Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες του ΥΠΕΝ για δασωμένους αγρούς και δασικούς χάρτες

Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες του ΥΠΕΝ για δασωμένους αγρούς και δασικούς χάρτες


Ψηφίστηκαν στη Βουλή, το απόγευμα της Τετάρτης (5/6/2019), στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά μα την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα», οι τροπολογίες για παράταση στους δασικούς χάρτες των περιοχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Κυκλάδων, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Κοζάνης, Μαγνησίας και Καρδίτσας έως τις 30 Αυγούστου 2019.

Επίσης ψηφίστηκε η ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, με την οποία επιτρέπεται η χρήση έως 30 στρεμμάτων σε αγρούς που έχουν μετατραπεί σε δάση για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια (είχαμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου). Ψηφίστηκε, επίσης, διάταξη που θέτει όριο στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31/12/2019.

H παράταση στους δασικούς χάρτες αφορά τις κάτωθι περιοχές:

Ανατολικής Αττικής (1.Δήμων Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δημοτικών ενοτήτων: α) Μελισσίων Δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, δ) Ν. Μάκρης Δήμου Μαραθώνα, 2. Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου - Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής).

Δυτικής Αττικής (Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής)

Κυκλάδων (πρώην ΟΤΑ Άνω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου,

Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Έξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων)

Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου

Δράμας (Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου)

Κοζάνης (προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης)

Ανατολική Αττική: προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας

Μαγνησία: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου

Καρδίτσα: το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας

Η Aιτιολογική Έκθεση αναφέρει τα εξής:

Παράταση της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν.3889/2010 (Α΄ 182) και τροποποίηση του άρθρου 67 του ν.998/1979 (Α΄289)
Με την πρώτη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης επεκτείνεται η προθεσμία του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 3889/2010 για τις περιπτώσεις που αυτή εκπνέει στις 27 και 28 Ιουνίου 2019, που αφορούν στην υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων σύμφωνα με την ΥΑ 153394/919/12.04.2017 (Β΄ 1366), αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης. Η παράταση αυτή δίνεται κατ’ εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από 19-10--2018 έως 1-3-2019 και η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182) λήγει από τις 27.6.2019 έως και τις 28.6.2019 για τους κατοίκους εσωτερικού, καθώς κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο των πολιτών που για την άσκηση των δικαιωμάτων τους η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 27 και 28 Ιουνίου 2019. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα  της μέγιστης αξιοποίησης των διατάξεων αρθ. 47 και 47β ν. 998/79 αναφορικά με την υπαγωγή σε νόμιμο καθεστώς αλλαγής χρήσης των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση και παρ’ όλα αυτά επιδοτούνταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Με την δεύτερη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο για την  ολοκλήρωση του έργου των ΕΠ.Ε.Α. προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κύρωσης των δασικών χαρτών, εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης του έργου, με την εμπρόθεσμη εξέταση των υποβληθεισών αντιρρήσεων, καθώς ο όγκος τους κρίνεται ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες επισταμένου ελέγχου των, από το υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό των εν δυνάμει εμπλεκομένων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. 

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδειχθεί ότι υπάρχουν 3.500.000 στρέμματα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας, ή 2.820.000 στρ στο 40,4% της μερικής κύρωσης δασικών χαρτών, δηλαδή εκτάσεων που το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση. Η δασική νομοθεσία με βάση και τη νομολογία προστατεύει τις εκτάσεις αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις της και υπάρχει περιορισμός των χρήσεων, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δάση. Αυτό έχει επιφέρει μια σειρά από αιτήματα πολιτών, φορέων και οργανώσεων ώστε να υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών για αγροτική καλλιέργεια στο πλαίσιο και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χωρας. Η υφιστάμενη διάταξη αντιμετώπισης του θέματος των δασωμένων αγρών (αρ 67, ν 998/79), μετά και από τις αλλαγές που έγιναν με τους νόμους 4467/2017 και 4483/2017, προβλέπει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απωλέσει πια τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά όχι των δασών.

Με την τρίτη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί έκταση δάσους έως 30 στρεμμάτων μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 47Β του ν 998/79, για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.

Καθώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 51% της χώρας έδειξε ότι οι εκχερσωμένες εκτάσεις (εκτάσεις δηλαδή που κατά το 1945 ήταν δάση και σήμερα εμφανίζονται με άλλη μορφή) είναι περίπου 1.600.000 στρ, δηλαδή το θετικό ισοζύγιο του δάσους είναι περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα, η προτεινόμενη διάταξη εκτιμάται ότι θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτρέψει μόνο την αγροτική καλλιέργεια, δηλαδή μια χρήση που και το Σύνταγμα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
Τέλος, η προτεινόμενη διάταξη εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Διατάξεις σχετικά με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» 
Με την πρώτη περίπτωση της πρώτης παραγράφου της προτεινόμενης ρύθμισης επιτρέπεται η υπό τις οριζόμενες στη διάταξη προϋποθέσεις αναθεώρηση του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού από τον Φορέα χωρίς έγκριση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ρύθμιση τίθεται προκειμένου ο Φορέας να έχει την αναγκαία ευελιξία για την αναφερόμενη χρονική περίοδο ως προς τη διαχείριση των κωδικών του προϋπολογισμού του έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις έκτακτες επιχειρησιακές απαιτήσεις και να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες του για αγορές, προμήθειες κ.λπ. που δεν μπορούν εκ των προτέρων να προσδιοριστούν επαρκώς ανά κωδικό. Με το άρθρο 55 παρ.4 Ν.4546/2018, (ΦΕΚ’ Α 101), με το οποίο προστέθηκε παρ. 14 στο άρθρο 37 του ν. 4512/2018, εισήχθη η δυνατότητα αναθεώρησης του προϋπολογισμού για το έτος 2018 και με την παρούσα επεκτείνεται η δυνατότητα αυτή και για τα έτη 2019 και 2020 με δεδομένη την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των έκτακτων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Με την περίπτωση β προστίθεται νέα παράγραφος 15, στο άρθρο 37 ν.4512/2018. Με την προτεινόμενη νέα παράγραφο 15 του άρθρου 37 από τις προτεινόμενες διατάξεις καλύπτονται οι δαπάνες των μετακινούμενων, με εντολή του Φορέα, που παρέχουν υπηρεσίες με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου, αφού είναι δεδομένο, εκ της φύσεως των παρεχόμενων υπηρεσιών ότι θα πραγματοποιούν μετακινήσεις εκτός της έδρας παροχής των υπηρεσιών αυτών.

Περαιτέρω, με την δεύτερη παράγραφο ο Φορέας «Ελληνικό Κτηματολόγιο» καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση αποφάσεων διαδικαστικού και τεχνικού περιεχομένου για τη σύνταξη και λειτουργία του Κτηματολογίου, πρώην αρμοδιότητας του καταργηθέντος Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας που, ύστερα από την κατάργησή του, περιήλθαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ήδη εκ του νόμου 4512/2018 (Α΄5) συνιστούν αρμοδιότητές του Φορέα (άρθρο 1 παρ. 8 περ. α) ν. 4512/2018 ), προς το σκοπό της άμεσης ρύθμισης των σχετικών θεμάτων και μείωσης του διοικητικού κόστους.

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,1875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version