Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ελαιόλαδο, πράσινες ελιές και κρασιά, στην λίστα των ΗΠΑ για επιβολή δασμών λόγω της αντιδικίας με ΕΕ για τις αεροπορικές εταιρείες

Ελαιόλαδο, πράσινες ελιές και κρασιά, στην λίστα των ΗΠΑ για επιβολή δασμών λόγω της αντιδικίας με ΕΕ για τις αεροπορικές εταιρείες


Οι ελληνικές πράσινες ελιές, τα κρασιά και το ελαιόλαδο που εξάγονται στις ΗΠΑ, αναμένεται να είναι και τα «θύματα» των δασμών που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ως αντίποινα στην μακρά αντιδικία μεταξύ των αεροπορικών κολοσσών Airbus και Boeing. Έτσι η  χώρα μας μετά το ρώσικο εμπάργκο θα έχει να αντιμετωπίσει και τους υψηλούς δασμούς των ΗΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι στιγμής φαίνεται να την γλιτώνουν η φέτα, οι κονσέρβες ροδάκινου, τα ακτινίδια και οι μαύρες ελιές, που κάνουμε εξαγωγές στις ΗΠΑ. Εκτός από την λίστα των προϊόντων που επιβάλλονται δασμοί και για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (Section 2) υπάρξει ακόμη μια λίστα με προϊόντα που παράγονται στα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία ή Ηνωμένο Βασίλειο (Section 1).

Δασμοί θα επιβληθούν στα κρασιά (εκτός από αφρώδες) που είναι σε συσκευασίες από 2 έως 4 λίτρα. Στα ελαιόλαδα στις συσκευασίες μέχρι 18 κιλών. Επίσης στις μαρμελάδες, στα τυριά (εκτός από την φέτα) και στα εσπεριδοειδή (λεμόνια, μανταρίνια κ.α.).

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα (8 Απριλίου) το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε κατάλογο με τα προϊόντα της ΕΕ για τα οποία προτείνει πρόσθετους δασμούς εισαγωγής (που μπορεί να φτάσουν και το 100%) ως αντίποινα για την άρνηση της ΕΕ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΠΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Airbus είναι ασυμβίβαστες και στρέφονται σε βάρος της Boeing.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία επιτρέπεται στα ενδιαφερόμενα μέρη (π.χ. εξαγωγείς στοχευόμενων προϊόντων της ΕΕ, εισαγωγείς των ΗΠΑ, παραγωγοί ανταγωνιστικών αγαθών από τις ΗΠΑ) να σχολιάσουν τον κατάλογο των αντιποίνων και να ζητήσουν την εξαίρεση ορισμένων προϊόντων από αυτά βάσει ορισμένων κριτηρίων.

Η σχετική διαδικασία είναι:

  • 6 Μαΐου 2019: Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των αιτημάτων που θα υποβληθούν στη δημόσια ακρόαση.
  • 15 Μαΐου 2019: Η επιτροπή του άρθρου 301 θα συγκαλέσει δημόσια ακρόαση στην  Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ,  στην Ουάσιγκτον.
  • 28 Μαΐου 2019: Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής γραπτών παρατηρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων μετά την ακρόαση.

Σημειώνεται ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με την υπόθεση αλλά η διπλωματική πίεση που μπορεί να ασκήσει είναι μικρή λόγω της έντασης των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

Διαβάστε τις δύο επίσημες λίστες με τους κωδικούς προϊόντων στα αγγλικά

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4726563 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version