Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Σημαντικές αποφάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 θα πάρουν οι Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν

Σημαντικές αποφάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 θα πάρουν οι Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν


Σημαντικά θέματα θα κληθούν να αποφασίσουν οι Ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν από τις εκλογές της Κυριακής (26/5), για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μετά το 2020. Μετά από δυόμιση χρόνια προετοιμασίας, τα κράτη μέλη και η Ευρωβουλή ετοιμάζονται για την τελική διαπραγμάτευση, ευελπιστώντας πως θα υπάρξει μια συμφωνία μέσα στο Φθινόπωρο του 2019. Εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση είναι δύο βασικά σημεία για τη διαμόρφωση του ύψους της βασικής ενίσχυσης που θα εισπράξουν οι Έλληνες αγρότες στη νέα περίοδο της ΚΑΠ (2021-2027). Μέχρι στιγμής η Κομισιόν απαιτεί εσωτερική σύγκλιση σε ποσοστό τουλάχιστον 75%, με την ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Κασίμη να μιλά ακόμη και για πλήρη εσωτερική σύγκλιση. Όσον αφορά την εξωτερική σύγκλιση οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης «πιέζουν» για αυτή την κατεύθυνση και αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα αποφασίσουν για την πρόταση της Κομισιόν, με την οποία τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερο λόγο κατά το σχεδιασμό των εθνικών τους πολιτικών, αλλά θα έχουν και μεγαλύτερη ευθύνη. Σε επίπεδο της ΕΕ θα προσδιοριστεί ένα ενιαίο σύνολο 9 οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων και κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να καταρτίσει ένα «στρατηγικό σχέδιο» που θα καλύπτει ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού και θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη.

Στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου έχουν ψηφιστεί τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ μετά το 2020. Περιλαμβάνουν:

  • Τον καθορισμό των παραμέτρων για την κατανομή των κονδυλίων του Πρώτου Πυλώνα ως εξής: 60% για τη Βασική Ενίσχυση και αναδιανεμητικές πληρωμές, 20% για περιβάλλον (πρασίνισμα) και 12% (10%+2%) για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και ποσοστό 5% υπέρ των μικρών εκμεταλλεύσεων.
  • Ισορροπημένη κατανομή στα κονδύλια του Δεύτερου Πυλώνα: 30% για τους περιβαλλοντικούς στόχους και 30% στα εργαλεία επενδύσεων και διαχείρισης κινδύνων
  • Στήριξη της ψηφιακής Γεωργίας και της Γεωργίας Ακριβείας μέσω ενισχύσεων για επενδύσεις στους εν λόγω τομείς που κρίνονται απαραίτητοι για το μέλλον του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα
  • Περιορισμός μεταφοράς κονδυλίων από τον Πρώτο στο Δεύτερο Πυλώνα σε ποσοστό 15% και στο 5% για το αντίστροφο

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τα τελικά κείμενα θα πρέπει να επεξεργαστούν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι νέοι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει η χώρα μας να «κερδίσει» από τη νέα ΚΑΠ θα πρέπει να διαθέτει Ευρωβουλευτές που να γνωρίζουν τα αγροτικά θέματα και να κληθούν να διαπραγματευτούν σκληρά υπέρ της χώρας μας. Δυστυχώς κατά την προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε αναλυτικά ενημέρωση από τους εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων για τις θέσεις τους στον αγροτικό τομέα, οι συζητήσεις περιορίστηκαν στις εσωτερικές πολιτικές λες και είχαμε να κάνουμε με εθνικές εκλογές. Οι πολίτες για ακόμη μια φορά θα κληθούν να αποφασίσουν χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις θέσεις των κομμάτων πάνω στη νέα ΚΑΠ.

Επίσης να θυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη περίοδο (2014-2019) κανείς από τους Έλληνες ευρωβουλευτές δεν είχε συμμετάσχει ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (COMAGRI) του Ευρωκοινοβουλίου (πρόεδρος ήταν ο Πολωνός ευρωβουλευτής Czeslaw Siekierski και αντιπρόεδροι ο Γάλλος Eric Andrieu, ο Πολωνός Janusz Wojciechowski, η Ισπανίδα Clara Eugenia Aguilera Garcia και η Ρουμάνα Viorica Dancila).

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 3,695313 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version