Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Με παρέμβαση ΕΛΓΑ λύθηκε το πρόβλημα των Σερραίων αγροτών που κινδύνευσαν να χάσουν τις αποζημιώσεις τους

Με παρέμβαση ΕΛΓΑ λύθηκε το πρόβλημα των Σερραίων αγροτών που κινδύνευσαν να χάσουν τις αποζημιώσεις τους


Λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με αγρότες από τις κοινότητες Άνω και Κάτω Μητρουσίου, Μονοκκλησιάς, Ανω Καμήλας, και  Προβατά του δήμου Σερρών, οι οποίοι απέδωσαν τα τέλη εκτίμησης, αλλά έμειναν εκτός αποζημιώσεων, ήλθε να δώσει ο ΕΛΓΑ.

Σε επιστολή του προέδρου του οργανισμού, Φάνη Κουρεμπέ, που πήραν στα χέρια τους οι αγρότες, παρέχεται διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν κανονικά.

Σημειωτέον ότι οι αγρότες ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον ΕΛΓΑ για την αδυναμία καταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται για τις ζημίες που υπέστησαν το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως υποστήριζαν, παρά το γεγονός ότι  κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον οργανισμό και έχουν τα απαιτούμενα παραστατικά, εντούτοις αυτές ουδέποτε αποδόθηκαν.

«Εκτός του ότι μας χτυπάει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μας χτύπησε το καλοκαίρι και ο καιρός, τώρα μας χτυπάει και ο Δήμος Σερρών. Υπάλληλος του Δήμου Σερρών είναι ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ που δεν κατέβαλλε  τις εισφορές για 18.000 στρέμματα», δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος των αγροτών Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος.

Για τη διαλεύκανση του θέματος έγινε συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας αντιπροσωπείας των αγροτών με το δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αδέσμευτοι Σύλλογοι την Τρίτη, σημείωσαν ότι το πρόβλημα λύθηκε.

Παρέμβαση και από την Αραμπατζή μια μέρα μετά

Την άμεση εκτίμηση και καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους Σερραίους αγρότες, των οποίων τα τέλη εκτίμησης παρακρατήθηκαν, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με κατεπείγουσα Eρώτησή της η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία βουλευτής στηλιτεύει τον εμπαιγμό, με διαστάσεις σκανδάλου, που υπέστησαν οι αγρότες οκτώ Κοινοτήτων του Ν. Σερρών και συγκεκριμένα των Άνω και Κάτω Κ. Μητρούση, Καμήλας, Μονοκκλησιάς, Κουμαριάς, Βαμβακιάς, Νέας Τυρολόης και Αναγέννησης, οι οποίοι παρά το ότι έχουν εξοφλήσει τα τέλη εκτίμησης, περιμένουν ακόμη τους εκτιμητές. Και αυτό λόγω της μη απόδοσής τους στον ΕΛΓΑ από τον τοπικό ανταποκριτή, όπως οι ίδιοι διαπίστωσαν επικοινωνώντας αγανακτισμένοι με τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, οι παραγωγοί μετά την αναστάτωση, έλαβαν γραπτή διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ (05/02/19). Επιστολή, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παρακράτηση των χρημάτων και τους διαβεβαιώνει ότι, όσοι πλήρωσαν τα τέλη εκτίμησης θα αποζημιωθούν κανονικά και ότι το θέμα με τον ανταποκριτή θα διευθετηθεί.

Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι καταστροφές ήταν γνωστές στην ηγεσία του Υπουργείου και φυσικά στον εποπτευόμενο ΕΛΓΑ, και αφορούσαν εκτεταμένες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, που προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής και για τις οποίες έχει γίνει επανειλημμένως Κοινοβουλευτικός Έλεγχος από την ίδια.

Ζητά ως εκ τούτου από τον κ. Αραχωβίτη εξηγήσεις: Γιατί δεν απεστάλησαν ανταποκριτές στις πληγείσες περιοχές εδώ και τόσους μήνες, εφόσον ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής στις Σέρρες, αν επιβεβαιώνει την γραπτή δέσμευση του κ. Κουρεμπέ για τις πληρωμές, όσων έχουν δηλώσει ζημιές, χρονοδιάγραμμα των ενεργειών εκτίμησης, την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και συγκεκριμένες ενέργειες από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση, που κάποιες από τις ζημιές δεν καλυφθούν πλήρως από τον κανονισμό του.

Τέλος ζητά απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαλεύκανση της σχετικής υπόθεσης και τι κυρώσεις θα υπάρξουν.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:
 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5/2/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κον Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: «Σκάνδαλο η παρακράτηση των τελών εκτίμησης των πληγέντων παραγωγών σε οκτώ Κοινότητες των Σερρών»

Κύριε Υπουργέ,

Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι οχτώ (8) Κοινοτήτων στο Ν. Σερρών και ειδικότερα σε Άνω και Κάτω Κ. Μητρούση, Καμήλα, Μονοκκλησιά, Κουμαριά, Βαμβακιά, Νέα Τυρολόη και Αναγέννηση.

Ο λόγος είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχουν εξοφλήσει, ως όφειλαν και όταν όφειλαν, τα τέλη εκτίμησης στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, δεν έχουν καν αρχίσει οι εκτιμήσεις και παραμένουν χωρίς αποζημίωση εδώ και μήνες.

Και το κουβάρι ξετυλίχτηκε, όταν απελπισμένοι επικοινώνησαν με την διοίκηση του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενημερωθούν για την αιτία της καθυστέρησης. Εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη στο άκουσμα ότι δήθεν δεν έχουν πληρώσει τα τέλη εκτίμησης, παρότι αυτά είχαν καταβληθεί κανονικά.

Τέλη εκτίμησης που πληρώθηκαν κανονικά και δεν αποδόθηκαν στον ΕΛΓΑ, γεγονός που παίρνει διαστάσεις σκανδάλου.

Στη σημερινή συνάντηση των αγροτών με την διεύθυνση του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, τους εγχειρίστηκε επιστολή του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παρακράτηση χρημάτων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι, όσοι πλήρωσαν τα τέλη εκτίμησης θα πληρωθούν κανονικά και δηλώνοντάς τους ότι θα διευθετήσει το θέμα με τον ανταποκριτή.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν καταστροφές λόγω των συνεχών, έντονων και επαναλαμβανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, που επικράτησαν στο Ν. Σερρών από τα μέσα Μαΐου, τον Ιούνιο και Ιούλιο εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου.
Καταστροφές, που ήταν γνωστές στην ηγεσία του Υπουργείου σας και φυσικά στον εποπτευόμενο ΕΛΓΑ και για τις οποίες έγινε επανειλημμένως Κοινοβουλευτικός Έλεγχος.

Δεδομένου ότι:

-Οι φετινές καταστροφές δημιούργησαν μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών ειδικά σε αυτές τις κοινότητες, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, όταν μαζί με τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα και τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις από τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είδαν και την παραγωγή τους να χάνεται.

-Η άμεση και δίκαιη καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες και η τάχιστη αποτύπωση του εκτιμητικού αποτελέσματος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, καθίσταται απόλυτα αναγκαία

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

1.Για ποιο λόγο ο ΕΛΓΑ, τόσους μήνες μετά τις καταστροφές δεν έχει αποστείλει ανταποκριτές στις πληγείσες περιοχές των Σερρών, παρά το ότι έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα ποσά;

2. Δεν παραξένεψε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές, δεν φαίνονταν να έχουν γίνει δηλώσεις ζημιάς, παρά τις γνωστές καταστροφές;

3. Ισχύει η γραπτή δέσμευση του κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ;

4. Πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών, που με ευθύνη σας δεν έγιναν εγκαίρως, ώστε να δρομολογηθεί τάχιστα η διαδικασία των αποζημιώσεων των παραγωγών ;

5. Τι μέλλει γενέσθαι με τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης και τι κυρώσεις θα υπάρξουν;

6.Ποιες οι ενέργειες σας σε περίπτωση, που κάποιες από τις ζημιές δεν καλυφθούν πλήρως από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΝΔ

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version