Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Στο 78% η αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζωοτροφές

Στο 78% η αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζωοτροφές


Στοιχεία για τις πρωτεΐνες ζωοτροφών για το 2017/18 δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την ενσωμάτωση των χονδροειδών ζωοτροφών για πρώτη φορά στο ισοζύγιο πρωτεϊνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Ε.Ε. έχει 78% αυτάρκεια στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ενώ πλήρη αυτάρκεια δηλώνει στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή πρωτεΐνης στο σύνολο των ζωοτροφών που χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πηγές πρωτεΐνης ανέρχεται στους 85 εκατ. τόνους (σε ακατέργαστη πρωτεΐνη). Το 45% προέρχεται από τις χονδροειδείς ζωοτροφές όπως χόρτο, ενσιρωμένο καλαμπόκι και χορτονομή από ψυχανθή. Σχεδόν το ¼ (24%) προέρχεται από γεύματα ελαιούχων σπόρων, το 22% από φυτά μεγάλης καλλιέργειας, το 6% από υποπροϊόντα (γεύματα από σύνθλιψη σόγιας, κραμβέλαιο, ηλίανθο ή μεταποίηση προϊόντων από αροτραίες καλλιέργειες), και το υπόλοιπο προέρχεται από πρωτεϊνούχες ζωοτροφές μη φυτικής προέλευσης.

Το 78% του συνόλου των ζωοτροφών που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. παράγεται από την ίδια την Ε.Ε. Όσον αφορά όμως, στο περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνη, η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε προϊόντα που έχουν ποσοστό πρωτεΐνης κάτω από 15% και πάνω από 50%, ανέρχεται στο 97% και στο 92% αντίστοιχα. Για προϊόντα με 30-50% σε πρωτεΐνη (κυρίως σόγια και ελαιοκράμβη) η παραγωγή της Ε.Ε. μπορεί να καλύψει μόλις το 29% των αναγκών της, καλύπτοντας το υπόλοιπο με εισαγωγές.

Ο επίτροπος Phil Hogan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο ισολογισμό, θεωρώντας τον ως μια σημαντική βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς και ως σημαντική παρακολούθηση της έκθεσης της Επιτροπής, σχετικά με την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην Ε.Ε. Όπως τόνισε ο ίδιος: «Τα στοιχεία για πρωτεΐνες ζωοτροφών αντανακλούν τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής για βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς στον τομέα των πρωτεϊνών, όπως σε αρκετούς άλλους τομείς. Ο τομέας είναι ζωτικός για την επιτυχία της γεωργίας μας. Η βελτιωμένη διαφάνεια της αγοράς διευκολύνει την περαιτέρω ανάλυση της δυναμικής αυτής της αγοράς και επιτρέπει στους φορείς να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε αυτές τις δυναμικές».

Το Νοέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες των παραγωγών όσο και στις ανάγκες της αγοράς. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν συστάσεις για τα κυριότερα ζητήματα που αφορούσαν στην έρευνα και την καινοτομία, τις αγρονομικές πρακτικές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ανάλυση της αγοράς, ώστε να ενισχυθεί η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε ζωοτροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη. Ο νέος ισολογισμός (που παρουσιάζει την προσφορά, τη ζήτηση και το εμπόριο διαφόρων πηγών πρωτεϊνών), αποτελεί άμεση συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης, που αφορούσαν ειδικά στη βελτίωση της ανάλυσης και διαφάνειας της αγοράς, με τη χρήση καλύτερων εργαλείων παρακολούθησης.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version