Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Αμύγδαλα: Σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται η μείωση της παραγωγής τη νέα σεζόν, ανοδική πορεία για τις τιμές παραγωγού λόγω υψηλής ζήτησης

Αμύγδαλα: Σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται η μείωση της παραγωγής τη νέα σεζόν, ανοδική πορεία για τις τιμές παραγωγού λόγω υψηλής ζήτησης


Πολύ μεγάλη μείωση στην επερχόμενη παραγωγή αμυγδάλου της χώρας μας αναμένουν οι καλλιεργητές του προϊόντος σε όλες τις παραγωγικές ζώνες, αφού πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος, όπως μας είπαν, επέδρασε αρνητικά στα δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρότερη καρποφορία απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά. Την ίδια ώρα, τα υπάρχοντα αποθέματα περσινής εσοδείας εκτιμώνται λιγοστά, ενώ η τιμή παραγωγού για την ψίχα στην χονδρική αλλά και για απευθείας διάθεση από τους αγρότες ακολουθεί ανοδική πορεία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χείρα βοηθείας στην εγχώρια ζήτηση δίνει ασφαλώς και το τουριστικό ρεύμα, που έχει αρχίσει να εισρέει στην χώρα μας, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Λιάκος, παραγωγός αμυγδάλου ποικιλίας Texas και Ferragnes από την Ελασσόνα: «Η παραγωγή που έρχεται θα είναι σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή. Τα δέντρα δεν έχουν τον περσινό καρπό και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, στην αιτία που προκάλεσε τη μείωση αυτή. Το κακό φαίνεται ότι είναι γενικό, κάποιοι λένε ότι έφτιαξε η παγωνιά, κάποιοι λένε ότι δεν έγινε όπως έπρεπε η γονιμοποίηση. Η μείωση θα είναι σίγουρα 50% από πέρσι. Αποθέματα περσινής παραγωγής δεν υπάρχουν γενικά και όποιος διαθέτει στην αγορά μόνος του το προϊόν, πιάνει αυτή τη στιγμή και 10-11 ευρώ το κιλό για την ψίχα στις Ferragnes. Στο σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής αγοράζει και 18 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου ποικιλίας Ferragnes δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Το αμύγδαλο τώρα είναι πράσινο και έχει πάρει μέγεθος. Η φετινή χρονιά θα είναι από άποψη ποσότητας και με τα σημερινά δεδομένα μόλις στο 30% της περσινής. Πέρσι θυμίζω είχαμε μεγάλη παραγωγή, τα δέντρα ήταν πολύ φορτωμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ικανή προσφορά στην αγορά και να μην ανέβει πολύ η τιμή του παραγωγού. Τώρα, βέβαια, η τιμή που πουλάει ο παραγωγός την ψίχα Ferragnes έχει φτάσει τα 7,70 ευρώ το κιλό και οι προοπτικές για τη νέα χρονιά λόγω του ότι η μείωση της παραγόμενης ποσότητας θα είναι πανελλαδική, πιστεύω είναι πολύ καλές όσον αφορά στην τιμή. Ζήτηση υπάρχει μεγάλη τώρα για αμύγδαλο, αλλά πιο κερδισμένοι είναι όσοι παραγωγοί επέλεξαν να κρατήσουν άσπαστη την περσινή παραγωγή, για να την εμπορευτούν φέτος, που προβλέπεται ότι θα υπάρχει αύξηση της εμπορικής τιμής».

Όπως δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης, παραγωγός αμυγδάλου από το δήμο Πέλλας, όπου τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη έχουν φυτευθεί νέες φυτείες κοντά στα 1.000 στρέμματα «για τη νέα χρονιά αναμένεται πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής, σε ένα ποσοστό της που θα φτάσει και το 60%, «χωρίς μάλιστα να μπορούμε με βεβαιότητα να δούμε τι θα συμβεί και στο εξής». Η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας, μάλλον θα είναι γενικό φαινόμενο για την Ελλάδα φέτος. Στην περιοχή του δήμου Πέλλας και μόνο έχουν φυτευθεί τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια περίπου 1.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, ωστόσο η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική και οι παραγωγοί χρειάζονται εκπαίδευση.

Σημειωτέον ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες αμυγδαλοπαραγωγούς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι είναι οι εισαγωγές αμυγδάλων από ξένες χώρες σε χαμηλές τιμές, γεγονός που πιέζει τις τιμές για το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν. Σύμφωνα πάντως με τους ντόπιους παραγωγούς το ξένο αμύγδαλο που γίνεται εισαγωγή είναι ποιοτικά πολύ κατώτερο από το δικό μας και αυτό φαίνεται από την τιμή (5,5 ευρώ το κιλό εισάγουν ζαχαροπλαστεία), καθώς επίσης και από το γεγονός ότι αν μπει στο νερό δεν ξεφλουδίζει, σε αντίθεση με το δικό μας, που ξεφλουδίζει, όντας πιο φυσικό προϊόν.

Πώς υπολογίζονται οι αποδόσεις ανά ποικιλία

Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο ποικίλλουν και πρέπει να κατέχει κανείς τα μυστικά της καλλιέργειας ώστε να τις επιτυγχάνει. Έτσι, στις μεν Ferragnes η απόδοση κατά το σπάσιμο μπορεί να κυμανθεί από 27 έως 36%, δηλαδή στα 100 κιλά με κέλυφος το καθαρό προϊόν που μένει στον παραγωγό μετά το σπάσιμο κυμαίνεται από 27 έως 36 κιλά το ανώτερο.

Στα Texas, τέλος, η αντίστοιχη απόδοση σε καθαρό προϊόν μετά το σπάσιμο κυμαίνεται μεταξύ 38 και 45%, δηλαδή στα 100 κιλά προϊόντος με κέλυφος, μετά το σπάσιμο μένουν 38-45 κιλά.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,546875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version