Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Με τρύπες αναφορικά με την υπερδιήθηση και τους ελέγχους Φέτας στην εστίαση το κείμενο της ΚΥΑ για το γάλα στην Παπανάτσιου

Με τρύπες αναφορικά με την υπερδιήθηση και τους ελέγχους Φέτας στην εστίαση το κείμενο της ΚΥΑ για το γάλα στην Παπανάτσιου


Μπορεί η περιβόητη Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος να πήρε το δρόμο για υπογραφή και από το συναρμόδιο (με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), υπουργείο των Οικονομικών (Κατερίνα Παπανάτσιου), ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναφέρουν ότι ορισμένες προτάσεις των φορέων κατά τη διαβούλευση, ως προς τους ελέγχους της Φέτας στην εστίαση και ως προς τη απαγόρευση ύπαρξης μηχανημάτων διήθησης και υπερδιήθησης στο χώρο παραγωγής της Φέτας, δεν έτυχαν αποδοχής και έμειναν εκτός του τελικού κειμένου της απόφασης. Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πάντως, δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις αναφορικά με τα κρίσιμα αυτά σημεία.

Σχετικά με το ζήτημα της υπερδιήθησης, υπενθυμίζεται, ότι τα εργοστάσια απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τεχνολογία, κατά την οποία επεξεργάζονται το γάλα και τον ορό, με μεθόδους που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ ή άλλων τυριών ΠΟΠ.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούν υπερδιήθηση για το αιγοπρόβειο γάλα, ώστε να συμπυκνώνουν το γάλα και να συγκρατούν οροπρωτεΐνες στο γάλα ή/και να χρησιμοποιούν υπερδιήθηση για τον αιγοπρόβειο ορό και σε συνδυασμό με ένα εξοπλισμό, να τροποποιούν τις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος και να τις προσθέτουν στο γάλα πριν την τυροκόμηση, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης, λόγω του ότι οι οροπρωτεΐνες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν υγρασία στο τελικό προϊόν.

Το γεγονός ότι δεν περιελήφθη στο κείμενο της απόφασης διάταξη που να απαγορεύει την ύπαρξη τέτοιου εξοπλισμού σε εργοστάσια παραγωγής Φέτας ΠΟΠ αφήνει περιθώρια για παρατυπίες, καθώς σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους (όπως ο ΣΕΚ για παράδειγμα), υπάρχει πάντα η δυνατότητα τέτοια μηχανήματα μπορεί να διασωληνωθούν και να χρησιμοποιηθούν από τα εργοστάσια. Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες της αρμόδιας υφυπουργού, κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου «μια τέτοια διάταξη δεν θα μπορούσε να περιληφθεί, γιατί θα σήμαινε ότι τα μηχανήματα αυτά, θα έπρεπε να βρίσκονται σε χώρο εκτός εργοστασίου, άρα θα έπρεπε οι βιομηχανίες που κάνουν διαφόρων ειδών τυριά, να φτιάξουν νέο... εργοστάσιο. Πάντως, πρέπει να πω ότι η υπερδιήθηση απαγορεύεται».

Καμιά αναφορά για τους ελέγχους στην εστίαση

Ένα άλλο σημείο, για το οποίο αρκετοί φορείς αλλά και κτηνοτρόφοι σχολίασαν κατά τη διαβούλευση, είναι το γεγονός, ότι στο αρχικό σχέδιο, δεν γινόταν καμιά αναφορά για τον έλεγχο της Φέτας, του τελικού προϊόντος, δηλαδή, στην εστίαση, όπου και διαπιστώνονται νοθείες με λευκά τυριά, κατώτερης ποιότητας.

Ως προς αυτό, πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι δεν πέρασε στο τελικό κείμενο τέτοια διάταξη.

Συνεργάτης της υφυπουργού πάντως, ερωτηθείς σχετικά, μας ανέφερε ότι «αυτό είναι αποκλειστικά έργο του ΕΦΕΤ» και πως «το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει 3.000 έλεγχοι στην εστίαση για τη Φέτα».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ:

1.    Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

2.    Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.

3.    Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.

Όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της ΚΥΑ, έτσι και στο τελικό κείμενο, προβλέπεται ότι τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους, θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν το 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος, για να φτάσουν τα 1.500 ευρώ συν 2,5% της αξίας των παραδόσεων.

Όσον αφορά στους αγοραστές γάλακτος (μεταποίηση) προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,53125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version