Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Δόθηκε το πράσινο φως και ξεκίνησε η φύτευση τεύτλων, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνεται η εξόφληση δηλώνει το νέο αφεντικό της ΕΒΖ

Δόθηκε το πράσινο φως και ξεκίνησε η φύτευση τεύτλων, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνεται η εξόφληση δηλώνει το νέο αφεντικό της ΕΒΖ


Την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου τεύτλων και την λειτουργία των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ανακοίνωσε επίσημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της φετινής τευτλοκαλλιέργειας και επισήμανε ότι η όλη διαδικασία φέτος θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή της Innovation Brain και ομάδας αγροτών με την ονομασία Hellenic Farmers Company. Τα συμβόλαια για την νέα καλλιεργητική σεζόν θα υπογράψει με τους αγρότες η Innovation Brain μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του στρατηγικού επενδυτή, το τιμολόγιο θα είναι ίδιο με το περσινό.

Ο σπόρος και φέτος δίνεται δωρεάν από τα εργοστάσια της ΕΒΖ στους παραγωγούς. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα καλλιεργηθούν περίπου 25.000 στρέμματα. Όπως δήλωσε στους παραγωγούς ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, οι πληρωμές θα γίνονται κάθε χρόνο ένα μήνα μετά την παράδοση και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ήδη με χρήματα της Innovation Brain αγοράζονται ζιζανιοκτόνα και επιφανειακά λιπάσματα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέχρι την Παρασκευή (5/3) θα έχει πληρωθεί η έκτακτη ενίσχυση de minimis στους παραγωγούς.

Κατά την συνάντηση ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα σχετικά άρθρα του πτωχευτικού κώδικα.

Ακόμη επανέλαβε ότι η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας (2 εκατ. ευρώ) και τους τευτλοπαραγωγούς (2,5 εκατ. ευρώ) θα γίνει από την ΕΒΖ με την παρούσα της μορφή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα και ευχαρίστησε δημόσια τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη «σοφή» και «δυναμική» του πολιτική που συντέλεσε θετικά στο να μην χαθεί η φετινή τευτλοκαλλιεργητική περίοδο, αλλά και να μην «ναυαγήσει» η συμφωνία. Επισήμανε ακόμη ότι «θα τρέξει τη φετινή παραγωγή, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης με αμερικανικά κεφάλαια».

Ανακουφισμένος και χαρούμενος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, που αποτελεί και εκπρόσωπο της Hellenic Farmers Company. «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Πιτσιόρλα γιατί πίστεψε στον αγώνα μας για συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας. Σκοπός ήταν να μην σβήσει κανένα φουγάρο στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε σε μία νέα καλή χρονιά και απευθύνω κάλεσμα στους αγρότες να στηρίξουν την προσπάθειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητσοτάκης στο Πλατύ
Την ίδια ημέρα το Εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθείας επισκέφτηκε κατά την τρίτη μέρας της περιοδείας του στην Κεντρική Μακεδονία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτακης. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται για μια μονάδα που στα καλά της αποτελούσε στήριγμα για όλη τη Μακεδονία. «Να δούμε πως θα της ξαναδώσουμε ζωή» τους είπε, ρωτώντας για τη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερη, παράλληλη γραμμή παραγωγής για στέβια, καθώς τα υποκατάστατα ζάχαρης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο ράφι.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δούμε πώς μπορεί να γίνει βιώσιμη η παραγωγή. Η ζάχαρη θα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πλευράς δημόσιας υγείας. Τα υποκατάστατα θα μπαίνουν όλο και περισσότερο στην αγορά. Θα επεξεργαστώ πώς μπορούμε καταρχάς να επιβιώσετε στο σήμερα, να έχετε εισοδήματα φέτος. Το να πούμε ότι γλιτώνουμε ένα χρόνο ακόμα είναι θετική εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα είναι το εργοστάσιο σε 10 χρόνια. Να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια μακροχρόνια» τους είπε, προσθέτοντας πως «σε οτιδήποτε γίνει θετικό από αυτή τη μηδενιστική κυβέρνηση δεν είμαστε αντίθετοι, άλλωστε εμείς θέλουμε τις επενδύσεις».

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version