Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αυξάνουν οι εισαγωγικοί δασμοί στο αποφλοιωμένο ρύζι λόγω της αύξησης των εισαγωγών στην ΕΕ, τι θα φέρει στην ελληνική παραγωγή

Αυξάνουν οι εισαγωγικοί δασμοί στο αποφλοιωμένο ρύζι λόγω της αύξησης των εισαγωγών στην ΕΕ, τι θα φέρει στην ελληνική παραγωγή


Επειδή οι εισαγωγές «αποφλοιωμένου» ή καστανού ρυζιού (μη μπασμάτι) έφθασαν σε υψηλά επίπεδα τους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, οι εισαγωγικοί δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπροσαρμόστηκαν σε 65 ευρώ ανά τόνο από τις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, οι δασμοί εισαγωγής ρυζιού στην ΕΕ επανεξετάζονται δύο φορές το χρόνο, την 1η Μαρτίου και την 1η Σεπτεμβρίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι εισαγωγές αποφλοιωμένου ρυζιού είχαν ξεπεράσει τους 264.000 τόνους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγικών δασμών. Οι εισαγωγικοί δασμοί καθορίζονται μέχρι την επόμενη αναθεώρηση, η οποία θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως θα παρακολουθεί στενά την αγορά.

Η ισχύουσα νομοθεσία υπογραμμίζει ότι, εάν το επίπεδο των εισαγωγών αποφλοιωμένου ρυζιού κατά το πρώτο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας είναι κατώτερο από 191.113 τόνους, ο δασμός πρέπει να καθοριστεί σε 30 ευρώ ανά τόνο, πράγμα που συνέβαινε μέχρι σήμερα. Όταν υπερβαίνει τους 191.113 τόνους ο δασμός πρέπει να καθοριστεί σε 42,5 ευρώ ανά τόνο. Τέλος αν υπερβαίνει τους 258.565 τόνους, ο δασμός πρέπει να καθοριστεί σε 65 ευρώ ανά τόνο.

Διαβάστε τον σχετικό Εκτελεστικό Κανονισμό

«Η αύξηση των εισαγωγικών δασμών αφορά τα indica που εισάγονται από την Ασία (Βιετνάμ κ.α.)», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Β΄ Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Αχιλλέας Καμπούρης και προσθέτει ότι: «Αυτή η απόφαση της ΕΕ «θεωρητικά» θα έχει σαν αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να πάνε καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά την τιμή παραγωγού. Μιλάμε όμως για περίπου το 30% της ελληνικής παραγωγής.

Όσον αφορά την φετινή χρονιά είχαμε μια μείωση της παραγωγής ρυζιού σε ποσοστό 10% λόγω ασθενειών και έλλειψης φυτοπροστατευτικών.

Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή για τα japonica κυμαίνονται στα 320 – 330 ευρώ ο τόνος και για τα indica στα 310 ευρώ ο τόνος».

 

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,578125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version