Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τον Ιούνιο θα ψηφιστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη λειτουργία αγορών βιοκαλλιεργητών, λέει ο Κόκκαλης

Τον Ιούνιο θα ψηφιστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη λειτουργία αγορών βιοκαλλιεργητών, λέει ο Κόκκαλης


Αναφορικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά στην λειτουργία ξέχωρων λαϊκών αγορών βιοκαλλιεργητών απάντησε στην Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Τσιρώνη, «έχει συνταχθεί η τροπολογία, έχει προωθηθεί στη Διεύθυνση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας. Γνωρίζετε τις διαδικασίες. Ευελπιστούμε εντός δέκα ημερών να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες και να έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση περίπου στις αρχές Ιουνίου».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω την ερώτησή μου, γιατί το θεωρώ λιγάκι προσωπικό, θέλω να υπενθυμίσω, επειδή ήμουν εγώ που το χειρίστηκα και αναφέρθηκα εμμέσως, ότι το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας 2014-2020 σχεδιάστηκε το 2013 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2014, όταν εμείς δεν ήμασταν κυβέρνηση.

Εάν, λοιπόν, οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης έχουν τόση μεγάλη ευαισθησία και προσοχή όσο είναι στην αντιπολίτευση, ενώ όταν είναι στην κυβέρνηση αδιαφορούν παντελώς για τον σχεδιασμό, καλά θα κάνουν να κάτσουν πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση, γιατί εκεί πέρα τους βλέπω πιο προσεκτικούς.

Προχωράω, λοιπόν, στην ερώτησή μου. Με τον ν. 4492/17, κύριε Υπουργέ, επιτέλους θεσπίσαμε τις αγορές βιοκαλλιεργητών. Ξέρω ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν αγορές βιοκαλλιεργητών, γιατί για τον καταναλωτή δεν υπάρχει καμμία απολύτως εμπιστοσύνη να λειτουργούν οι πάγκοι των βιοκαλλιεργητών πλάι στους πάγκους παραδοσιακών προϊόντων, γιατί είναι προφανές ότι εύκολα υποθέτουν ότι μπορεί να γίνει μεταφορά προϊόντων και να πουλάνε συμβατικά αντί για βιολογικά.

Γι’ αυτό πρέπει να είναι χωριστές αγορές και ο μόνος τρόπος, επειδή είναι χύμα το προϊόν, να έχει εμπιστοσύνη ο καταναλωτής ότι δεν γίνεται λαθροχειρία είναι να λειτουργούν οι αγορές εντελώς ανεξάρτητα. Επί χρόνια λειτουργούσαν παράνομα και επιτέλους τις θεσπίσαμε. Εκκρεμούσε μία υπουργική απόφαση, ίσως και κάποια τροπολογία. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2018, όπου όμως ήταν μεγάλος ο φόρτος -το παραδέχομαι- του Τμήματος, γιατί έβγαζε το δεύτερο πρόγραμμα. Ωστόσο, από τότε έχουν περάσει οκτώ μήνες και ακόμα δεν έχουμε την υπουργική απόφαση για να υλοποιηθεί ο νόμος.

Ερωτώ, λοιπόν και απαντήστε μου με χρονοδιάγραμμα: πότε επιτέλους θα έχουμε την ολοκλήρωση του θεσμού, την υπουργική απόφαση και τυχόν την τροπολογία, ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν οι βιολογικές αγορές; Είναι απλή η ερώτηση, θέλω απλώς το χρονοδιάγραμμα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο. To the point παρακαλώ, διότι το ερώτημα είναι συγκεκριμένο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι συγκεκριμένο και ούτως ή άλλως το έχει χειριστεί και ο κ. Τσιρώνης με ιδιαίτερη θέρμη το θέμα των βιολογικών, όχι μόνο της βιολογικής γεωργίας.

Κατ’ εξουσιοδότηση του ν.4492/17 ετοιμάστηκε όντως η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά εντόπισαν οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου κάποιες ασάφειες, γι’ αυτό και προωθήθηκε η σύνταξη τροπολογίας. Είναι έτοιμη η σύνταξη της τροπολογίας, κύριε Τσιρώνη, έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας και στη Διεύθυνση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας για τις νομοτεχνικές και ουσιαστικές παρατηρήσεις τους κατόπιν ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων του συναρμόδιου Υπουργείων Εσωτερικών και πριν αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης θα πρέπει να εισαχθεί για εξέταση και στη Μόνιμη Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επαναλαμβάνω: Έχει συνταχθεί η τροπολογία, έχει προωθηθεί στη Διεύθυνση Νομοθετικής Πρωτοβουλίας. Γνωρίζετε τις διαδικασίες. Ευελπιστούμε εντός δέκα ημερών να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες και να έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση περίπου στις αρχές Ιουνίου.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version