Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΕΕ: Από 2010 έως 2017 είχαμε 14.000 νεοεισερχόμενους στη βιολογική παραγωγή αλλά και 10.000 που επέστρεψαν στη συμβατική

ΕΕ: Από 2010 έως 2017 είχαμε 14.000 νεοεισερχόμενους στη βιολογική παραγωγή αλλά και 10.000 που επέστρεψαν στη συμβατική


Μεταξύ των ετών 2010-2017 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσού της αγροτικής γης της ΕΕ που προορίζεται για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ενώ παράλληλα αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές βιολογικών τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Συνολικά, υπήρχαν 14.000 νεοεισερχόμενοι στον τομέα βιολογικής παραγωγής μεταξύ 2010 και 2017. Ωστόσο το ίδιο χρονικό διάστημα 10.000 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων επέστρεψαν στη συμβατική παραγωγοί. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, αυτή η «επιστροφή» οφείλεται κυρίως στην μειωμένη παραγωγή και στις άσχημες καλλιεργητικές χρονιές.

Για το 2017 το συνολικό ποσό των γεωργικών εκτάσεων που προορίζονταν για βιολογικά προϊόντα ανερχόταν σε 7% του συνόλου των εκτάσεων στην ΕΕ, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 70% σε σχέση με το 2009. Περίπου 34,3 δις ευρώ ήταν ο τζίρος στις λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων την ίδια χρονιά. Η αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση στην Ευρώπη είχε σαν αποτέλεσμα και μια αύξηση των εισαγωγών.

Το 2018 οι εισαγωγές βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ έφτασαν τους 3,2 εκατ. τόνους. Τροπικά φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, είναι τα κυριότερα βιολογικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες

Κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελεί η υψηλή πριμοδότηση (μέσω προγραμμάτων της ΕΕ) αλλά και επειδή τα βιολογικά προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο σε τιμές έως και 150% υψηλότερες από τις τιμές των συμβατικών παραγόμενων προϊόντων.

Παρά ταύτα, προσθέτει η Κομισιόν, η απόδοση των περισσότερων βιολογικών εκμεταλλεύσεων παραμένει μικρότερη από τις συμβατικές (σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 85%). Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας του βιολογικού γάλακτος με όγκους παραγωγής που συμβαδίζουν με τις ποσότητες παραγωγής συμβατικού γάλακτος.

«Οι αποτελεσματικές πρακτικές, η έρευνα και η καινοτομία, μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των αποδόσεων στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων», τονίζει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, το 2016 υπήρχαν σχεδόν 250.000 βιολογικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,484375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version