Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Να αποζημιωθεί άμεσα η επανασπορά στα βαμβάκια ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατυκάμπου

Να αποζημιωθεί άμεσα η επανασπορά στα βαμβάκια ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατυκάμπου


Να αποζημιωθεί άμεσα η επανασπορά στο βαμβάκι για όλους τους αγρότες που την πραγματοποίησαν εξαιτίας της χαλαζόπτωσης που έπληξε το Δήμο Κιλελέρ ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος χωριών πρώην Δήμου Πλατυκάμπου στο πλαίσιο δράσης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Η έντονη και σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το Μεγάλο Σάββατο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες σιτηρών, ρεβιθιών, δέντρων αλλά και φρεσκοσπαρμένα βαμβάκια στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε «η συνάντηση του Αγροτικού Συλλόγου και της ΕΟΑΣΝΛ με τον ΕΛΓΑ έγινε την Δευτέρα 20 Μαΐου όπου με ιδιαίτερη σαφήνεια τέθηκαν οι παράμετροι της ιδιαιτερότητας του θέματος».

«Μας ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν το χαλάζι ως ζημιογόνο αίτιο όπως και την σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και ότι σε επισήμανση που έκανε ο ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι το βαμβάκι που ήταν φυτρωμένο καρατομήθηκε και ότι  όσα δεν ήταν φυτρωμένα επίσης έπαθαν ζημιά και δεν θα φυτρώσουν. Οχυρωμένοι όμως πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος αποζημιώνει μόνο βαμβάκια που είναι φυτρωμένα στο σύνολο τους, η συνάντηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο», επισημαίνει επίσης ο ΑΣ.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Ο Αγροτικός Σύλλογος χωριών πρώην Δήμου Πλατυκάμπου στο πλαίσιο δράσης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας με αφορμή την έντονη και σφοδρή χαλαζόπτωση του Μ. Σαββάτου όπου καταστράφηκαν καλλιέργειες σιτηρών, ρεβιθιών, δένδρων αλλά και φρεσκοσπαρμένα βαμβάκια στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ άσκησε παρέμβαση τόσο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ΕΛΓΑ στην Λάρισα.

Συγκεκριμένα επικοινώνησε με τον συντοπίτη αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη, όπου σε κοινή συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ζητήθηκε λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του φαινομένου αλλά και το μεταφυτρωτικό στάδιο στο βαμβάκι να συμπεριληφθεί η επανασπορά του στα ζημιογόνα αίτια και να υπάρξει αντίστοιχη κάλυψη του κόστους από τον ΕΛΓΑ.

Η συνάντηση του Αγροτικού Συλλόγου και της ΕΟΑΣΝΛ με τον ΕΛΓΑ έγινε την Δευτέρα 20 Μαΐου όπου με ιδιαίτερη σαφήνεια τέθηκαν οι παράμετροι της ιδιαιτερότητας του θέματος. Μας ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν το χαλάζι ως ζημιογόνο αίτιο όπως και την σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης και ότι σε επισήμανση που έκανε ο ΕΛΓΑ διαπίστωσαν ότι το βαμβάκι που ήταν φυτρωμένο καρατομήθηκε και ότι  όσα δεν ήταν φυτρωμένα επίσης έπαθαν ζημιά και δεν θα φυτρώσουν. Οχυρωμένοι όμως πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος αποζημιώνει μόνο βαμβάκια που είναι φυτρωμένα στο σύνολο τους, η συνάντηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Δήλωσαν επίσης ότι γνωρίζουν πως το κόστος επανασποράς είναι 24€/στρέμμα. Ζητήσαμε ολιγοήμερη παράταση για υποβολή δηλώσεων ζημιάς αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο για τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων και παρέπεμψαν το θέμα και την απόφαση στο Δ.Σ του ΕΛΓΑ.

Υπήρξε ξανά επικοινωνία με τον κ. Κόκκαλη με διαβεβαιώσεις από πλευράς του για χειρισμό του θέματος εντός 2-3 ημερών για να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Καλούμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον ΕΛΓΑ να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον απαράδεκτο και αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος χρειάζεται αλλαγή και επικαιροποίηση στα σύγχρονα ζημιογόνα αίτια και τις κλιματικές αλλαγές.

Παλεύουμε για σύγχρονο ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από κάθε ζημιογόνο αίτιο, φυσικό φαινόμενο και νόσο. Ούτε σαν σκέψη δεν θα αποδεχτούμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταξη νέων ζημιογόνων αιτίων με ταυτόχρονη αύξηση των ήδη υπέρογκων ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ και θα είναι μια νέα επίθεση στο συνεχώς μειωμένο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Να αποζημιωθεί άμεσα η επανασπορά στο βαμβάκι για όλους τους αγρότες που την πραγματοποίησαν εξαιτίας της χαλαζόπτωσης.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,234375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version