Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Κίνδυνος ανάσχεσης της συνεχούς αυξητικής πορείας των εισαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ από τους δασμούς Τραμπ

Κίνδυνος ανάσχεσης της συνεχούς αυξητικής πορείας των εισαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ από τους δασμούς Τραμπ


Απαγορευτικές κινδυνεύουν να καταστούν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ, εξαιτίας της απόφασης Τραμπ, για την επιβολή δασμών. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο ενίσχυε τις θέσεις του, στα ράφια, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός, που φαίνεται και από σχετική μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή «από το 2012 έως σήμερα, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο στην υπό εξέταση δασμολογική κλάση HS 1509: «ελαιόλαδο και κλάσματα αυτού, μη χημικά τροποποιημένο», όπως φαίνεται και στον Πίνακα 8.

Το 2016, η χώρα μας ήταν ο πέμπτος προμηθευτής ελαιολάδου στις ΗΠΑ, σε ποσοτικούς όρους, με τις δύο πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Ισπανία και η Ιταλία, που, όπως ήδη αναφέρθηκε, αποτελούν κύριες ανταγωνίστριες χώρες σε παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως. Συγκριτικά, η ποσότητα ελαιολάδου που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με αυτή της Ισπανίας, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αν και η διαφορά της με την δεύτερη χώρα-προμηθευτή ελαιολάδου την Ιταλία, είναι σχετικά μικρή. Πιθανώς το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι πρόσφατα, η Ιταλία ήταν ο νούμερο ένα προμηθευτής ελαιολάδου στις ΗΠΑ. Την μεγαλύτερη μείωση στον όγκο εξαγωγών στις ΗΠΑ σημειώνει το Μαρόκο με -73,02%, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Τουρκία με 338,89%. Το ελληνικό μερίδιο αγοράς παρουσιάζει αυξομειώσεις μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια και κρίνοντας από τα διαθέσιμα δεδομένα για το 2017.

Παρόμοιες τάσεις εμφανίζουν και οι συνολικές ποσότητες ελαιολάδου που εισάγουν οι ΗΠΑ, καθώς παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στις συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου για το ίδιο έτος, λόγω τόσο της κακοκαιρίας που σημειώθηκε σε χώρες της Νοτίου Μεσογείου (κυρίως Ιταλία και Ισπανία) όσο και λόγω της τάσης για προστατευτισμό και εσωστρέφεια που εμφανίζεται στις ΗΠΑ γενικότερα.

Σε όρους αξίας εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ, η Ελλάδα καταγράφηκε τέταρτη το 2016, αλλά με νούμερα σαφώς μικρότερα από τις δύο πρώτες χώρες.

Ωστόσο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ εμφανίζει μια πιο σταθερή αυξητική πορεία, καθώς τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για το 2017 περιγράφουν τη διατήρηση της αύξησης που έχει παρατηρηθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Συγκρίνοντας το σύνολο της αξίας των εισαγωγών ελαιολάδου, διαφαίνεται ότι οι δύο πρώτες χώρες - Ιταλία και Ισπανία- το 2016 κατείχαν συνολικά το συντριπτικό ποσοστό του 82,15% του συνόλου της αξίας, ενώ στην Ελλάδα αναλογεί ποσοστό ίσο με 2,95% του συνόλου.

Την μεγαλύτερη μείωση στην αξία των εξαγωγών σημειώνει το Μαρόκο με -70,94%, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Τουρκία με 357,81%. Η συνολική αξία των εξαγωγών ελαιολάδου εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία για τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρόλο που ο όγκος των συνολικών εισαγωγών παρουσιάζει αυξομειώσεις. Παράγοντες όπως η διείσδυση του ελαιόλαδου στα αμερικανικά νοικοκυριά και η διάδοση των ευεργετικών ιδιοτήτων του στην υγεία συμβάλλουν στην αύξηση που παρατηρείται. Σε όρους μοναδιαίας αξίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, που σημαίνει ότι είναι η ακριβότερη μεταξύ των χωρών που εξάγουν ελαιόλαδο στις ΗΠΑ (αξία μετρήσιμη σε δολάρια ανά μετρικό τόνο). Οι διακυμάνσεις στην κατηγορία αυτή δεν είναι μεγάλες, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Χιλή).

Στον Πίνακα 9 της μελέτης (κάτωθι στον σύνδεσμο) βρίσκεται η κατάταξη των χωρών-προμηθευτών ελαιολάδου στις ΗΠΑ σε οκταψήφια δασμολογική κλάση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες-προμηθευτές των ΗΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου, εκτός από τους κωδικούς HS 15100020, μη βρώσιμο ελαιόλαδο, και HS 15100060, βρώσιμο ελαιόλαδο με βάρος άνω των 18 κιλών.

Την τρίτη θέση κατέχει η χώρα μας στους κωδικούς HTS 15091020 και HTS 15100040.

Από την άλλη πλευρά, οι κύριες ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία, καταγράφονται μονίμως στην πρώτη πεντάδα των προμηθευτών ελαιολάδου, σε όλους τους κωδικούς του προϊόντος.

Ωστόσο, σε απόλυτα νούμερα οι ελληνικές εξαγωγές ανταγωνίζονται όχι τόσο τις κορυφαίες, Ιταλία και Ισπανία, αλλά χώρες όπως η Τυνησία, η Τουρκία, και σε κάποιες περιπτώσεις το Μαρόκο.
Συγκρίνοντας το μερίδιο αγοράς, ενισχύεται η παραπάνω διαπίστωση ότι σε όλους τους κωδικούς του προϊόντος το ελληνικό μερίδιο στην αγορά ελαιολάδου των ΗΠΑ είναι μονοψήφιο και κυμαίνεται από 0,25% έως και 4,58%.

Η μελέτη

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version