Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Στον καθορισμό των τιμών από το ΥπΑΑΤ έχουν κολλήσει οι συνδεδεμένες, τα επικρατέστερα σενάρια για τις πληρωμές

Στον καθορισμό των τιμών από το ΥπΑΑΤ έχουν κολλήσει οι συνδεδεμένες, τα επικρατέστερα σενάρια για τις πληρωμές


Με καθυστερήσεις και τους αγρότες στα «κάγκελα», καθώς η όποια τους ρευστότητα εξαντλείται, αναμένονται εντός των επόμενων ημέρων, οι πρώτες πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων για μια σειρά από αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τον αρμόδιο οργανισμό των πληρωμών, εντός των επόμενων ημερών και εκτός πάντοτε ενός απροόπτου, πρόκειται να τρέξουν οι πολυαναμενόμενες πληρωμές σε μια σειρά από προϊόντα. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση, ώστε να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών προς τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να περαιώσει άμεσα τις διαδικασίες, που απαιτούνται, για τον καθορισμό των τιμών, βάσει των οποίων, θα πιστωθούν και τα αντίστοιχα χρήματα στους λογαριασμούς των παραγωγών. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πλέον καθ΄ όλα έτοιμος, ώστε να προχωρήσει σε μια νέα σειρά πληρωμών.

Με τα σημερινά δεδομένα (και εφόσον ολοκληρώσει το ΥπΑΑΤ τη διαδικασία), προκρίνεται το σενάριο για πληρωμές, το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στα ακόλουθα προϊόντα:

-    σκληρό σιτάρι με 7,5 ευρώ το στρέμμα
-    μηδική με 17 ευρώ το στρέμμα
-    όσπρια με 14 ευρώ το στρέμμα
-    κτηνοτροφικά ψυχανθή με 11 ευρώ το στρέμμα.

Αν το ΥπΑΑΤ δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία οι πληρωμές μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.

Αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών, αναμένεται να πάρουν σειρά πληρωμής οι συνδεδεμένες για τα συμπύρηνα ροδάκινα προς χυμοποίηση και τους σπόρους σποράς, δεδομένου, ότι οι σχετικές αποφάσεις για τα εν λόγω προϊόντα έχουν πάρει ΦΕΚ, εδώ και δέκα ημέρες.

Ακολούθως, λένε οι ίδιες πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση μετά τις 10 Μαρτίου (έως τις 24 Μαρτίου), αναμένεται να τρέξει η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, που φέτος αγγίζει τα 68 ευρώ το στρέμμα περίπου, όπως επίσης και μεμονωμένες πληρωμές για παλιές Δασώσεις.

Σε μεταγενέστερο χρόνο (μάλλον λίγο πριν το Πάσχα), όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στη Βουλή, θα γίνουν πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης έτους 2018 σε παραγωγούς που είχαν προβλήματα επιλεξιμότητας με τα χωράφια τους, με το ΑΤΑΚ κ.λπ., δεδομένου ότι εκκρεμεί η εξέταση αρκετών ενστάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μετά το Πάσχα, τέλος και εφόσον βρεθεί σχετική, νομότυπη φόρμουλα από το ΥπΑΑΤ, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για πρόστιμα, θα πληρωθούν εξισωτικές παλιότερων ετών, βάσει της διαδικασίας ανασκόπησης που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι το άνοιγμα του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις της νέας χρονιάς, συγκεντρώνει πιθανότητες να γίνει είτε προς το τέλος Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο.

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,859375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version