Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ο κ. Βασιλόπουλος, Γ. Διευθυντής της AGRΩ, για τα λιπάσματα

Ο κ. Βασιλόπουλος, Γ. Διευθυντής της AGRΩ, για τα λιπάσματα


Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανόδου της τιμής των λιπασμάτων , είναι πια απαραίτητο στη χώρα μας οι συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν οργανωμένα, από κοινού με τα ερευνητικά ινστιτούτα, υποστηρίζει ο κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής της AGRΩ ΑΕ.

Ο διευθυντής της συνεταιριστικής εταιρείας εφοδίων της ΠΑΣΕΓΕΣ, AGRΩ, κ. Χρήστος Βασιλόπουλος συμμετείχε στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου παραγόντων της αγροτικής οικονομίας στη Μόσχα με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό. Μιλώντας στο περιοδικό «Γ-Κ» έδωσε μια πρώτη εικόνα για τις προοπτικές εισαγωγής φθηνών ρωσικών λιπασμάτων στην ελληνική αγορά. Και παράλληλα, περιέγραψε την ευρύτερη στρατηγική και αντίληψη της AGRΩ στη διαχείριση των λιπασμάτων.
 Ποια εικόνα σχηματίσατε από την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Ρωσία;
Κατ’ αρχήν διαπιστώσαμε ότι, πράγματι, πρόκειται για μια τεράστια αγορά που δεν έχει καμιά σχέση με τα δεδομένα του παρελθόντος. Όσον αφορά στη διαχείριση της διαπραγμάτευσης, εξαρχής ζητήσαμε να μας φέρουν σε απευθείας επαφή με τα ρώσικα εργοστάσια – μια επαφή που ήδη μεθοδεύεται – και παράλληλα κάναμε μια πρώτη επαφή με Ρώσους επιχειρηματίες. Όπως είναι ίσως γνωστό, τα εργοστάσια που βασίζονται αμιγώς σε ρωσικά κεφάλαια είναι λίγα, ενώ τα περισσότερα ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές. Εμάς μας ενδιαφέρουν κατεξοχήν τα πρώτα. Γενικότερα, επιδίωξή μας είναι να κάνουμε προσεκτικά και ασφαλή βήματα, γι’ αυτό και εξαρχής καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε επαφή μέσω διεθνών εμπόρων.
 Επανειλημμένα έχετε εκφράσει την ανησυχία σας για την αυξητική τάση των τιμών των λιπασμάτων στην ελληνική αγορά. Πού αποδίδετε αυτή την εξέλιξη;
Στην AGRΩ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για την ευρύτερη πορεία του αγροτικού τομέα. Ξέρετε στα λίγα χρόνια της εμπειρίας μας έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μια λάθος βάση σε όλα τα επίπεδα. Το πρώτο λάθος αποδίδεται στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που δεν έχει εφοδιάσει τον παραγωγό με τα απαραίτητα κριτήρια ώστε να είναι σε θέση να διακρίνει ποιο προϊόν είναι καλό αλλά και κατάλληλο. Για παράδειγμα, στη χώρα μας κυκλοφορούν πολύ λιγότεροι τύποι λιπασμάτων από ό,τι σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αλήθεια, που ακριβώς διαφέρουν οι ανάγκες του Ιταλού ελαιοπαραγωγού από αυτές του Έλληνα; Και πως ακριβώς δικαιολογείται το γεγονός ότι στη χώρα μας, μονοσήμαντα, επί 20-30 χρόνια έχουμε συγκεκριμένους τύπους προϊόντων, την ώρα που οι εξελίξεις γύρω μας είναι μεγάλες;
Στις χώρες του εξωτερικού τα ινστιτούτα επεμβαίνουν, ορίζουν την καταλληλότητα του προϊόντος καταρχήν σε σχέση με την καλλιέργεια αλλά και σε σχέση με την περιφέρεια της χώρας, ενώ πάντα βγαίνει και μια σχετική οδηγία ρύπανσης. Από εκεί και πέρα, οι βιομηχανίες, το εμπόριο αλλά και οι συνεταιρισμοί προσαρμόζονται στις ανάγκες που έχει ορίσει η έρευνα.
Είναι απαραίτητο λοιπόν και στη χώρα μας οι συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν οργανωμένα, από κοινού με τα ινστιτούτα τους και να απαιτήσουν αυτό που τους πρέπει –στο κόστος, στο περιβάλλον αλλά και στην καλλιέργεια– και όχι αυτό που θέλουν κάποιοι να πουλήσουν.
 Εσείς τι μέτρα έχετε λάβει εν προκειμένω;
Εμείς, αξιοποιώντας την εμπειρία του εξωτερικού αλλά και δεδομένα που είχαμε από συνεταιρισμούς και από τα τοπικά ινστιτούτα, βγάλαμε κάποιους ειδικούς τύπους. Από την άλλη, λέμε ευθέως στον παραγωγό ότι δεν χρειάζεται να δαπανά χρήματα για πράγματα που δεν του χρειάζονται,·για προϊόντα που δεν τα απαιτούν οι καλλιέργειες. Και μόνο αυτό μειώνει σε σημαντικό βαθμό το συνολικό κόστος.
 Αν αυτή είναι μια αποδοτική στρατηγική γιατί δεν ακολουθούν και άλλοι το παράδειγμά σας;
Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως από την πλευρά μου προκαλώ μια δημόσια συζήτηση, την οποία θεωρώ απαραίτητη για να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι τα κατάλληλα λιπάσματα για κάθε περιφέρεια της χώρας· προς όφελος του παραγωγού, της καλλιέργειας και της αγροτικής οικονομίας.
Ποιες άλλες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την αύξηση των τιμών στην αγορά των λιπασμάτων;
Συζητάμε ήδη με τις Ενώσεις μας, τους παραγωγούς και κάποιους τοπικούς επιστημονικούς φορείς, καθώς σκοπεύουμε να καταλήξουμε σε εξειδικευμένους οδηγούς που θα καταδεικνύουν τι πρέπει να χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους πριν από κάθε καλλιεργητική περίοδο. Με βάση αυτά ακριβώς τα δεδομένα θα δώσουμε τις παραγγελίες μας στα εργοστάσια των αγορών του εξωτερικού.
Ξέρετε, όλοι αναρωτιούνται πως καταφέρνουμε και πουλάμε φθηνότερα και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν το χαμηλό κόστος με την χαμηλή ποιότητα. Κι όμως, οι παραγωγοί έμειναν ικανοποιημένοι. Γιατί το χαμηλό κόστος απλούστατα είναι το αποτέλεσμα, αφενός της διαχείρισης τεράστιων μεγεθών, αφετέρου της απουσίας ενδιάμεσων.
 
Συνέντευξη: Κατερίνα Κόμιτα
 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5159912 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version