Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Συνεχίζεται η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις ασιατικές χώρες, καλπάζουν οι εισαγωγές χοιρινού αυξάνει η ζήτηση για κρέας πουλερικών

Συνεχίζεται η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στις ασιατικές χώρες, καλπάζουν οι εισαγωγές χοιρινού αυξάνει η ζήτηση για κρέας πουλερικών


Συνεχίζεται η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (όπως Βιετνάμ, Καμπότζη κ.α.). Στην Κίνα υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης που οι ειδικοί εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα μπορεί να αντισταθμιστεί από τις εισαγωγές.

Τα στοιχεία δείχνουν μια μείωση, σε ποσοστό 20-35%, της κινεζικής παραγωγής χοιρινού κρέατος για το 2019. Ανησυχητική όμως είναι η εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, σύντομα οι καταναλωτές, λόγω της έλλειψης που θα παρουσιάζει η διεθνή αγορά, θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλα προϊόντα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση κρέατος πουλερικών.

Κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2019, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην αγορά της Κίνας αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (43% αύξηση των παγκόσμιων εξαγωγών). Επίσης διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές προς το Βιετνάμ.

Μέχρι το τέλος του 2019, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 12% σε σχέση με πέρσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει από την κινέζικη αγορά.

Από την άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η Κομισιόν, το Δεκέμβριο του 2018, έδειξε ότι το ζωικό κεφάλαιο στην ΕΕ, παρά την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και τις αυξημένες τιμές, παρουσίασε μια μείωση της τάξης του 3%. Επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2019, η παραγωγή χοιρινού κρέατος της ΕΕ μειώθηκε κατά 0,7%.

Μεταξύ των κυριότερων χωρών παραγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ, μόνο η Ισπανία αύξησε την παραγωγή της εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών. Αντίθετα, η παραγωγή μειώθηκε σημαντικά στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.

Το 2020, για να καταφέρει η παραγωγική ικανότητα της ΕΕ να αλλάξει πορεία και να αρχίσει η «αποκατάσταση», η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί (κατά 1,4%).

Όσον αφορά τις τιμές, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν απότομα από τα μέσα Μαρτίου 2019, τόσο για το χοιρινό κρέας όσο και για τα χοιρίδια, λόγω της αύξησης της ζήτησης από την κινέζικη αγορά, φθάνοντας στα υψηλά επίπεδα του 2017. Από την άλλη η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει μείωση το 2019, κατά 0,5 κιλά (στα 32,1 κιλά), με τους καταναλωτές να προτιμούν άλλα κρέατα, ιδιαίτερα τα πουλερικά.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,742188 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version