Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Η Λευκορωσία θα μπλοκάρει τις επανεξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς Ρωσία

Η Λευκορωσία θα μπλοκάρει τις επανεξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς Ρωσία


Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκε, στη Μόσχα, συνάντηση μεταξύ του Προϊσταμένου του Rosselkhoznadzor κ. Sergey Dankvert και του Αναπληρωτή Διευθυντή του κρατικού φορέα Επιθεώρησης για την καλλιέργεια σπόρων, την καραντίνα και την προστασία των φυτών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας κ. Alexander Pavlovich.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η αντιπροσωπεία της Λευκορωσίας εκπροσωπήθηκε επίσης από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, της Επιτροπής Τελωνειακής Πολιτείας και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Από την ρώσικη πλευρά συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων.

Ο κ. Sergey Dankvert σημείωσε ότι μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων διασχίζουν την επικράτεια της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποστέλλονταν στη Ρωσία. Το γεγονός αυτό θέτει ορισμένες υποχρεώσεις στην χώρα όσον αφορά τον έλεγχο των προϊόντων και τον εντοπισμό της προέλευσης όσων από αυτά επανεξάγονται στη Ρωσία.

Επισήμανε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός Rosselkhoznadzor αντιμετωπίζει συνεχώς προσπάθειες εισαγωγής στη Ρωσία προϊόντων (κυρίως οπωροκηπευτικών) μέσω της Λευκορωσίας, τα οποία συνοδεύονται από πιστοποιητικά που εκδίδει η Λευκορωσία και περιέχουν «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την χώρα καταγωγής τους. Έχει ζητήσει μάλιστα ο ίδιος επανειλημμένα να υπάρξει επαλήθευση της αυθεντικότητας των φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών για τα προϊόντα που υποβάλλονται σε εκτελωνισμό στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και επανεξάγονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μάλιστα ο ρώσικος Rosselkhoznadzor έκανε έρευνα, από το 2016 έως το 2017, για την αυθεντικότητα των φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών που συνοδεύουν τα προϊόντα που εισέρχονται στη Ρωσία μέσω της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Με βάση αυτή την έρευνα επιβλήθηκε «μπλόκο» στις εισαγωγές φυτικών προϊόντων από 33 χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Από την απόφαση αυτή εξαιρέθηκαν προϊόντα από την Ινδία, την Ιορδανία, το Κονγκό, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε. Αμέσως μετά την εφαρμογή αυτών των μέτρων τα προϊόντα που φέρεται ότι παράγονταν στις εν λόγω χώρες έπαψαν να πηγαίνουν στη Ρωσία.

Ο κ. Sergey Dankvert εξήγησε ότι η συνάντηση εργασίας οργανώθηκε για να καταστήσει τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενήμερους για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα επείγοντα μέτρα για το θέμα των επανεξαγωγών και της αυθεντικότητας των φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών.

Δεδομένου ότι η ευθύνη για την κυκλοφορία προϊόντων εμπίπτει στο μέρος της Λευκορωσίας, ο επικεφαλής του ρώσικου Οργανισμού ελέγχου επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επιβάλει πλήρη απαγόρευση της επανεξαγωγής φυτικών προϊόντων από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας στη Ρωσία, σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,53125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version