Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Τα περισσότερα σημεία της απόφασης Κόκκαλη για το βαμβάκι ήδη εφαρμόζονται από χρόνια στην αγορά, το τελικό κείμενο αναμένουν οι εκκοκκιστές

Τα περισσότερα σημεία της απόφασης Κόκκαλη για το βαμβάκι ήδη εφαρμόζονται από χρόνια στην αγορά, το τελικό κείμενο αναμένουν οι εκκοκκιστές


Ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά βάμβακος τα τελευταία χρόνια μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών βάμβακος και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν κεφάλαιο κίνησης στους παραγωγούς από πολύ νωρίς, στο ξεκίνημα της σεζόν δημιουργούν εύλογες απορίες σε σχέση με το αν μπορεί να εφαρμοστεί τελικά η απόφαση Κόκκαλη για το βαμβάκι, αλλά κι ερωτηματικά σε σχέση με το αναμενόμενο για τους αγρότες όφελος. Παράλληλα, όπως προκύπτει από σχόλια βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστών, τα περισσότερα σημεία της απόφασης ήδη εφαρμόζονται στην πράξη στη χώρα μας, από χρόνια.

Το τελικό κείμενο της απόφασης Κόκκαλη δεν έχει περιέλθει έως ώρας στα χέρια ούτε της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, (ΔΟΒ), κάτι που μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της, κ. Βασίλης Μάρκου, ούτε και σε μεμονωμένους εκκοκκιστές, συνεπώς όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο κ. Μάρκου «δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε σχόλια».

Κατά τα άλλα και μέσα σ΄ ένα έντονο προεκλογικό κλίμα, ο Λαρισαίος υφυπουργός, διαφημίζει την απόφαση με βασικό σύνθημα ότι «μπαίνει τέλος στις ανοιχτές τιμές», κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό οι αγρότες.

Βάσει ορισμένων διαρροών σε σχέση με το περιεχόμενο της απόφασης, αλλά και όσα ειπώθηκαν σε εκδήλωση προ ημερών στην Λάρισα, συνάγεται ότι η απόφαση καθιστά ξεκάθαρα υποχρεωτική την υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος, ώστε να μπει θεσμικά τέλος στις ανοιχτές τιμές, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα των αγροτών του κάμπου. «Βεβαίως, στα πλαίσια του σεβασμού της ελευθερίας των συμβάσεων, δίνεται η δυνατότητα άρσης της υποχρεωτικότητας υπογραφής της σύμβασης, μόνο εφόσον έχει υπάρξει αντίστοιχη απόφαση εντός της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. Στην περίπτωση μη υπογραφής σύμβασης, χωρίς την αντίστοιχη απόφαση της Διεπαγγελματικής προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εκκοκκιστές», αναφέρεται στο... σχέδιο της απόφασης, γεγονός που συνιστά ένα πρώτο «παραθυράκι».

Ένα άλλο σημείο, εξίσου αμφιλεγόμενο που προβάλλεται όμως έντονα από την πλευρά Κόκκαλη είναι η πρόβλεψη για θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών (με χαρακτηριστικά παραδείγματα την υγρασία ή την παρουσία ξένων υλών). Ως προς αυτό έμπειροι βαμβακοπαραγωγοί μας τόνισαν ότι ισχύει και σήμερα και πως είναι στην ευχέρεια των εκκοκκιστών μια αυξομείωση της τιμής κατά το δοκούν, οπότε η πρόβλεψη είναι σα... να μην υπάρχει.

«Ήδη τα εκκοκκιστήρια στην Ελλάδα ουσιαστικά χρηματοδοτούν την καλλιέργεια, ώστε να σε έχουν πελάτη τον παραγωγό και να εξασφαλίσουν τη σοδειά του. Πως ένα εκκοκκιστήριο που σου δίνει κεφάλαιο κίνησης πριν σπείρεις και κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, θα δεχτεί να μπορεί ο παραγωγός να κάνει και προ-πώληση, είναι ένα ζήτημα», μας ανέφερε ένας έμπειρος παραγωγός.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράλληλα «για να εφαρμοστούν όλα αυτά θα πρέπει οι αγρότες να μην είναι εξαρτημένοι οικονομικά από κανέναν. Μόνον έτσι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Οι προ-πωλήσεις ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα

Σε σχέση με τη δυνατότητα προπωλήσεων που εισάγει η απόφαση, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του ότι είναι δύσκολη στην πράξη για τον απλό παραγωγό, ήδη εφαρμόζεται στην χώρα μας, στην περιοχή της Θράκης, αλλά σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενο και με την καθοδήγηση μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

«Στην πράξη, απαιτείται να διευθετηθούν ορισμένα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα και να υποστηριχθεί τεχνικά ο παραγωγός. Δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη να μπουν οι αγρότες σε προ-πωλήσεις, καθώς μιλάμε για... χρηματιστήριο», μας είπε ένας αγρότης.

Επί τούτου υπενθυμίζεται ότι ήδη ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα από τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», από τον ιδιοκτήτη των οποίων ζητήσαμε τη γνώμη σε σχέση και με τις προ-πωλήσεις, αλλά και με την απόφαση του ΥπΑΑΤ εν συνόλω.

Όπως λοιπόν μας εξήγησε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης «εμείς κάνουμε προ-πωλήσεις εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Αν και δεν έχουμε πάρει το τελικό κείμενο της απόφασης, θεωρώ ότι δεν κομίζει για μας τίποτα καινούργιο, ούτε ιδιαίτερο. Ειδικά μάλιστα για τις προ-πωλήσεις, που τις εφαρμόζουμε, εξασφαλίζοντας σημαντικά υψηλότερες τιμές για τον παραγωγό».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση προβλέπει την ανάρτηση των τιμών στα εκκοκκιστήρια, κάτι που ήδη γίνεται όπως μας είπαν οι αγρότες, ενώ εισάγεται η δυνατότητα χρήσης του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) στους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,1875 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version