Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ξεκίνησε το μεγάλο στοίχημα των 650 εκατ. ευρώ


Τη μελέτη Αποκατάστασης και Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα των Δασών και της Προστασίας του Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές, παρουσίασαν την Δευτέρα (19/11), οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός και Επικρατείας κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Όπως απάντησε σε ερώτηση του ΑγροΤύπου ο κ. Κοντός, το συνολικό κόστος αποκατάστασης (άμεσες δαπάνες και δαπάνες που κλιμακώνονται μέχρι το 2013) ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ και της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, τον ΕΛΓΑ (άμεσες αποζημιώσεις - ΠΣΕΑ) και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μελέτη των επιστημόνων (3.500 σελίδες), που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, αφορά τους 7 νομούς που «δοκιμάστηκαν» από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Κόστισε 600.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Λάτση και την Eurobank.
Στην μελέτη οι επιστήμονες συνιστούνε να παραμείνει η ελαιοκαλλιέργεια, αφού το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών αφορά ορεινές περιοχές και οι ελαιώνες είναι ανθεκτικοί στην ξηρασία και στην πυρκαγιά. Σύμφωνα με την μελέτη τα ελαιόδεντρα που θα χρειαστούν για επαναφύτευση ανέρχονται σε 250.000. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις ποικιλίες των ελαιόδεντρων, ούτε στον τρόπο φύτευσης. Όσον αφορά την κτηνοτροφία, να γίνει η αντικατάσταση των κοπαδιών με πρόβατα Καραγκούνικα και Μυτιλήνης και αίγες Σκοπέλου. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών να γίνει μόνο όπου είναι δυνατόν αλλά για τις πολυετής καλλιέργειες είναι επιφυλακτικοί. Συνολικά οι ζημιές της αγροτικής παραγωγής που πρέπει να αποκατασταθούν αφορούν 243.718 στρ. με ελαιόδεντρα, 21.049 στρ. αμπελώνων και 13.581 στρ. με λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες. ενώ ως προς το ζωικό κεφάλαιο οι απώλειες ανέρχονται σε 24.410 αιγοπρόβατα, 472 βοοειδή, 318 μόνοπλα και 20.671 μελισσοσμήνη.

Γενικός συντονιστής της μελέτης είναι ο Γ. Γρ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χρ. Αυγουλάς. «Η πολιτεία κρίνεται όταν κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος. «Η εφαρμογή της μελέτης είναι το μεγάλο στοίχημα, στόχος και απόφαση της κυβέρνησης είναι σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και οι περιοχές αυτές να επανέλθουν σε κατάσταση ή δυνατόν καλύτερη απ' ό,τι ήταν πριν από τις φωτιές.», υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Κοντός. Ο πρύτανης του ΓΠΑ καθηγητής Γ. Ζέρβας παρουσίασε την μελέτη. Για την εκπόνηση της μελέτης συστάθηκαν δεκαπέντε ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν 160 επιστήμονες, υπό την επίβλεψη και το συντονισμό Καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Γεωπονικής Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), τη Δασολογική Σχολή του Α.Π.Θ., το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, οι οποίοι για πολλές μέρες «όργωσαν» τις πληγείσες περιοχές συγκεντρώνοντας πρωτογενή και δευτερογενή δεδομένα και συμμετέχοντας σε πολλές συσκέψεις με τα ηγετικά στελέχη και το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Η. Ελευθεροχωρινός τόνισε κατά την παρουσία του ότι για τις καμένες ελιές δεν πρέπει να βιαστούν οι αγρότες να τις κόψουν, αλλά χρειάζεται αναμονή γιατί σε πολλές περιπτώσεις θα ξαναβλαστήσουν.«Δεν πρέπει να βιαστούν οι παραγωγοί, γιατί σε πολλές περιπτώσεις θα γίνει φυσική αναβλάστηση. Θα χρειαστεί όμως να βάλουν σε κάποιες περιοχές φυτά για βόσκηση για να καλυφθούν οι ανάγκες της κτηνοτροφίας. Αντιδιαβρωτικά έργα έγιναν αλλά δεν είναι αρκετά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί μεγάλο ποσοστό του εδάφους έχει υποστεί διάβρωση. Εκεί που κάηκε το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα νερά πρέπει να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα».

Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού
Η σημερινή μέρα είναι ένας σημαντικός σταθμός στο δύσκολο και δύσβατο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε για να πετύχουμε την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στο περιβάλλον, στα δάση, στον παραγωγικό ιστό, στη γεωργία – στην κτηνοτροφία και στις υπόλοιπες παραγωγικές δράσεις των επτά (7) Νομών που δοκιμάστηκαν, με τη μεγαλύτερη ένταση, από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και συνολικά της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της ανυπολόγιστης καταστροφής ήταν, παρά τη σφοδρή κριτική που δεχτήκαμε, τη στιγμή μάλιστα που δίναμε τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να μην αφήσουμε τους ανθρώπους που έχασαν σχεδόν τα πάντα από την πύρινη λαίλαπα,

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,515625 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version