Είσοδος μελών

Χρήστης:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι 

Απόκτηση πρόσβασης
Yπενθύμιση στοιχείων πρόσβασης στο e-mail σας.
 

 
e-shop

Tags

ΑΓΡΟΤΕΣ & ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΠΕΛΙ & ΔΕΝΔΡΑ

ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΡΟΦΕΣ

ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΑ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 
Περιοδικό

 
Για συνδρομητές

Αγροτύπος Forum

Ο Νίκος Λιόλιος, αγρότης, μιλά για τις κινητοποιήσεις για τον καπνό

Ο Νίκος Λιόλιος, αγρότης, μιλά για τις κινητοποιήσεις για τον καπνό


«Η πολιτική υστερίας της Ε.Ε καταδικάζει 500.000 καπνοκαλλιεργητές ενώ εισάγει πληρώνοντας αδρά την πρώτη ύλη που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Χρησιμοποιούν τον καπνό ως πιλοτική εφαρμογή και για τ’ άλλα αγροτικά προϊόντα».

Ο καπνός βρίσκετα στην τελική ευθεία της επίλυσης ή στην τελική ευθεία για έναρξη των κινητοποιήσεων;

Με πρωτοβουλία του ιταλού υπουργού Γεωργίας στις 4/11 συμμετείχαν οκτώ χώρες συζήτησαν το ενδεχόμενο στη συνολική διαπραγμάτευση που γίνεται στις 17-18-19 Νοεμβρίου για τον αποκαλούμενο «έλεγχο υγείας», ζητούν να συζητηθεί το θέμα «καπνός» με ένα αίτημα: Να συνεχίζουν να πληρώνονται οι καπνοπαραγωγοί της Ε.Ε με τον ίδιο τρόπο από τον Α΄ Πυλώνα και όχι μεταφορά των ποσών που αφορούν τους καπνοπαραγωγούς, στον Β΄ Πυλώνα στην κατ’ επίφαση αγροτική ανάπτυξη. Ο λόγος των κινητοποιήσεων είναι να πεισθεί η Ε.Ε, να καταλάβει και η ελληνική πλευρά λειτουργώντας όπως οι Ιταλοί που έστειλε επιστολή ο κ. Μπερλουσκόνι, να κάνει κάτι αντίστοιχο και ο έλληνας πρωθυπουργός γιατί αφορά 567 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει κανένας τρόπος και καμία μεθοδολογία να πάνε τα λεφτά στους καπνοπαραγωγούς. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι στο πρόγραμμα το αποκαλούμενο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» υποχρεούται η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι άλλες να βάλουν ένα ειδικό κονδύλι κι ένα ειδικό πρόγραμμα για την απορρόφηση με ενισχυτική βαθμολογία για τους καπνοπαραγωγούς για όσους μπορούν. Δεν έχει γίνει. Στις επισημάνσεις που έγιναν στις αρχές του έτους που κάναμε, το υπουργείο μας διαβεβαίωσε ότι θα βρει ένα τρόπο και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Πως θα έβρισκε τον τρόπο το ΥπΑΑΤ για το ειδικό πρόβλημα;

Μας έλεγε ότι θα κάνει μελέτες. Προφανώς δύο πράγματα συμβαίνουν ή ότι η μελέτη λέει ότι δεν υπάρχει μεθοδολογία να δοθούν τα χρήματα απ’ ευθείας στους καπνοπαραγωγούς ή δεν υπάρχει μελέτη.
'Αλλωστε μελέτες που έγιναν από τα όργανα των ευρωπαίων καπνοπαραγωγών, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καλλιέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει τον καπνό.

Όποια και να ήταν τα αποτελέσματα δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν ώστε να ξέρουν οι καπνοπαραγωγοί τι να περιμένουν;

Μας είχαν για αρχές Σεπτέμβρη αλλά έφτασε το τέλος Νοεμβρίου και τίποτα.
Κοιτάξτε, ο καπνοπαραγωγός δεν θα χάσει 50% αλλά 78% από την επιδότησή του και αφορά το σύνολο των παραγωγών. Είναι τρομακτικό το πρόβλημα. Αυτή η πολιτική θα εφαρμοσθεί μετά από τρία χρόνια και για τ’ άλλα προϊόντα.
Είναι μία γενική πρόβα.

Είπατε για «κατ’ επίφαση αγροτική ανάπτυξη» που θα γίνει εάν τα χρήματα πάνε στον Β΄ Πυλώνα

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Τον τελευταίο χρόνο η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, «συνδιαλέγεται» με τις Ν.Α και Τ.Α για έργα που θα γίνουν στην κάθε περιοχή.
Δηλαδή με χρήματα που δεν τους ανήκουν, θέλουν να κάνουν πολιτική.

Γιατί επιμένουν στις Βρυξέλλες σε αυτή τη μεταφορά αφού ξέρουν ότι πλήττονται οι παραγωγοί;

Είναι μία πολιτική υστερίας ενώ εισάγει το 80% των αναγκών της και πληρώνει με 6 και 7 δολάρια τα καπνά τη στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να διατηρήσει θέσεις εργασίας. Δηλαδή όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα τρισεκατομμύριο πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ για να σιγουρέψει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ενώ ο καπνός απασχολεί 500.000 θέσεις εργασίας και λέμε, 500 εκατ. ευρώ να διατηρηθούν ως πολιτική και μετά το 2013. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να δικαιωθούμε.
Το έγκλημα που έγινε τον Μάρτιο του 2005 με υπουργό τον κ. Τσιτουρίδη και υφυπουργούς τους κ. Μπασιάκο και Κοντό που συμφώνησε η Ελλάδα για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ των πυλώνων.

Ναι αλλά τώρα ως υπουργός το παλεύει το θέμα..

Το θεωρώ υποκριτικό. Τη στιγμή που εξαγγέλλει έργα μέσα από αυτό το πρόγραμμα –όπως τα αρδευτικά στην Ξάνθη, την πατρίδα του- άρα τι διαπραγμάτευση θα πάει να κάνει αυτός ο υπουργός που ήδη μοιράζει χρήματα που θα πάνε στον Β΄ Πυλώνα!!!!

Μαίρη Λυμπεροπούλου
e-mail : [email protected]

 
 

Επιστροφή

1990-2019 © www.agrotypos.gr. All rights reserved. XE: 0,5 sec | Top
English version | Facebook | Twitter | Youtube | Olive clima | Credits | Xρήση Cookies / Πολιτική Απορρήτου | Τρόποι Πληρωμής | Bug report Αναφορά σφάλματος | Mobile version