Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Η ΕΕ έδωσε το  «πράσινο φως» στην Ισπανία για να ενισχύσει τον κλάδο εσπεριδοειδών με 40 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στην Ισπανία για να ενισχύσει τον κλάδο εσπεριδοειδών με 40 εκατ. ευρώ


Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση της Ισπανίας για την ενίσχυση του κλάδου των εσπεριδοειδών, με κονδύλια 40 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση αποτελεί μέρος του σχεδίου στήριξης, που κατατέθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να μετριαστούν οι δυσκολίες που χαρακτήρισαν την περίοδο εμπορίας του 2018/2019. Οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούν πορτοκάλια, μανταρίνια ή λεμόνια, θα είναι επιλέξιμοι για την εν λόγω ενίσχυση.

Στόχος, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο, είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά εσπεριδοειδών (2018/2019), η οποία έχει επηρεαστεί από παράγοντες κλιματικούς αλλά και εμπορικούς.

Όπως δηλώνει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, «φέτος η αγορά εσπεριδοειδών χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά, με τιμές παραγωγού πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα έτη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κυμάνθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής».

Το μέτρο περιλαμβάνει χορήγηση στους παραγωγούς επιχορηγούμενων δανείων, διάρκειας έως 5 ετών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος 1 έτους και κατ' ανώτατο όριο το ποσό των 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι αγρότες που είναι μέλη μιας Οργάνωσης Παραγωγών Οπωροκηπευτικών θα λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, έως και 100%, του ανωτέρου ποσού.

Επίσης, προτεραιότητα του Ισπανικού Υπουργείο αποτελεί η δημιουργία ενός Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης (ENESA), που θα είναι το κύριο «εργαλείο» αντιμετώπισης «κινδύνων». Στο σχέδιο προβλέπεται ειδικό ταμείο εγγυήσεων για τους παραγωγούς που έχουν συνάψει συμβόλαιο ασφάλισης, καθώς και τη στήριξη των νέων γεωργών.

Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος στήριξης του κλάδου εσπεριδοειδών θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,073242 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version