Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σχεδόν 40% αυξημένες προβλέπονται για φέτος οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου


Τους 1,76 εκατ. τόνους αναμένεται ν’ αγγίξει την περίοδο 2018-19 η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, σε σύγκριση με τους 1,39 εκατ. τόνους κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κλαδική μελέτη που εκπόνησε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε αυτήν, η Ισπανία αναμένεται να εξάγει φέτος 1,22 εκατ.τόνους, δηλαδή σχεδόν 40% περισσότερο από το 2017-18.

«Η αύξηση αυτή των εξαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη μείωση της παραγωγής σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», σημειώνει χαρακτηριστικά στην μελέτη, η κα Άλια Ν. Παπαναστασίου, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Α’ Eπικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Μαδρίτης.

Εκτός αυτού, στην μελέτη, αναφέρεται ότι «υπολογίζεται ότι η Ιταλία ότι θα παράγει μόνο 226.000 τόνους ελαιολάδου κατά την περίοδο 2018-19, λιγότερο από το μισό της προηγούμενης συγκομιδής. Η Ελλάδα θα πέσει στους 248.000 τόνους (35% μείωση) και η Πορτογαλία θα παράγει κάτω από 121.300 τόνους (20% μείωση)».

Η παραγωγή της Ισπανίας θα φτάσει τα τρία τέταρτα της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ κατά την περίοδο 2018-19.

Μετά από μία μικρή πτώση κατά την περίοδο των θερινών μηνών, οι εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν πάλι τον επόμενο Ιανουάριο.

Επίσης, λέει η μελέτη, η κατανάλωση στην Ισπανία δείχνει να αυξάνεται κατά την περίοδο 2018-19,μετά από πτώση των τιμών κάτω από το ποσό των 3.00 ευρώ (3.42 δολάρια) ανά χιλιόγραμμο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αναμένεται να φτάσει τους 578.700 τόνους.

Οι ασυνήθιστα ψυχρές καιρικές συνθήκες και τα κύματα καύσωνα έδρασαν τελικά θετικά για τη φετινή σοδειά. Μολονότι η Jaén υπέστη καταστροφή στην αναμενόμενη συγκομιδή του περασμένου Νοεμβρίου λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κατάφερε να ανακάμψει το μήνα Δεκέμβριο 2018.

Τα στοιχεία από τον Ιανουάριο 2019 (μη διαθέσιμα ακόμη) θα καθορίσouν, εάν η Ισπανία θα φθάσει τα εκτιμώμενα στοιχεία για την παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά.

«Οι υπόλοιπες χώρες παραγωγής ελαιολάδου εκτός της ΕΕ σημειώνουν επίσης μείωση της παραγωγής. Η Τυνησία και η Τουρκία αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή κατά περίπου 50%, ενώ μόνο το Μαρόκο θα αυξήσει την παραγωγή του, φθάνοντας περίπου 50%περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά», καταλήγει η μελέτη.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 5,359375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version