Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Χύνουν το πρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας, τι προτείνει η ιταλική κυβέρνηση

Χύνουν το πρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας, τι προτείνει η ιταλική κυβέρνηση


Οργισμένοι είναι οι παραγωγοί πρόβειου γάλακτος της Σαρδηνίας, λόγω των υπερβολικά χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος τους. Τις τελευταίες ημέρες προχωρούν σε κινητοποιήσεις και χύνουν το γάλα στους δρόμους του νησιού, καταγγέλλοντας ότι πλέον αξίζει λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό και αυτό είναι απαράδεκτο. Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση, στις συνομιλίες που ξεκίνησε με τους παραγωγούς, προτείνει ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των αποθεμάτων.

Αναλυτικότερα, χιλιάδες λίτρα πρόβειου γάλακτος ρίχτηκαν στους δρόμους από τους κτηνοτρόφους, ενώ οι τοπικές αρχές χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να καθαρίσουν την άσφαλτο. Οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους απαιτούν άμεση δράση. Θεωρούν απαράδεκτο ότι η τιμή παραγωγού στο γάλα έπεσε κάτω από 70 λεπτά το λίτρο (1 ευρώ θεωρείται από τους κτηνοτρόφους μια αρκετά λογική τιμή).

Οι διαμαρτυρίες έγιναν το Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα Δευτέρα (11/2) οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να συναντηθούν με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Τζουζέπε Κόντε. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης Coldiretti Sardegna κ. Battista Cualbu, «πλέον, το γάλα, κοστίζει αξίζει λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι εντελώς ασύμφορο να το πουλάς, όταν στο πληρώνουν οι μεταποιητές μόλις 55 ως 60 λεπτά του ευρώ το λίτρο».

Η πτώση της τιμής παραγωγού στο γάλα το τελευταίο διάστημα είναι της τάξης του 25% και έχει σχέση με τη μείωση τιμής του τυριού ΠΟΠ Pecorino Romano, που απορροφά περίπου το μισό της παραγωγής πρόβειου γάλακτος στη Σαρδηνία.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόβατα ζουν στη Σαρδηνία, το 50% της παραγωγής του πρόβειου γάλακτος που παράγεται στην Ιταλία προέρχεται από τη Σαρδηνία.

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν θα διστάσουν να στήσουν μπλόκα στους δρόμους του νησιού, δημιουργώντας προβλήματα στις τοπικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου. Στο πλευρό τους έχουν ήδη την ποδοσφαιρική ομάδα της Κάλιαρι (πρωτεύουσα της Σαρδηνίας), η οποία έκανε γνωστό ότι στηρίζει τον αγώνα τους.

Λύση η μετατροπή του γάλακτος σε σκόνη και η εξαγωγή του
Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Gian Marco Cantinaio, εξέφρασε σε δηλώσεις του την «μεγάλη ανησυχία» για το θέμα της Σαρδηνίας. Όπως τόνισε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, «πρόκειται να μιλήσω με τους παραγωγούς στη Σαρδηνία. Όσον αφορά το πρόβειο γάλα, έχουμε μια πρόταση που έχουμε ήδη θέσει στο τραπέζι της κοινοπραξίας, δηλαδή την προσπάθεια εξαγωγής όσο το δυνατόν περισσότερο πρόβειου γάλακτος (που είναι πολύ δημοφιλές σε πολλές χώρες του εξωτερικού). Θα προτείνουμε ένα σχέδιο παραγωγής «σκόνης» πρόβειου γάλακτος, το οποίο θα μπορεί να εξάγεται στο εξωτερικό και θα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς».

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,53125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version