Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Γ. Ανέστης: Η ποιότητα δεν αρκεί για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας βάμβακος, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις συμβάσεις κατά την παράδοση

Γ. Ανέστης: Η ποιότητα δεν αρκεί για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας βάμβακος, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις συμβάσεις κατά την παράδοση


Στην πρόσφατη ημερίδα με θέμα: «Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι», που έγινε στην Αλίαρτο (27/2/2019), με ομιλητές τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλη, τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής κ. Μάρκου, δεν έγινε καμιά αναφορά στην προοπτική και βιωσιμότητα της φθίνουσας καλλιέργειας του βαμβακιού και δεν αποδείχθηκε ότι από μόνη της η «στροφή» προς την ποιότητα, που είναι απαραίτητη κατά τη γνώμη μου, διασφαλίζει και τη βιωσιμότητά της, δηλώνει ο Πρόεδρος του Α.Σ. ΑΙΧΜΕΑΣ κ. Γεώργιος Ανέστης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανέστης, «η ποιότητα από μόνη της δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Κανείς δεν είπε στην ημερίδα ότι υπάρχει νόμος που δεν εφαρμόζεται, ο οποίος αναφέρει ότι κατά την παράδοση του προϊόντος θα πρέπει να υπογράφεται σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών στην οποία θα αναγράφεται «τιμή ημέρας. Αυτό όχι μόνο δεν εφαρμόζεται αλλά και το ΥπΑΑΤ δεν ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο χωράφι με στόχο την εφαρμογή του».

Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ το κονδύλι που αφορά στη συνδεδεμένη βάμβακος να μη μειωθεί, όπως έγινε στην τελευταία διαπραγμάτευση που είχαμε μείωση κατά (16 εκατ. ευρώ).

Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ ώστε να μην χαθούν κεκτημένα δικαιώματα για το προϊόν που του επιτρέπουν να ενισχύεται.

Είναι αναγκαίο μέσα από την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ να προστατεύεται η καλλιέργεια πλήρως από όλους τους κινδύνους συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης επιβάλλεται να δημιουργηθούν συνθήκες ειλικρινούς συνεργασίας ανάμεσα στους παραγωγούς, τους προμηθευτές εισροών και ιδιαίτερα με τους εκκοκκιστές, οι οποίοι αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια κερδοσκοπούν εις βάρος τους, διότι ενώ έχουν την ευχέρεια είτε να προπωλούν είτε να μεταπωλούν τις ποσότητες εκκοκκισμένου βάμβακος, αγοράζουν το σύσπορο με ανοιχτές τιμές και τις «κλείνουν» όποτε αυτοί το κρίνουν σκόπιμο, με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα να απογοητεύονται οι προσδοκίες των πρώτων.

Προκλήθηκε μεγάλη εντύπωση γιατί κανείς από τους αρμοδίους δεν αναφέρθηκε στη θεσμοθετημένη και σε ισχύ σύμβαση αγοραπωλησίας βάμβακος η οποία πρέπει να υπογράφεται και από τα δύο μέρη, παραγωγό και εκκοκκιστή – έμπορα, με την τιμή που ισχύει τη συγκεκριμένη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος, πρακτική που δεν εφαρμόζεται και θα μπορούσε τρόπο τινά να διαφυλάξει τον παραγωγό από κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Κλείνοντας εστίασα στο τρίπτυχο που κατά την άποψή μου θα μπορούσε να δώσει προοπτική διατήρησης της καλλιέργειας:

α) Μείωση του κόστους παραγωγής (συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στην πολιτεία και άλλα που αφορούν στους παραγωγούς)

β) Προσπάθεια μέσα από την έρευνα και νέες καλλιεργητικές πρακτικές για αύξηση του μέσου όρου των στρεμματικών αποδόσεων

γ) Προσυμφωνημένη πώληση του προϊόντος με συγκεκριμένους προκαθορισμένους όρους, αποδεκτούς και από τα δύο μέρη «κλεισίματος» της τιμής του προϊόντος και επιπρόσθετα προκαθορισμένο πριμ ποιότητας ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Η διατήρηση της καλλιέργειας είναι αναγκαία για τη χώρα, όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά πρέπει να πράξει τα απαραίτητα, αλλά μόνο με ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους αυτό δύναται να επιτευχθεί».

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,46875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version