Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Επιθετικός ο ΣΕΚ στις διεκδικήσεις του

Επιθετικός ο ΣΕΚ στις διεκδικήσεις του


Έλεγχο στα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας και προτάσεις ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, είναι τα κύρια σημεία της συνέντευξης που έδωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Ιδρύσατε τον ΣΕΚ, έχετε αρχίσει τις ενημερωτικές επισκέψεις σε νομούς για να μάθουν ότι υπάρχει ένα συλλογικό όργανο
Προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Το ένα είναι η ενημέρωσή τους ότι ιδρύθηκε ένας φορέας -ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ένας φορέα που χρειαζόταν οπωσδήποτε στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συγκυρίες όπου η κτηνοτροφία βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης –χωρίς να θέλω να κάνω λαϊκισμό.
Τους καλούμε λοιπόν να έρθουν είτε μέσω των συλλόγων τους, των συνεταιρισμών, των ομοσπονδιών είτε και μεμονωμένα γιατί σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν οργανωμένοι φορείς. Η καινοτομία αυτού του Συνδέσμου είναι ότι δέχεται ως μέλη του και φυσικά πρόσωπα όταν βέβαια έχουν πάνω από ένα επίπεδο ζώα όπως πχ περισσότερα από 150 αιγοπρόβατα. Δηλαδή να έχουν βιωσιμότητα οι εκτροφές τους, τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους.
Το δεύτερο σκέλος είναι να πούμε πως σκεπτόμαστε τη λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, τι αιτήματα έχουμε, τι διεκδικούμε αλλά και να πάρουμε από τους κτηνοτρόφους τις δικές τους θέσεις και απόψεις.
Έτσι να διαμορφώσουμε τη στρατηγική για την ανάπτυξη αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσουμε για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να σταματήσει ο κατήφορος της εξόδου από το επάγγελμα πολλών συναδέλφων.

Υποθέτω ότι ο Σύνδεσμος δεν ιδρύθηκε λόγω των σημερινών αντίξοων συνθηκών αλλά λόγω των μελλοντικών δυσμενών προοπτικών.
Μα βεβαίως δεν είναι μόνο η λύση των άμεσων στόχων που άντε και λύνονται …Και μετά; Λείπουν έργα υποδομής. Κάτω από αυτή την τεράστια εισοδηματική πίεση που περνούν όπως οι χοιροτρόφοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι που αντί να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων που πουλάνε, μειώνεται ενώ ο καταναλωτής αγοράζει όλο και πιο ακριβά, έχουμε βρεθεί σε ένα αδιέξοδο. Έτσι με τις προτάσεις μας, τις θέσεις μας και τις διεκδικήσεις μας, να καλύψουμε.
Ίσως δεν το έχουν καταλάβει ή δεν ενδιαφέρει τα «ψηλά σαλόνια» σε τι συμβάλλει η κτηνοτροφία, θα πεταγόντουσαν από τον ύπνο τους. Το ότι 140.000 οικογένειες, στέκονται στην ύπαιθρο και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες δηλαδή ζουν 400.000 άνθρωποι είναι τεράστιος αριθμός για σκεφτείτε πως θα ήταν η ύπαιθρος. Και αν το συνδυάσετε ότι ως χώρα πληρώνουμε πάνω από δύο δις ευρώ τον χρόνο για να εισαγάγουμε κρέας και γάλα, σκεφτείτε τι θα γίνει αν θα καταρρεύσει αυτός ο τομέας.

Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα του Συνδέσμου;
Ζητάμε μία ρύθμιση όπου για 3 χρόνια να αναλάβει τους τόκους το κράτος των κεφαλαίων που χρωστάμε και ότι μείνει να αποπληρωθεί σε δέκα χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Για να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα, δεν ζητάμε χάρισμα.

Και τα άτοκα δάνεια;
Αυτά επειδή υπάρχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, να τα αναλάβει το κράτος.
Και επειδή οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι «ριγμένοι» θα πρέπει να συμπληρώσει 35 ευρώ το κεφάλι για να έρθει μία ισορροπία.

Ελληνοποιήσεις, ένα θέμα που ….αγκυλώνει
Έχουμε σχέδιο κι έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένο σχέδιο, δεν πάμε στα τυφλά και λέμε «κτυπάτε τις ελληνοποιήσεις». Από τον Σεπτέμβριο του 2004, το ΣΔΟΕ έχει ένα πόρισμα στο οποίο αναφέρονται ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα αυτών που κάνουν τις ελληνοποιήσεις και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Και φυσικά αποθρασύνονται αφού δεν υπάρχουν κυρώσεις και συνεχίζεται αυτό το βιολί. Και το έδωσα σε όλα τα κόμματα. Και τι έγινε;

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί προσφύγατε;
Ενώ έχει ξεκινήσει η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν υπάρχει τιμή. Υπάρχει όμως μία εναρμόνιση μεταξύ των μεταποιητών. Γι αυτό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Ζησιμόπουλο ο οποίος ήθελε περισσότερες διευκρινήσεις και θα έχουμε συνάντηση τις επόμενες ημέρες, ζητάμε να ανακοινώνονται οι τιμές αγοράς γάλακτος.

Πολυμέτωπος ο αγώνας έτσι; Ποιος είναι ο άλλος φορέας που έχετε «ενοχλήσει»;
Στείλαμε ένα έγγραφο στον ΕΦΕΤ όπου ζητάμε να μας γνωστοποιήσουν πόσους ελέγχους έχουν κάνει το καλοκαίρι και τι αποτελέσματα έχουν όσον αφορά στους χώρους εστίασης για τη φέτα και τα τυριά ΠΟΠ όπου καταναλώνονται 30.000 τόνοι εμείς εκτιμούμε ότι ούτε το 20% ήταν φέτα.

Και περιμένετε απάντηση;
Βεβαίως και περιμένουμε.
Δηλαδή ακολουθείτε επιθετική πολιτική γιατί όπως ακούμε κάνετε έλεγχο των ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας.
Και επειδή θεωρούμε ότι κι εμείς είμαστε υπεύθυνοι, δεν βγάζουμε τον εαυτό μας απ’ έξω γι αυτό ζητήσαμε να μπει εκπρόσωπος του Συνδέσμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΟΓΑΚ για να παλέψουμε και από μέσα.
Θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αλλά ότι ενέργειες γίνονται, είναι τεκμηριωμένες.

Μαίρη Λυμπεροπούλου

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,4609375 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version