Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Χρώμα και μήκος ίνας είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για την τιμή του βαμβακιού

Χρώμα και μήκος ίνας είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για την τιμή του βαμβακιού


«To 2018 είχαμε καλή ποιότητα στο βαμβάκι αλλά προβλήματα στο χρώμα που οφείλονται στην κακή διαχείριση του σύσπορου, από το χωράφι μέχρι τον εκκοκκισμό», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μοχάμεντ Νταράουσε. «Όσο πιο λευκό είναι το εκκοκκισμένο βαμβάκι τόσο πιο καλή τιμή έχει», τόνισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που το βαμβάκι στο χωράφι έχει λευκό χρώμα αλλά στη συνέχεια έξω από το εκκοκκιστήριο, κατά την παράδοση από τους μεσάζοντες, είτε αναμειγνύεται με άλλα βαμβάκια είτε παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας με αποτέλεσμα να αποκτά κηλιδωμένο χρώμα και να χάνει την προστιθέμενη αξία του.

Επιπρόσθετα ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλει η αγορά είναι όσο το δυνατόν λεπτότερη και μακρύτερη ίνα (χοντρή και κοντή ίνα έχει περιορισμένη χρήση στην αγορά). Για να το πετύχουν αυτό οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που θα επιλέξουν να καλλιεργήσουν.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι την περασμένη χρονιά (2018) η αναλογία της ίνας ήταν στο 4,8 κάτι που είναι αρνητικό και θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών, που να προϋποθέτει ένα σύστημα αντιστοιχίας τιμής ανάλογης με την ποιότητα. Έτσι θα υπάρξει κίνητρο για τον παραγωγό να παραδώσει καλής ποιότητα βαμβακιού.

Αυτό το θέμα «συζητά» αυτή την εποχή στο ΥπΑΑΤ, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα για το βαμβάκι ο κ. Κόκκαλης. Έχει ήδη συσταθεί Ομάδα Εργασίας, που συζητά το θέμα της υγρασίας αλλά και τα άλλα κριτήρια που θα ισχύουν κατά την παράδοση του βαμβακιού από τους παραγωγούς, τα οποία θα μπορούν να επηρεάσουν την τιμή.

Επίσης στο ΥπΑΑΤ έχει αρχίσει να συζητιέται και το θέμα της «προπώλησης» (υπογραφή συμβολαίων), το οποίο μπορεί μεν να έχει κάποιο «ρίσκο» αλλά έχει και «κέρδος» για τον παραγωγό, εφόσον μπορεί να υπογράφει συμβάσεις με τον εκκοκκιστή για να πουλήσει το βαμβάκι, το οποίο ακόμη δεν θα το έχει σπείρει.

Πάντως είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, αρκεί να σκεφτούμε ότι πριν τρία χρόνια δεν συζητούσε κανείς για την ποιότητα του βαμβακιού».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version