Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ο κ. Χρήστος Θεοδώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, μιλάει στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα

Ο κ. Χρήστος Θεοδώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, μιλάει στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα


Αρχίζει η ελαιοκομική περίοδος και τα ελαιοτριβεία εξακολουθούν να λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας ενώ έχει ξεπεραστεί το όριο της ρύπανσης στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. Όλοι το ξέρουν αλλά κανείς δεν το … ξέρει. Κάτι αποσπασματικές ενέργειες δείχνουν την πραγματική κατάσταση που ξεπερνά τα όποια όρια.

«Τα περισσότερα ελαιοτριβεία δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Είναι έωλη η κατάσταση στον τομέα. Αλλά ακόμη και η ύπαρξη των ελαιοτριβείων από πλευράς νομιμότητας και οι άδειες που έχουν δοθεί εάν επανεξεταστούν ιδίως στη διαχείριση των αποβλήτων, καθίστανται αυτομάτως άκυρες. Δηλαδή και οι έχοντες άδεια εάν δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που αναγράφονται μέσα σε αυτήν εννοείται ότι είναι άκυρες. Βεβαίως από την άλλη, η άδεια λειτουργίας είναι απαραίτητη για να πάρουν το πριμ οι παραγωγοί».

Η μετατροπή από τριφασικό δε διφασικό σύστημα, έχει σχέση με τη λειτουργία τους;
Απολύτως καμία. Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων ελαιοποίησης ο οποίος δεν υστερεί ο ένας από τον άλλο αλλά διαφέρουν στον τρόπο διαχείρισης των υποπροϊόντων.

Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη τι γίνεται πανελλαδικά;
Είναι μεγάλη επένδυση η μετατροπή και κοστίζει γύρω στις 100.000 ευρώ το φτηνότερο και εάν προμηθευτούν για την αντίστοιχη δυναμικότητα (μιλάμε για μικρή) φτάνει τα 120-150.000 ευρώ.
Το να πούμε ποιος φταίει δεν αλλάζει την κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι λύσεις που επιχειρούμε να δώσουμε στη διαχείριση των αποβλήτων δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλη την Ελλάδα. Έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής.
Αλλά επίσης σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να μετακυλύετε το πρόβλημα από το ελαιουργείο στο πυρηνελαιουργείο το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί πολλών ελαιοτριβείων τα απόβλητα, Μία ιδανική λύση θα ήταν να διασπαρθεί το πρόβλημα της διαχείρισης. Εάν φυσικά υπάρχει ένα σύγχρονο πυρηνελαιουργείο στην περιοχή, το πρόβλημα λύνεται. Εάν το ελαιοτριβείο έχει τρόπο να διαχειριστεί τα υποπροϊόντα του (μιλάμε για τα διφασικά) και να το μετατρέψει σε « προϊόν» το πρόβλημα τελειώνει.

Ναι αλλά για να μπορεί ένα απλό ελαιοτριβείο να τα κάνει όλα αυτά, χρειάζονται επενδύσεις..
Και επενδύσεις χρειάζονται και αλλαγή φιλοσοφίας για τη λειτουργία χρειάζεται δηλαδή να γίνει εμπορική επιχείρηση με διάρκεια λειτουργίας όλο το έτος και γενικά να αλλάξει οικονομικά μεγέθη.

Ένας ελαιοτριβέας δεν έχει τις οικονομικές δυνάμεις όση φιλοσοφία και να διαθέτει. Εσείς τι προτείνετε ως φορέας;
Σε περιοχές όπου υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις και δεν μπορούν μόνη της η κάθε μία να διαχειριστούν τα προβλήματά τους , καλό είναι να υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ τους, να γίνουν μονάδες μεγαλύτερη κλίμακας οι οποίες θα μπορούν σωρευτικά να λύσουν το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Η ισχύς εν τη ενώσει..

Και η νέα μονάδα θα έχει κέρδος;
Βεβαίως θα είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία που θα μπορούσε να παράγει κάποια προϊόντα. Υπάρχουν μέθοδοι που δίνουν οικονομικά αποτελέσματα. Αλλά ακόμη και να κατάφερναν ανώδυνα να διαχειρίζονται το πρόβλημά τους, είναι μεγάλο κέρδος. Εννοώ ακόμη και να έβγαζαν μόνον τα έξοδα λειτουργία τους.

Υπάρχουν κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να στηριχθούν τέτοιες ενέργειες;
Όχι, αλλά και δεν δίνουν και περισσότερους «πόντους» σε όσους θέλουν να το επιχειρήσουν.
Γενικά ο χειρισμός του θέματος των ελαιουργείων, είναι επιδερμικός και αποσπασματικός από πλευράς κράτους.

Μαίρη Λυμπεροπούλου

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,453125 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version