Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

ΕΕ και Mercosur κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, υπάρχουν όμως και μεγάλες αντιδράσεις

ΕΕ και Mercosur κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, υπάρχουν όμως και μεγάλες αντιδράσεις


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Mercosur κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για μια εμπορική συμφωνία. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, η συμφωνία με τη Mercosur (ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), θα περιλαμβάνει και τον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αναμένεται να επωφεληθούν από την «περικοπή» των υψηλών δασμών που έχουν επιβάλλει αυτές οι χώρες στα προϊόντα της ΕΕ όπως: σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), οίνους (27%), οινοπνευματώδη ποτά (20 έως 35%) και αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την απαλλαγή από δασμούς, με την επιφύλαξη των ποσοστώσεων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (επί του παρόντος δασμολογικού συντελεστή 28%), ιδίως για τα τυριά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για αυτή την συμφωνία (η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση για αυτή).

Η συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR προκαλεί ανησυχίες και αντιδράσεις από μέρους Ευρωπαίων αγροτών, που φοβούνται μια πλημμύρα Νοτιοαμερικανικών προϊόντων μετά την άρση πολλών δασμών. Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας και του Βελγίου εξέφρασαν στην Κομισιόν τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας στη γεωργία τους.

Οι τέσσερις αρχηγοί τόνισαν στην επιστολή τους ότι χωρίς δασμολογική ποσόστωση, οι εισαγωγές βόειου κρέατος - που αναμένεται να είναι 99.000 τόνοι - «θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτόν τον εύθραυστο τομέα στις χώρες μας» και ζήτησαν να μην αυξηθούν οι ποσοστώσεις για το βόειο κρέας, τα πουλερικά, το χοιρινό κρέας, τη ζάχαρη και την αιθανόλη. Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους αναφέρουν: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για ορισμένα θέματα που αφορούν τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Mercosur, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων». Προειδοποιούν ότι μια συμφωνία με το εμπορικό μπλοκ της Λατινικής Αμερικής «θα μπορούσε τελικά να αποσταθεροποιήσει την παραγωγή και τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα».

«Απαιτούμε από τους αγρότες μας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα (...) δεν μπορούμε να λέμε την επομένη ότι θα εισάγουμε εδώδιμα από μια χώρα που δεν σέβεται τίποτα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν, μιλώντας από την Ιαπωνία, που βρισκόταν για τη σύνοδο της G20 και απείλησε να μην υπογράψει την συμφωνία.

Copa - Cogeca
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Copa - Cogeca, Πέκα Πεσόνεν, έστειλε επιστολή, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την επίτροπο Εμπορίου και τον επίτροπο Γεωργίας, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση των οργανώσεων στη συμφωνία: «Σας γράφω για λογαριασμό 22 εκατομμυρίων αγροτών και των οικογενειών τους, καθώς και 22.000 γεωργικών συνεταιρισμών από όλη την ΕΕ. Επιδιώκετε, μετά από 20 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, να συνάψετε μια συμφωνία με τις χώρες της Mercosur σε μια εποχή ακραίας αβεβαιότητας (λόγω του Brexit, του προϋπολογισμού της ΕΕ, της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και άλλων). Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό για βιαστικές και μη ισορροπημένες παραχωρήσεις, οι οποίες είναι αντίθετες προς το καλύτερο συμφέρον της γεωργίας, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Οι επικείμενες αποφάσεις των διαπραγματευτών μας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συνέχισης της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Είμαστε σίγουροι ότι η εφαρμογή διπλών προτύπων στην ευρωπαϊκή γεωργία θα αυξήσει δραματικά το ήδη τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους αγρότες της ΕΕ και των λατινοαμερικανικών χωρών. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του κ. Γιούνκερ, σας παροτρύνουμε να δείξετε ότι η Ευρώπη είναι «ανοιχτή ήπειρος… αλλά όχι αφελής»».

Επίσης οι οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιρισμών ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις της επικείμενης συμφωνίας στην ευρωπαϊκή γεωργία, ειδικότερα σε κάποιους ευαίσθητους τομείς.

Επόμενα βήματα
Και οι δύο πλευρές (ΕΕ και Mercosur) θα προβούν σε νομική αναθεώρηση του συμφωνηθέντος κειμένου για να παρουσιάσουν την τελική έκδοση της Συμφωνίας Σύνδεσης και όλες τις εμπορικές της πτυχές. Η Επιτροπή θα την μεταφράσει σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα υποβάλει τη συμφωνία σύνδεσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση.

 
 

Επιστροφή

Object requiredMicrosoft VBScript runtime error
1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 9,613281 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version