Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θ. Α. Μαρκόπουλο

Συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Θ. Α. Μαρκόπουλο


Το ΓΕΩΤΕΕ, δείχνει να έχει αποκτήσει φωνή όσον αφορά τα συμφέροντα των γεωτεχνικών. Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Π. Μαρκόπουλος, «η πλειοψηφία του Δ.Σ. έχει κάνει αίτηση προτίμησης στο ΣτΕ για να γίνει γρήγορα η διαδικασία της αίτησης ακύρωσης εκλογής προέδρου. Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης που ανακοίνωσε ο υπουργός, θεωρώ παραλογισμό την αφαίρεση της υπογραφής του Γεωτεχνικού από τη μελέτη».

Γιατί αμφισβητούν την εκλογή σας; Είναι το θέμα είναι καθαρά "διαδικαστικό" ή αμφισβητούν εσάς;
«Δεν είναι δική μου επιλογή η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την αίτηση ακύρωσης κατά της εκλογής του Προέδρου και την συμπεριφορά που επιδεικνύουν έκτοτε κάποιοι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Θέλετε να υποθέσουμε ότι τους κινεί η πικρία διότι δεν ικανοποιήθηκαν οι προσωπικές τους φιλοδοξίες ? Θέλετε να υποθέσουμε ότι ενδεχομένως δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν κάποια σχέδια, επιδιώξεις ή συμφωνίες για την εξέλιξη των πραγμάτων, τις οποίες είχαν κάνει ? Δεν μπορώ να ξέρω. Εκείνο το οποίο, πρέπει να καταστεί σαφές, από την πλευρά μου, είναι ότι πλέον καταβάλετε μία σοβαρή προσπάθεια προκειμένου το ΓΕΩΤΕΕ να αλλάξει, να ανταποκριθεί στις αναγκαιότητες του σήμερα, να παρέμβει ακόμη και να αντιπαρατεθεί θέτοντας ως κριτήριο για κάθε ενέργειά του την επιστημονική γνώση για τον πρωτογενή τομέα (σε κάθε πτυχή του) και τον επαγγελματικό ρόλο των ελλήνων γεωτεχνικών και όχι προτάσσοντας παρατάξεις, προσωπικές πορείες, συμφέροντα και εγωισμούς. Και αυτό κάθε μέρα επιτυγχάνεται και περισσότερο.
Και αν θέλετε κάτι επιπλέον, οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους ότι η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. έχουμε υποβάλλει αίτημα στο αρμόδιο δικαστήριο προκειμένου να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση αυτή. Από την άλλη πλευρά αυτών που υπέβαλαν την αίτηση ακύρωσης φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι προκαλούνται συνεχείς αναβολές της εκδίκασης.»
Μήπως με αυτές τις "ενέργειες" απενεργοποιείται ο ρόλος του ΓΕΩΤΕΕ στο ρόλο του ως θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους;
«Σαφώς και αναλώνονται πολύτιμες δυνάμεις (π.χ. με τις μεθοδεύσεις και τις αποχωρήσεις για την πρόκληση έλλειψης απαρτίας κ.λπ.). Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ασχολούμαι με αυτό το θέμα. Με απασχολεί η προετοιμασία του ΓΕΩΤΕΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις προσδοκίες των συναδέλφων. Ο σκοπός όλων όσων παράγουμε έργο μέσα και έξω από το Δ.Σ. είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο 1ον να κάνει, σταδιακά, περήφανα τα μέλη του & 2ον να παρεμβαίνει διαρκώς και δυναμικά προς όφελος της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των δασών, της αλιείας, των υδάτινων και των ορυκτών πόρων, του περιβάλλοντος, της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων κ.ο.κ. Είμαι βέβαιος ότι το επιμελητήριο θα βρει και θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις ώστε να «επιβάλει» τις θέσεις του «αποκρούοντας» κάθε ερασιτεχνική ή ύποπτη για τα κίνητρα ή για την αποτελεσματικότητά της, παρέμβαση στους τομείς γεωτεχνικού ενδιαφέροντος. Οπότε το δίλλημα για κάθε συνάδελφο είναι αν θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια ή θα επιλέξει να μείνει έξω από αυτήν. Έτσι αυτονόητα απευθύνουμε μία πρόσκληση σε όλους τους γεωτεχνικούς ακόμη και σ’ αυτούς που υπέγραψαν την αίτηση ακύρωσης προκειμένου να συνταχθούν σε αυτήν την προσπάθεια.»
Να αλλάξουμε θέμα; Η ανακοίνωση του υπουργού ΑΑ&Τ κ. Αλ. Κοντού σχετικά με την "προκήρυξη" των Σχεδίων Βελτίωσης Ζωικής παραγωγής (χωρίς να ΚΥΑ κλπ) και την κατάργηση των γεωτεχνικών στις μελέτες, πως βλέπετε αυτές τις δύο καινοτομίες του;
«Καταρχήν είναι πρόβλημα ο σχεδιασμός του ΠΑΑ της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου διότι περιλαμβάνονται τόσο λίγα χρήματα, για τα Σχέδια Βελτίωσης (ΣΒ), δηλαδή για την μόνη δράση που αφορά επενδύσεις και απευθύνεται απευθείας στον γεωργό (ή κτηνοτρόφο) χωρίς να παρεμβάλλεται κανένας και καμίας μορφής «ενδιάμεσος». Αν ληφθούν υπ’ όψη και οι υποχρεώσεις από το Γ’ ΚΠΣ η κατάσταση είναι δραματική. Επιπλέον επιλέγει τα χρήματα αυτά να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, στα «κανονικά» ΣΒ που αφορούν τόσο την φυτική παραγωγή όσο και την κτηνοτροφία και στα «μικρά» ΣΒ που αφορούν μόνο την κτηνοτροφία και αυτό εντείνει την στενότητα που δυστυχώς θα προκληθεί διότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα το πρόγραμμα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ελληνικών εκμεταλλεύσεων που προσδοκούν σ’ αυτό για να βελτιώσουν την θέση τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πέρα, όμως, από αυτό υπάρχουν οι απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τις απαραίτητες άδειες, την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης, το περιβάλλον κ.λπ. αυτά φαίνεται να διαγράφονται ενώ δεν είναι δυνατόν ούτε καν να αγνοηθούν, διότι, μεταξύ των άλλων, τα όργανα της ΕΕ πιθανότατα θα αρχίσουν να ζητούν διευκρινήσεις και ενδεχομένως στην συνέχεια θα αρχίσουν να θέτουν καταλογισμούς ζητώντας πίσω χρήματα όπως συνέβει στην περίπτωση του ΟΣΔΕ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αφαιρώντας την υπογραφή του γεωτεχνικού αφαιρούμε την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή που αυτός θα παρείχε στην υλοποίηση των μεγάλων ή μικρών επενδύσεων της κάθε εκμετάλλευσης. Είναι προφανές ότι ποτέ δεν θα πετύχουμε τον στόχο της ανταγωνιστικότητας όταν λειτουργούμε κοντόφθαλμα. Άλλωστε είναι προφανές ότι η αμοιβή του γεωτεχνικού – συντάκτη του ΣΒ θα μπορούσε να θεωρηθεί επιλέξιμη και έτσι θα αξιοποιούσαμε και την επιστημονική συνδρομή του μαχόμενου ιδιώτη έλληνα γεωτεχνικού εξειδικευόμενη σε κάθε εκμετάλλευση και δεν θα υπήρχε οικονομική επιβάρυνση στον δικαιούχο γεωργό ή κτηνοτρόφο.»
Νομίζετε ότι μπορείτε να αντιστρέψετε το κλίμα; δηλαδή να πάρει πίσω την απόφασή του όσον αφορά τους γεωτεχνικούς
«Ο Υπουργός μπορεί αν θέλει να το προκηρύξει παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις μας αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσει αυτό το μέτρο να υλοποιηθεί στην πράξη ή αντίστροφα αν θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ η προδιαγραφόμενη υλοποίησή του συγκεκριμένου μέτρου. Εμείς είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουμε στην προσπάθεια μας για την ορθολογική και όχι την αντιεπιστημονική υλοποίηση του μέτρου σύμφωνα με τις, σχεδόν ομόφωνες, αποφάσεις του ΔΣ του επιμελητηρίου. Προσωπικά θέλω να διατηρώ την αισιοδοξία μου αλλά ταυτόχρονα θέλω να είμαι και προετοιμασμένος για κάθε εξέλιξη. Αν αναζητήσετε το έγγραφο του ΓΕΩΤΕΕ θα έχετε πληρέστερη ενημέρωση …».

Μαίρη Λυμπεροπούλου

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version