Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ζαχαροπλαστική και τουρίστες πριμοδοτούν το αμύγδαλο, προβληματισμός για τα εισαγόμενα και τη μείωση παραγωγής

Ζαχαροπλαστική και τουρίστες πριμοδοτούν το αμύγδαλο, προβληματισμός για τα εισαγόμενα και τη μείωση παραγωγής


Περιζήτητα έχουν καταστεί τα εγχωρίως παραγόμενα αμύγδαλα ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, γεγονός που τροφοδοτείται κυρίως από την δεδομένη καλή τους ποιότητα, από τη ζαχαροπλαστική και τη ζήτηση από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όχι μόνο, που ανοίγουν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών, καθώς αναμένεται μείωση της νέας παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσει και το 60% σε σύγκριση με πέρσι. Παράλληλα, οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι γίνονται εισαγωγές φθηνού καλιφορνέζικου αμυγδάλου, το οποίο αναμιγνύεται με το ντόπιο, κάτι που πιέζει τις τιμές. Η τιμή στην χονδρική για το αμύγδαλο ποικιλίας Φυρανιά, όπως μας είπε ο παραγωγός Κώστας Θάνος από το νομό Μαγνησίας έχει ανέλθει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, φθάνοντας τώρα στα 7 ευρώ το κιλό για την ψίχα, ενώ λίγο πιο κάτω (6 – 6,5 ευρώ ανά κιλό) είναι η τιμή για την ποικιλία Τέξας.

Σύμφωνα με τον Κώστα Θάνο «οι ενδείξεις που έχουμε από τα κτήματά μας, αν και ασφαλέστες προβλέψεις θα έχουμε το Μάιο, δείχνουν ότι πάμε για μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με πέρσι, που μπορεί να φτάσει και το 70-80%. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι πέρσι υπήρξε υπερ-παραγωγή. Έτσι τώρα βλέπουμε ότι ολόκληρα κομμάτια δεν θα έχουν καθόλου παραγωγή».

«Η τιμή παραγωγού για την ψίχα στην ποικιλία Φυρανιά είναι τώρα 6 ευρώ το κιλό, ενώ για την ποικιλία Τέξας η ψίχα είναι τώρα στα 5,5 ευρώ το κιλό», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης, παραγωγός αμυγδάλου από το δήμο Πέλλας, όπου τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη έχουν φυτευθεί νέες φυτείες κοντά στα 1.000 στρέμματα.

Για τη νέα χρονιά αναμένεται πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ένα ποσοστό της που θα φτάσει και το 60%, «χωρίς μάλιστα να μπορούμε με βεβαιότητα να δούμε τι θα συμβεί και στο εξής», πρόσθεσε ο ίδιος. Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας, μάλλον θα είναι γενικό φαινόμενο για την Ελλάδα φέτος.

Στην περιοχή του δήμου Πέλλας και μόνο έχουν φυτευθεί τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια περίπου 1.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, ωστόσο η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική και οι παραγωγοί χρειάζονται εκπαίδευση.

Σημειωτέον ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες αμυγδαλοπαραγωγούς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι είναι οι εισαγωγές αμυγδάλων από ξένες χώρες σε χαμηλές τιμές, γεγονός που πιέζει τις τιμές για το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν.

Σύμφωνα πάντως με τους ντόπιους παραγωγούς το ξένο αμύγδαλο που γίνεται εισαγωγή είναι ποιοτικά πολύ κατώτερο από το δικό μας και αυτό φαίνεται από την τιμή (5,5 ευρώ το κιλό εισάγουν ζαχαροπλαστεία), καθώς επίσης και από το γεγονός ότι αν μπει στο νερό δεν ξεφλουδίζει, σε αντίθεση με το δικό μας, που ξεφλουδίζει, όντας πιο φυσικό προϊόν.

Πώς υπολογίζονται οι αποδόσεις ανά ποικιλία

Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο ποικίλλουν και πρέπει να κατέχει κανείς τα μυστικά της καλλιέργειας ώστε να τις επιτυγχάνει. Έτσι, στη μεν Φυρανιά η απόδοση κατά το σπάσιμο μπορεί να κυμανθεί από 27 έως 36%, δηλαδή στα 100 κιλά με κέλυφος το καθαρό προϊόν που μένει στον παραγωγό μετά το σπάσιμο κυμαίνεται από 27 έως 36 κιλά το ανώτερο.

Στην Τέξας, τέλος, η αντίστοιχη απόδοση σε καθαρό προϊόν μετά το σπάσιμο κυμαίνεται μεταξύ 38 και 45%, δηλαδή στα 100 κιλά προϊόντος με κέλυφος, μετά το σπάσιμο μένουν 38-45 κιλά.

Αλέξανδρος Μπίκας

[email protected]

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version