Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Κρήτη: Οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα χρηματοδοτούν τους αγρότες για να παράγουν προϊόντα για τις μονάδες τους

Νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Κρήτη: Οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα χρηματοδοτούν τους αγρότες για να παράγουν προϊόντα για τις μονάδες τους


Πράξη την πραγματική διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα αρχίζουν και κάνουν οι Κρητικοί, σε μια προσπάθεια να δομήσουν σταθερές και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, μεταξύ των ξενοδοχειακών τους μονάδων, που είναι και πάρα πολλές στο νησί και των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Αυτό αναφέρθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Ασίτες, από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι αγρότες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους, αλλά και πώς θα έχουν συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε και επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, κ. Μιχάλης Καμπιτάκης «ήδη στο νησί υπάρχουν μεμονωμένοι παραγωγοί, που έχουν συστηματοποιήσει τη δουλειά τους και συνεργάζονται σε σταθερή βάση με ξενοδοχειακές μονάδες».

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ επιχειρηματιών του τουρισμού και αγροτών, το οποίο είναι μονόδρομος», πρόσθεσε ο κ. Καμπιτάκης.

Στην Ημερίδα που είχε θέμα: «Αγροτικά προϊόντα και διασύνδεση με τον Τουρισμό» ομιλητές ήταν: ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, η Μαρία Δουλγεράκη, υπεύθυνη στον τομέα του φορέα πιστοποίησης Δέλτα Cert και ο Νίκος Φουντουλάκης, Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαμιεδάκης, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης στον τουρισμό, με τα οφέλη να είναι ορατά ειδικά τα τελευταία χρόνια, επισήμανε πως ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι αλληλένδετος με την τουριστική βιομηχανία, μέσα από μια ισορροπημένη σχέση. «Η αγροτική παραγωγή, μπορεί να ωφελήσει, αλλά και να ωφεληθεί», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τα κρητικά προϊόντα, που είναι μέρος του Κρητικού τρόπου ζωής, μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο.

«Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η αναβάθμιση της ενδοχώρας σε κάθε επίπεδο, η οποία θα επιτευχθεί και μέσα από την ανάπτυξη και τη συστηματοποίηση της συνεργασίας αγροτών και ξενοδόχων, μέσα από τη σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με μια ήπια μορφή τουρισμού», δήλωσε ο κ. Βαμιεδάκης. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως αν υπάρχει στο άμεσο μέλλον η δυνατότητα από οποιαδήποτε ομάδα παραγωγών, για σταθερή τροφοδοσία στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, τότε ο ίδιος είναι βέβαιος πως θα υπάρξει άμεση και συνολική απορρόφηση των παραγόμενων ποσοτήτων, μέσα από τις λεγόμενες «έμμεσες εξαγωγές», δηλαδή την άμεση και συνεχή τροφοδότηση των ξενοδοχείων με ντόπια προϊόντα για την κατανάλωση τους από τα εκατομμύρια των επισκεπτών του νησιού.

Από την πλευρά του ο κ. Φουντουλάκης, σημείωσε πως οι ξενοδόχοι αυτό που θέλουν και επιητούν είναι η συνεργασία με τους αγρότες. «Οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι ο τουρισμός με τη ντόπια παραγωγή πρέπει να πηγαίνουν χέρι- χέρι. Γι' αυτό και από τον πλευρά μας γίνονται μια σειρά από δράσεις (κρητικά πρωινά, θεματικές βραδιές, εστιατόρια με κρητικό μενού κ.λπ.) με στόχο την προβολή των ντόπιων προϊόντων. Είναι ανάγκη όμως να ενεργοποιηθούν και οι αγρότες για να υπάρξει στο μέλλον μια οργανωμένη προσπάθεια και μια ουσιαστική συνεργασία», σημείωσε σχετικά.

Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, αφού οι αγρότες δεν μπορούν να συστηματοποιήσουν τη δουλειά τους και να οργανωθούν, δημιουργώντας σχήματα που θα έχουν επικοινωνία με τους ξενοδόχους, πληρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καταλήγοντας πως οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι ακόμη και να χρηματοδοτήσουν στο μέλλον τους αγρότες προκειμένου να ενισχύουν την προσπάθεια τους».

Η κα Δουλγεράκη, έκανε μια εκτενή αναφορά στις πιστοποιήσεις, στις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των προϊόντων, αλλά και στις προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν. Στάθηκε δε στη σύγχρονη πολιτική ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας των Κάτω Ασιτών.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,785156 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version