Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ο Γιώργος Πολυχρονάκης για τις ρώσικες απαιτήσεις στα MRLs

Ο Γιώργος Πολυχρονάκης για τις ρώσικες απαιτήσεις στα MRLs


Βρεθήκαμε απροετοίμαστοι στην Ελλάδα, αν και το Υπόμνημα (memorandum) υπογράφηκε μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας από τις 26 Μαρτίου και μπήκε σε εφαρμογή από 1 Ιουλίου και παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Κτηνιατρικούς και Φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (Rosselkhoznadzor) από τις 18 Αυγούστου ότι εξακολουθούν να φτάνουν φορτία με προβλήματα στα υπολείμματα MRLs που τίθενται από τη ρώσικη νομοθεσία, εμείς δεν κάναμε τίποτα, υποστηρίζει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο Ειδικός Σύμβουλος - Εκπρόσωπος της INCOFRUIT - HELLAS κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Τώρα από 15 Νοεμβρίου 2008, η ρωσική υπηρεσία μας υποχρεώνει για όλα τα φορτία οπωροκηπευτικών (για την Ελλάδα αφορά ροδάκινα, σταφύλια, πορτοκάλια και μανταρίνια) που εξάγονται στη Ρωσία να συνοδεύονται με Πιστοποιητικά Ασφάλειας. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Όλο αυτό τον καιρό οι υπεύθυνοι στην χώρα μας δεν επιμελήθηκαν να διαπιστευτούν και άλλα εργαστήρια από τη ρώσικη πλευρά -ιδιωτικά και κρατικά- ούτως ώστε να υπάρχει μια ικανή εργαστηριακή υποδομή για τον αναγκαίο αριθμό αναλύσεων που χρειάζονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2007, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών Ροδάκινων και Νεκταρινιών, έφτασαν το 21% των συνολικών εισαγωγών της Ρωσίας σε αυτά τα προϊόντα. Να φανταστείτε ότι για κάθε φορτίο από εδώ και στο εξής θα πρέπει να βγαίνει πιστοποιητικό ασφαλείας, σε σχέση με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί από τη Ρωσία, για να μπορέσουν τα προϊόντα αυτά να γίνονται αποδεκτά από την εκεί αγορά. Θυμίζουμε ότι η ρώσικη νομοθεσία απαιτεί μικρότερα MLRs από αυτά που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Εκτός όμως από το πρόβλημά χρόνου είναι και το πρόβλημα κόστους από όλους αυτούς τους ελέγχους. Ο Σύνδεσμος INCOFRUIT – HELLAS είχε κάνει παρεμβάσεις για το θέμα και ζητούσε το πιστοποιητικό ασφαλείας να βγαίνει μόνο για τις παρτίδες που οι ρώσικες υπηρεσίες επισήμαιναν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Δηλαδή οι έλεγχοι να εξειδικεύονταν κατά παραγωγό και όχι συνολικά σε όλα τα φορτία. Αντί αυτού πέρασε τελικά ότι πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι σε όλα τα φορτία των προϊόντων, κάτι που «φορτώνει» με ένα πρόσθετο κόστος 700 – 800 ευρώ και καθιστά μη ανταγωνιστική την τιμή των ελληνικών προϊόντων έναντι των άλλων από τις τρίτες χώρες.
Για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα, πρόσφατα ο Σύνδεσμος INCOFRUIT – HELLAS έθεσε αίτημα επανεξέτασης του memorandum, με σκοπό την αποδοχή της Κοινοτικής Νομοθεσίας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων MRLs όσον αφορά τα εξαγόμενα προς τη Ρωσία κοινοτικά προϊόντα. Πάντως αυτή τη στιγμή υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας της Κομισιόν με τους Ρώσους, όχι στη βάση του καθορισμού φυτουγειονομικών κανόνων, αλλά συζητήσεων για το μεταξύ τους εμπόριο. Αυτό το θεωρούμε σαν μια θετική εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία που να ευθυγραμμίσει τους ρωσικούς κανόνες με τις διεθνείς πρακτικές. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειστούν αρκετά προϊόντα από τις μεσογειακές χώρες μέλη της Ε.Ε. και θα στερήσουν στους Ρώσους καταναλωτές τα ευρωπαϊκά ποιοτικά προϊόντα.

Σταύρος Παϊσιάδης

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4384766 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version