Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Καταστροφική η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου, έκαναν «πάρτι» δάκος και γλοιοσπόριο

Καταστροφική η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου, έκαναν «πάρτι» δάκος και γλοιοσπόριο


Με σαφώς αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η εφετινή σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς της Θάσου, ένα νησί στο οποίο σε ποσοστό περίπου 98%, καλλιεργείται η ελιά ποικιλίας Θάσου. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι διπλής κατεύθυνσης. Δηλαδή μπορεί να ελαιοποιηθεί, αλλά και να αξιοποιηθεί ως επιτραπέζια. Όπως κατήγγειλαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο παραγωγοί ελιάς από τη Θάσο, στο πλαίσιο της παρουσίας μας στην Zootechnia 2019, αλλά και τυποποιητές της περιοχής έπειτα από σχετικό μας ρεπορτάζ, «ο δάκος κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη σοδειά, την οποία αποτέλειωσε το γλοιοσπόριο, που έκανε έντονα αισθητή την εμφάνισή του, μειώνοντας δραματικά την παραγωγή». Όπως μας είπε ο παραγωγός, κ. Κωνσταντίνος Δημήτριος «ο δάκος έκανε μεγάλη ζημιά σε όλο το νησί, ενώ υπήρξε και προσβολή από γλοιοσπόριο». Και σε αυτήν την περιοχή, όμως μας ανέφεραν οι παραγωγοί, οι ψεκασμοί καθυστέρησαν δραματικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου.

«Η φετινή χρονιά ήταν δραματική για τους παραγωγούς της Θάσου. Θυμίζω ότι αρκετές εκτάσεις με ελιά έχουν καεί τα προηγούμενα χρόνια στο νησί. Υπολογίζω ότι γύρω στο 1.000.000 δέντρα είναι τώρα που υπάρχουν στη Θάσο, από τα οποία δεν είναι και όλα παραγωγικά. Το 98% της ελαιοπαραγωγής αφορά την ποικιλία Θάσου, ενώ οι υπόλοιπες είναι Χαλκιδικής. Κορωνέικη δεν υπάρχει καθόλου στο νησί. Οι παραγωγοί καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ελαιόλαδο βγάζοντας την Θάσου. Αυτό αφορά τα νότια τμήματα του νησιού, ενώ στα βόρεια η ελιά κατευθύνεται στις αγορές ως επιτραπέζια», μας λέει ο Βαγγέλης Καλτσάς, παραγωγός ελιάς και ιδιοκτήτης της εταιρείας Velouitinos, η οποία ασχολείται με την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιοκομικών προϊόντων.

Ο κ. Καλτσάς καλλιεργεί πλέον συστηματικά περί 60 στρέμματα ελιάς Θάσου, ενώ πριν τη μεγάλη φωτιά καλλιεργούσε 120 στρέμματα. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η Θάσος παράγει 1.000 – 1.500 τόνους ελιάς Θάσου ως επιτραπέζια. Παράλληλα, όπως μας λέει «τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια εγκαταλείπεται, ενώ οι τιμές που εισέπραξε φέτος ο παραγωγός για την ποικιλία Θάσου κυμάνθηκε από 1,15 έως 1,30 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Καλτσά, η σεζόν που πέρασε ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, λόγω των μεγάλων προσβολών από το δάκο και το γλοιοσπόριο. Όσον αφορά στο δάκο, τα προβλήματα ήταν μεγάλα στο νησί, όπως επίσης και τα παράπονα των παραγωγών.

Την καθυστέρηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη δακοκτονία, αλλά και της Περιφέρειας που αποδέχθηκε την αρμοδιότητα αυτή, έχει καταγγείλει εν ευθέτω χρόνω με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου.

Συγκεκριμένα, τόνιζε πως εξαιτίας αυτών «μεγάλο μέρος της παραγωγής  ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς χάθηκε και υποβαθμίστηκε το προϊόν από τις προσβολές που αναπτύχθηκαν».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «η δακοκτονία στοιχίζει για όλο το νησί 130.000-150.000 ευρώ. Ο παραγωγός πληρώνει περίπου το 25% αυτού του ποσού, μέσω της παρακράτησης του 2% της τιμής του λαδιού που ορίζεται από το υπουργείο, δηλαδή τρία λεπτά το κιλό. Αν κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, στόχο που επιδιώκει η κυβέρνηση, θα τριπλασιαστούν οι εισφορές των ελαιοπαραγωγών».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,703125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version