Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Με χαμηλές τιμές τα πρώιμα νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια, τι προβλέπει η Κομισιόν για ζήτηση και εξαγωγές

Με χαμηλές τιμές τα πρώιμα νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια, τι προβλέπει η Κομισιόν για ζήτηση και εξαγωγές


Χαμηλό ξεκίνημα είχαν οι τιμές στα πρώιμα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, επιβεβαιώνει με τα στοιχεία της η Κομισόν, που κάνει λόγο για ένα «άσχημο ξεκίνημα της φετινής εμπορικής περιόδου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Ευρώπη και είχαν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση».

Ωστόσο προβλέπει ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η ζήτηση στις αγορές της ΕΕ.

Επίσης, αν και οι Ρώσοι «αυξάνουν» τους ελέγχους για το εμπάργκο, προβλέπει μια αύξηση των φετινών ευρωπαϊκών εξαγωγών νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών κατά 50.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, το 2019 η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται να φθάσει περίπου τα 4,1 εκατομμύρια τόνους (αύξηση σε ποσοστό +4% σε σύγκριση με το 2018). Επειδή όμως πολλές περιοχές της ΕΕ χτυπήθηκαν από έντονες βροχές και χαλάζι, η ευρωπαϊκή παραγωγή δεν αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ του 2017.

Αξίζει να δούμε τα στοιχεία των εξαγωγών της ΕΕ στα νωπά ροδάκινα και νεκταρίνια, που δημοσιεύει η Κομισιόν. Όπως φαίνεται οι Ρώσοι έχουν «κλείσει» τις πύλες εισόδου από Λευκορωσία και Ουκρανία προς τη ρώσικη αγορά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 2018 να μειωθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, κατά 38%, σε 155.000 τόνους (-46% σε σύγκριση με το μέσο όρο 2013-2017).

Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η μείωση των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία έφτασε σε ποσοστό -50% και την Ουκρανία σε ποσοστό -36%. «Επίσης η Ρωσία, με αφορμή το ρώσικο εμπάργκο, έχει καταφέρει να αναπτύξει την εγχώρια παραγωγή της στις νότιες περιοχές της χώρας», παραδέχεται η Κομισιόν.

Από την άλλη το 2018 αυξήθηκαν οι εισαγωγές στην ΕΕ νωπών ροδάκινων (κατά 29% σε 35.000 τόνους), που προέρχονται κυρίως από την Χιλή (32% των εισαγωγών), τη Νότια Αφρική (31%) και την Τουρκία (18%). Οι εισαγωγές το 2019 προβλέπεται να παραμείνουν ποσοτικά σε σταθερά επίπεδα.

Επίσης οι εισαγωγές στην ΕΕ κομπόστας ροδάκινου και αποξηραμένων ροδάκινων αναμένεται να αυξηθούν το 2019 (ποσοστό 8%), μετά από τη μεγάλη μείωση που παρουσίασαν το 2018. Αντίθετα, οι εξαγωγές κονσέρβας και αποξηραμένων ροδάκινων αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 1,070313 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version