λύση.

Μιλώντας για τα προβλήματα με τις ζημιές στα ροδάκινα ο κ. Αραχωβίτης είπε πως, εξαιτίας των φετινών ζημιών στο ροδάκινο «προχωρήσαμε και εντάξαμε τα ροδάκινα και της περιοχής σε ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων».

Σχετικά με το ζήτημα της ανοικτής τιμής στο βαμβάκι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί χαρακτήρισε το φαινόμενο της ανοιχτής τιμής «απαράδεκτο» και υποστήριξε ότι το υπουργείο προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την οποία «η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά».

Ακόμη, ο υπουργός εξήγγειλε de minimis και στα αχλάδια, όπως είχαμε προαναγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα κεντρική πολιτική επιλογή.

Μιλώντας για τον κλάδο των κτηνοτρόφων ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο «προχωρήσαμε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων».

Επίσης αναφέρθηκε και στους ελέγχους που αφορούν την αγορά γάλακτος, την νέα (ΚΥΑ), αλλά και τους τελωνειακούς ελέγχους που γίνονται.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού προσαρμοσμένος στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός».

Σε σχέση με το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι μέσα στην προστασία και πως «δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα αν θα υπάρξουν εξελίξεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν συνδυαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής».

Δαιβάστε σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Διάλογος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους αγρότες του Τυρνάβου

Εποικοδομητικός και σε συναινετικό κλίμα ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε χθες το απόγευμα μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών του Τυρνάβου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε τη θεσσαλική πόλη μετά από πρόσκληση του δημάρχου, Παναγιώτη Σαρχώση, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Δημήτρης Καρακώστας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι: «Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου είναι πραγματικότητα και το έχετε δει, πως μετά τον Αύγουστο πόσα πράγματα μπόρεσαν να ξεπεραστούν ενώ για πολλά χρόνια λίμναζαν».

Στη συνέχεια, ανέπτυξε αναλυτικά τα παρακάτω ζητήματα:

• Στο επόμενο τρίμηνο θα ανακοινωθούν συνδυαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής
• Προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, νομοθετική ρύθμιση για τα αποστάγματα που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα των αμβυκούχων-παραγωγών τσίπουρου
• Στις κρατικές ενισχύσεις de minimis θα ενταχθούν όλες οι ποικιλίες των ροδακίνων και των νεκταρινιών, που έχουν πραγματικά υποστεί υποβάθμιση
• Ενισχύσεις de minimis θα χορηγηθούν και στα αχλάδια, στις περιοχές που έχει διαπιστωθεί υποβάθμιση
• Το ΥΠΑΑΤ προχωρεί σε ρύθμιση για την επόμενη χρονιά στο θέμα των «ανοιχτών τιμών» στο βαμβάκι, σύμφωνα με την οποία η τιμή θα είναι γνωστή στους παραγωγούς με την παράδοση ή θα είναι προσυμφωνημένη με συμβόλαιο υπογεγραμμένο από την σπορά
• Γίνεται αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες καλλιέργειες, τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα και την κλιματική αλλαγή, ώστε «να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κανονισμός ασφάλισης και ένας, αλληλέγγυος δημόσιος και ανταποδοτικός οργανισμός»
• Από το ΥΠΑΑΤ έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν φέτος ζημιές και ζητείται η έγκριση προγραμμάτων αποζημίωσης γι’ αυτές τις καλλιέργειες
• «Προχωρήσαμε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων», ενώ έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, παράλληλα με τους ελέγχους στα τελωνεία και προαναγγέλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας
• Επίκειται η δημοσίευση της ΚΥΑ που θα διέπει την εμπορία και διακίνηση του γάλακτος με αυστηρές προβλέψεις και δεσμεύσεις για τις εισαγωγές.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων δεν θα εκποιηθούν (αφού είναι περιουσία των γενεών και όχι των συνεταίρων).
• Καμία απαλλαγή διοικούντων για χρέη των οργανώσεών τους δεν θα υπάρξει αλλά μόνο αναστολή διώξεων μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης
• Διέψευσε τα περί πριμ αποχώρησης στην αιγοπροβατοτροφία

Αναφορικά με το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι οι ενισχύσεις των μικρομεσαίων αγροτών πλέον προστατεύονται και πως «δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα που να απολαμβάνει ακατάσχετο 22.500 ευρώ».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version